Yıllardan beri Gaziantepli ailelerin dinlendiği yegâne serin ve güzel yer, eski Halkevinin bahçesi idi. 20-25 yıldan beri on binlerce aile bu bahçede dinlenmiş; tabiatın zenginlikleriyle ve bu tabiatı işleyen insan zevkini yan yana seyretmiştir. Halkevi kapandı ve yerini Öğretmen Okulu aldı. Bahçe daha da güzelleşecek ve şehrin en iyi dinlenme yerine daha fazla önem verilecek diye sevinmiştik. Öğretmen Okulunun her hal ve hareketiyle çevresine medenî ve sosyal sahalarda örnek olacağını düşünmüştük. Öğrencilerini yetiştirmek için, halkın geldiği okul bahçesinden okul idaresinin mükemmelen istifade edeceğini hesap etmiştik. Hayretler içinde gördük ki: Bahçe, Öğretmen Okuluna geçtikten sonra harabeye dönmeye başladı. Çimenler kurudu. Binlerce rengarenk çiçekler yok oldular. Havuzların suları çekildi. Herbiri Gaziantepliler için bir okul kadar kıymetli olan ağaçlar birer birer kesilmeye başlandı.

Bu yaz bahçede tekrar bir canlılık gözüktü. Nihayet Öğretmen Okulu hatasını anladı diye sevinmiştik. Fakat sevincimiz uzun sürmedi. Okul idaresinin bahçenin halka açılmasını istemediğini öğrendik. Hatta Okul Müdürünün gelecek yıl bu bahçeyi futbol sahası yapacağını ve bütün ağaçları keseceğini Maarif Müdürlüğü’nde yapılan bir toplantıda söylediğini işittik. Bu söz doğru ise ve ağaçlar kesilirse on binlerce Gazianteplinin üzüntüsü çok büyük olacaktır. Gaziantep halkını yegane dinlenme yerinden mahrum bırakacaklar gayet tabii affedilmeyecektir.

Bu yaz bahçeyi ziyaretlerimizde okulun öğrenci koruma derneği başkanı ve üyelerinin her gün sıra ile bahçenin idaresiyle meşgul olduğunu memnuniyetle gördük. Okul idaresinden az yardım gören bu fedakâr vatandaşlar, bahçeyi tekrar dinlenme yeri haline getirmeye başlamışlar. Havuzlara yeniden su getirilmiş, çiçekler, çimenler ve ağaçlar canlanmış. Mükemmel bir servis var. Bahçenin tekrar halkın hizmetine açılmasında gayret gösteren Maarif Müdürümüz ve Belediyemize de teşekkür etmek gerekiyor.

Mükemmel bir öğretici olan Öğretmen Okulları Umum Müdürü sayın Osman Bener de Gaziantep’e teşriflerinde bahçenin okul öğretimi ve halk için ne kadar önemli olduğunu derhal anlamıştı. Bahçenin halk hizmetine tekrar girmesi için 5.000 lira tahsisat göndermişti. Bu para ile okul idaresinin sadece 20 bank yaptırdığını görüyoruz. Beş bin lira paranın büyük, kısmının bahçeye sarfedilmediğini anlıyoruz. Okul idaresinin ve okulun gayretli müdürünün bahçeye gereken önemi vermesini, okulu kadar Gaziantep halkını da düşünmesini diliyoruz. Ağaçların kesilme ihtimalini düşündükçe büyük üzüntü duyuyoruz. Her ihtimale karşı Bahçenin okuldan ayrılarak Belediyemiz emrine verilmesini ilgililerden dileriz.

Gaziantep Kültür Derneği

Merkez Yönetim Kurulu