Gaziantep Lisesi Fizik öğretmeni Ali Fuat Bilen arkadaşımız, Şehrimiz Kültür Derneğinin yayınladığı Maarif Vekaletinin okullar tarafından okunmasını faydalı bulduğu “Hayat Okulları ve Yeni Liseler” başlığını taşıyan kendi kitabından bir tanesini bana da getirmek lütfunda bulunmuş.

Kitabın beni ilgilendiren kısımlarını okudum… Fizik gibi madde biliminin yanında, sosyal bir kültüre sahip olduğunu, her satırında okuduğum ve bizzat bildiğim Ali Fuat Bilen arkadaşımı, bu bilgi örneği eserinden dolayı her şeyden önce candan tebrik etmekle zevk duyarım.

Ali Fuat Bilen dostumuz, bu eserini niçin hazırladığını, kitabın ön sözünde şöyle izah ediyor:

“Bundan beş on sene önce Doçent Nurettin Topçu’nun bir makalesini okumuştum. Galiba, İlk okul öğretiminin hayat için kifayet etmiyeceği, orta ve lise yapmıyacaklar için hayat okullarının açılması lazım geldiği iddia ediliyordu. Bu makale beni düşünceye sevketti.

1956 senesi yazında Maarif Müdürü Sayın Hakkı İnan’ın gayreti ile Gaziantep’de bir Maarif kongresi açıldı. Kongrede düşüncelerimi bir tebliğ halinde açıkladım alâka gördü ve Maarif vekâletine arzına karar verildi.

1957 Mart’ında 6. Maarif şurasında, üyelere bol miktarda doküman kitap hediye edildi. Bu kitapları okuduğum zaman ecnebi mütehassısların tetkik ve tavsiyeleri benim hazırladığım eğitim sisteminin doğruluğuna olan kanaatımı kuvvetlendirdi.

Maarif vekâleti, mevcut eğitim sisteminde değişiklik yapmak maksadıyle çalışmalarını bir hayli ilerletmiştir. Önümüzdeki aylar zarfında, bu mevzuda öğretmenlerin kanaatının sorulacağını, gazetelerde okudum.

Bir vatandaş ve bir öğretmen olarak düşündüklerimi Vekâlet makamına ve Türk aydınlarına duyurmaklığımı bir vazife telakki ettim. Böylece bu küçük kitabı hazırladım.”

Ali Fuat Bilen’in manevi değeri olarak çok üstün olan bu kitabın, maddi kıymeti olarak sadece 100 kuruştur.

Ali Fuat Bilen, bu eseri ile bir vatandaş olarak ne kadar faydalı, bir öğretmen olarak, insan neslinin terbiyecisi, et ve kemikten bir eser meydana getiren öğretmenlik mesleğinin şerefli bir üyesi olduğunu meydana koyabilmiştir.

Eseri bütün aydınlara tavsiye eder, Ali Fuat Bilen öğretmeni, tekrar tekrar tebrik ederiz…

Faik MUHSİNOĞLU

Yeni Ülkü Gazetesi 4 Haziran 1959