Öğretmen Okulları kuruluşlarının yıldönümünü kutlama gününde tertiplediği proğramla, varlığının değerini çevreye tanıtmış olan Kilis Kız Öğretmen Okulu; 1962 – 1963 ders yılı sonunda açtığı sergiyle de san’at hayatının yaratılıp yaşatılmasında çok güzel bir örnek vermiştir.

8/6/1963 tarihinden 17/6/1963 tarihine kadar on gün devam eden sergiyi her sınıftan binlerce kişi gezmiş, ince bir san’at zevkinin eşya üzerindeki işlenişini seyretmiştir.

Karakalem desen, Mâvi, Siyah-Beyaz, Vitraylar, baskı, Yırtma-Yapıştırma, Yağlıboya, Suluboya, Kesme-Yapıştırma ve Yazı Bulokları gibi Resim- Yazı çalışmalarından meydana getirilenlerin çoğu, kendi çaplarında birer “Eser’’ di.

Bilhassa; Kilis’te düğün, Bağ Bozumu, Köy çeşmesi, Çamaşır yıkayan kadınlar, Kervan, Köy Kahvesi ve Halay kompozisyonları; mahallin Örf ve adetlerini canlandırdığı kadar, çevrenin sosyal konuları hakkında okulun ilgisini de en güzel şekilde ifade etmekteydi.

Resim Öğretmeni Şükran Yazar’ın, öğrencilerle grup çalışmaları şeklinde, haftada iki saat serbest çalışma saatlarında kola ve kağıtla, modelaj usulü ile meydana getirdiği bu kompozisyonlar, cidden çok değerliydi.

Sergide Ev-İş köşeleri de ziyaretçileri cezbeden köşelerdi. Ev-İş öğretmenleri Hilmiye Öktem ve Sabahat Berberoğlu ile öğrencilerin, zevk unsurunu el hünerlerine katmış olarak hazırladıkları; Türk ve Gaziantep işi oda takımları, örtüler, çeşitli işlerden yapılmış yemek, meyve, çay takımları, çin iğnesi yatak takımı, öğrencilerin kendilerine diktikleri elbiseler, çocuk elbiseleri, bulûzlar naylon kumaşlardan yapılmış ve işlenmiş gecelikler, işlemeli divan ve yastıklar; el hünerinin inceleri, zarifleri güzelleriydi...

Kilis Kız İlköğretmen Okulu’nun değerli müdür ve öğretmenleri, bu sergiyle; öğrencilerine ve çevre halkına san’at hayatının ülkü güzelliğini kazandırmıştır. Emek ve çabaları her türlü takdirin üstündedir.

Gaziantep Kültür

Fotoğraf:KERVAN: Sergide en çok iigi çeken kompozisyonlardan biri de "KERVAN’’ olmuştur. Gayet güzel canlandırılmış olan deve kervanını, Gaziantep Kültür Derneği mensupları ile Akşam ve Tercüman gazeteleri mababirleri tetkik ederlerken.

Fotoğraf:ÇOCUKLAR DA ÇOK RAĞBET ETTİ: öğrenciler tarafından maharetle meydana getirilen çocuk oyuncaklarının bulunduğu köşeden bilhassa çocuk ziyaretçiler hiç ayrılmamıştır. Resimde oyuncakları hayranlıkla seyreden bir grup çocuk görülmektedir.

Fotoğraf:VİTRAYLAR: Pencere camlarına yapıştırılmış olan rengarenk vitraylar, bir çini sanatı ihtişamı içinde salona fevkalâde bir güzellik vermiştir.

Fotoğraf:RESİM — İŞ: Yağlı boya resimlerin, Gaziantep kilim motiflerinin işlenmiş olduğu enteresan Kilis kabaklarının ve deve kervanının bulunduğu köşe, ziyaretçileri hayli meşgul etmiştir. Ön plânda "Kervan’’ duvarda yağlı boya resimler, uçları ince başları kalın, Kilim motiflerinin işlendiği iki Kilis kabağı.

Fotoğraf: KÖY KAHVESİ: Kompozisyonlar arasında en çok beğenilen ve hayranlıkla seyredilen “Köy kahvesi’’ Ziyaretçiler uzun süre önünden ayrılamamışlardır.