Halihazırda GAZİANTEP’te hapsi faal olmamakla beraber 85 adedi odamıza, 13 adedi İslahiye Ajanlığımıza bağlı olmak üzere 98 ihracatçı firma mevcuttur.

Son üç sene içerisinde şehrimizden yapılan ihracatın kıymet itibariyle durumu şöyledir.

1963------55.413.949

1964------42.446.958

1965------55.042.665

Bahis konusu yılda ihraç edilen mallar şunlardır:

Pekmez, bamya, bal, battaniye, kestane, çam fıstığı, şal, bağırsak, deri, canlı hayvan, yumurta, kuru soğan, meyve çekirdekleri, keçi kılı, sade yağ, kayısı kurusu, sahlep, zeytin tanesi, nohut, mercimek, süpürge, burçak, zeytin yağı, balmumu, dut kurusu, leblebi, kırmızı biber, sucuk, tarhana, bastık, patlıcan kurusu, nargile, kuru üzüm, cahri, ceylan, çam katranı, yün ipi, mercimek unu, tavus kuşu, sumak, kuru erik, taze arik, kavak ağacı, yaş üzüm, yapağı, meşin, karpuz çekirdeği, keme, fındık, fasulye, kepek, tereyağı, cılban.

İhracatın yapıldığı memleketler:

Lübnan, Suriye, Kuveyt, Batı Almanya, Romanya, Kıbrıs, Amerika, İngiltere, Ürdün, Belçika, Amman, Fransa, İsviçre, Irak, İtalya, Portekiz, Tunus, Hollanda.

Antep fıstığının tamamına yakın kısmı Amerika’ya, az miktarda da ve genellikle kavrulmuş veya İç olarak Avrupa memleketlerine ihraç edilmektedir.

Antep fıstığı hariç diğer malların hemen hemen tamamı başta; Suriye ve Lübnan olmak üzere Ürdün, Amman, Küveyt gibi Orta-Doğu Arap Ülkelerine ihraç edilmektedir.

Görüldüğü üzere ihraç mallarımızın çoğu ziraî veya hayvaî mahsûl ve mamullarıdır. Naturel veya Batılı memleketlerin pazarlarına girmeyecek duruma ihraç edilirler.

Fotoğraf: 1966-1967 yılında Gaziantepte genişletilerek modern bir cadde haline getirilen eski Tefteğin yeni Hamdi Kutlar caddesinden bir görünüş.

İhraç mallarımızın bir kısmı Orta-Doğu Ülkelerinin ihtiyaçları için satın alınır. Fakat önemli kısmı bilhassa Lübnan'da temizleme, tasnif gibi bir takım ameliyelere tabi tutulur ve tekrar Avrupa memleketlerine ihraç edilir.

İhraç edilen malların çeşidinin çokluğu ve ihracat bakımından Ortadoğu ülkeleri ile kurulmuş bulunan sıkı münasebet üzerinde önemle durulması lazım gelen bir hususutur. Orta Doğu ve Afrika Ülkelerinde ihracatımızı geliştirmek için her türlü gayretin gösterildiği hatırlanacak olursa Gaziantep’in ihracattaki mevkisinin önemi daha açık ortaya çıkacaktır.

İhracat rakamları da ithalatta olduğu gibi hakikî durumunu ifade etmekten uzaktır. Zira şehrimiz piyasasında temin edilen ihraç mallarının bir kısmı İskenderun, Mersin gibi ihraç limanlarımızın ihracatçıları vasıtasıyla sevk edilmektedir.

Şehrimiz, ihraç mallarının geniş şekilde muamele gördüğü bir pazar durumundadır.

İhracat konusunda şimdilik en önemli nokta yeni pazarlar bulunması ve mallarımızın doğrudan doğruya müstehlik memleketlere satılmasıdır.

Bu hususu başarmayı, lisan bilgisi noksanlığı ve bunun neticesi olarak dış memlekelerle yeteri kadar irtibat kurulması engellemektedir.

(Bu yazı, Gaziantep Belediyesi tarafından Başbakan Süleyman Demirel’e sunulan rapordan alınmıştır.)