Şehrimizin katmerciliği eskidir.

İlerden beri hem kamyon için hem de otobüs için ahşap esaslı karoser yapılmakta idi. Fakat son senelerde kamyonlar için ahşap karoser yapımına devam olunmasına mukabil, otobüslere çelik karoser yapılmakta, çelik karoser ahşap karoserin yerini tamamen almış bulunmaktadır.

Şehrimizde halen 26 karoser atelyesi faaliyet halindedir Bunların 10 tanesi muntazam çalışan ve çelik otobüs karoseri yapan imalâthane durumundadır. Diğerleri umumiyetle kamyon karoserciliği, tamir ve tadilat işleriyle meşgul bulunmaktadır.

Çelik otobüs karoseri normal olarak 2 ayda yapılabilmektedir Küçük araba olursa veya serî şekilde çalışabilecek bir iş temin edilirse, imal süresi kısalmakta, senede 12 karoser kadar yapabilmektedir.

Karoser yapma ücreti küçükler (Minibüs v. s.) için 10,000—30.000 lira, büyükler için 50.000—70.000 lira arasında değişmektedir.

Kamyon karoseri normal olarak bir iş yerinde haftada bir tane yapılabilmektedir.

Karoser atelyelerinde yapılan işin, hazır döküm malzemeleri hariç diğer malzemelerin alınıp karoserde kullanılacak hale getirilerek karoserin inşa edilmesi olduğu söylenebilir. Bir atelyede saç’tan profil yapma ve bunları karoserde kullanılacak hale getirme teşkilatı, kurulmak ve ikmal edilmek üzere bulunmaktadır.

Otobüsün yan pencereleri için Paşabahçe’de imâl olunan mikalı cam, bombeli olması lazım gelen yerlerde şehrimizde yapılan mikasız, düz cam kullanılmaktadır.

Yapılan karoserlerin çoğunu dahilî sipariş teşkil etmekle beraber Doğu ve. Güneydoğu Anadolu çevrelerinden de bir hayli iş alınmaktadır.

İş kolunda 180 kadar işi çalışmaktadır.

Bir fikir vermesi bakımından büyük büyük bir karoser için kullanılan belli başlı malzemelerin cins, miktarı ve evsafı aşağıya çıkarılmıştır.

Sıra No

Evsafi

Miktarı

1- Köşebent

4X4

150 m.

2- D.K.P. Saç

1 ve 120 mm.

35 tabaka

3- Siyah Saç

1,5 ve 2,5 mm.

8 tabaka

4- Kontraplak

3-15 mm.

25 tabaka

5- Formika

10 tabaka

6- Aliminyum Kordon Muhtelif kordon

300 m.

15 kg. D

7- Kauçuk

6-15 cm.

80 Ad koltuk ebadında

8- Sıra Borusu

9- Minder yüzü

28 mm.

1 sıra için 6mm. Taban paspası 75m2

10- Desenli Saç

1 mm.

3 tabaka

11- Lastik

Muhtelif

200 m.

12- Lamba

Muhtelif

30 adet

Bu malzemelerden aliminyum kordon gibi bazıları kısmın Bursa’da diğerlerinin hepsi İstanbul’dan temin edilmektedir. Otobüze mentaj fabrikalarının kuruluşu, karoserciliğin iş hacmini daraltmıştır.

(Gaziantep Ticaret Odası)

Gaziantep Kültür Dergisi

Dokuz yaşını doldurdu. Bundan 9 yıl evvel 10-Kasım 1957 tarihinde yayın hayatına atılan dergimize yakın ilgi gösteren okuyucularımıza teşekkür ederiz.

Gaziantep Kültür Derneği