Gaziantep Ziraî Araştırma Enstitüsünde ellişer kişilik ve beş devre olarak 30.12.1961 tarihinde başlayan “Yetişkin Çiftçilerin eğitimi kursları,, nın Beşinci devresi devam etmektedir.

18-30 yaş arasında olup bu yaş itibariyle çiftçilik devresine girmiş olan çiftçilere:

İlmî metod ve modern usullerin en pratik şekillerini öğretip çifçilikte tatbik edebilmelerini sağlamak; Sağlık Sosyal ve sair konularda umumi bilgi sahibi kılmak, Devlet dairelerinde mevcut Kanun ve nizam dairesinde işlerin nasıl takip edileceğini ve iyi Vatandaş ahlâkını öğretmek gayesiyle açılmış olan bu kurslar, beklenen verimle gayesine ulaşmaktadır.

Ziraî Araştırma Enstitüsü bahçesine kurulmuş olan Nissen tipi barakada Teknik ziraat Müdürlüğü tarafından seçilen çiftçi kursiyerler, her türlü medeni ihtiyaçları sağlanmış olarak kurs görmektedirler.

Kursiyerler; Okur – Yazar, 18-30 yaş arasında, sıhhatlı, iyi kimse, çiftçi ve tercihan arazi sahibi olanlar arasından seçilmektedir. Kurs süresince Yatma, yemek, elbise ayakkabı müesseseye ait olup, hastalandıklarında bakılmakta, ayrıca günde üç lira da yevmiye almaktadırlar.

Kurs Müdürlüğünü müessesenin enerjik Müdürü Şinasi Türel, Muavinliği de Cengiz Uygur yapmaktadır.

Kursta: Gaziantep fıstığı, zeytincilik, bahçe kültürleri, bağcılık, Tütüncülük, Tavukçuluk, Halk ve Ziraat teşkilâtı münasebetleri, Zıraat Alet ve makinaları, Arıcılık, Gübreleme, Toprak tesviyesi, Sulama, Toprağın muhafazası ve kültür dersleri verilmektedir.

Fotoğraf: Tavukçuluk: Enstitünün tavukçuluk şubesi Kursiyerlerin tatbikat yeridir. Resimde Tavuk muayenesinin nasıl yapılacağı öğretilirken.

Fotoğraf: Salamuracılık: Ziraat san’atlarında bölgede yetişen mahsullerin kıymetlendirilmesi öğretilmektedir. Resimde Zeytin salamuracılığı tatbikatı yapılırken.

Bu dersler, daha ziyade tatbikidir. Kursiyerler; modern araç ve teknik usullerle bilfiil çalışarak öğrenim yapmakta modern ve teknik usullerin pratik çalışma tarz ve şekillerini öğrenmektedirler:

Meselâ; Bir bitkinin, iklim isteklerine göre; tohumunun ekilmesi, fidanların bakımı, sökülmesi, saklanması, fidan dikilecek yerin hazırlanması, fidan dikilecek yerin hazırlanması, aşı kaleminin alınması, nakliyeleri için ambalaj hazırlanması, erkek – dişi kalemlerin alınması, bahçe tesisi, aşı yapılması, yabanilerin ve büyük ağaçların aşıya hazırlanması, aşıda ne gibi malzeme kullanılacağı, ağaç budama, hasat ve anbarlama işlerinde bizzat çalışarak satış ve kooperatifçiliğine kadar öğrenmekte ve yine bitkilere; bilhassa fıstık, zeytin ve bağlara zarar veren haşaratla hastalıkları tanıyıp bunlarla mücadele usul ve şekillerine dair edindikleri bilgilerle kendi hazırladıkları ilaçları tatbik etmektedirler.

Bu suretle 45 günlük bir devre içinde kursiyerler; “Yaparak öğrenme,, metodu ile hayli yüklü olan konuları ve tatbikatlarını maksada uygun şekilde kavramaktadırlar.

Kursiyerlerin bu kısa devre içinde maksat ve gayeye uygun olarak yetişebilmelerini temin için çeşitli imkânlardan faydalanma yoluna da gidilmiştir:

Maarif Müdürlüğü Gaziantep Kültür Derneği, Ziraî yayın teşkilâtı, Veteriner Müdürlüğü ve ağaçlandırma derneği ile işbirliği yapılarak, kursiyerlere; her konuda öğretici filmlerin gösterilmesi, Sosyal ve Kültürel faaliyetlerin yapılması ve çeşitli konuların derslere muvazi olarak işlenmesi sağlanmıştır.

Ayrıca kursta öğretilenler, konuları ayrılıp broşür haline getirilerek kursiyerlere parasız dağıtılmakta, Bundan dolayı da edinilen bilgiler daima taze kalarak unutulmamaktadır.

Seçilen kursiyerlerin her devrede yüzde sekseninin ilkokul mezunu veya orta okuldan ayrılma, yüzde yirmisinin ise iyi okur – yazar olması, verimli neticenin alınmasında önemli rol oynamaktadır.

Fotoğraf: Antep Fıstığı: Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan Antep Fıstığı önemine binsen ayrı ders halinde okutulup öğretilmektedir. Resimde bir fıstık fidanının budanması görülmektedir.

Fotoğraf: Arıcılık: Kursiyerler Enstitüdeki modern arıcılık araçlarıyle arıcılığı öğrenmektedirler. Resimde fenni kovanlarda arıların muayenesi görülüyor.

Fotoğraf: Yem Nebatları: Bölgede yetişen ve yetişmesi mümkün olan yem nebatlarının enstitüde denemeleri yapılmaktadır. Resimde Kursiyerlerin bu denemelerdeki çalışmaları görülmektedir.

Öğretmenlerin iyi seçilmiş olması da öğretilenlerin gerektiği şekilde kavranılmasını ve unutulmamasını temin eden unsurlardan biri olmuştur. Teknik Zıraat müdürlüğü, Ziraî Araştırma Enstitüsü müdürlüğü ve Toprak Su ekip başmühendisliği elemanlarından müteşekkil öğretmen grubu, kursiyerlerin iyi yetişmeleri hususunda büyük gayret göstermişler ve göstermektedirler.

Bilhassa, Kurs müdürü Şinasi Türel ve yardımcısı Cengiz Uygur; Kursun bütün işlerini en ince teferruatına kadar dikkat ve hassasiyetle takip ederek neticelendirmişlerdir. Bu suretle meydana gelen iyi bir organizasyon sayesinde her hangi bir aksaklık olmamıştır.

Bir taraftan iyi bir organizasyon, diğer taraftan öğretmenlerin gayret ve çabası ile kursiyerler, az zamanda çok bilgi edinmektedirler. Bilhassa bölgenin önemli mahsullerinden olmasına binaen diğer bitkilerden ayrı dersler halinde okutulan Fıstıkçılık, Zeytincilik ve bağcılık üzerinde çok önemli nazari ve ameli bilgi ile kurstan sonra kendi arazilerinde veya bulundukları yerlerde öğrendiklerini tatbik etme vasfını kazanmaktadırlar.

Kursu bitirip yerlerine giden bu yetişkin çiftçiler, Zıraatla ilgili teşkilât ve müesseseler tarafından takip edilmekte ve bunlara çalışma sahaları için imkânlar aranıp bulunmaktadır. Bu suretle çiftçiler, kursta elde ettikleri bilgileri daima taze tutma imkânlarına sahip olarak kendilerine ve çevrelerine çok faydalı olmaktadırlar.

Fotoğraf: Mezuniyet: Yorucu olduğu kadar zevkli de geçen kurs, nihayete ermiş, kurisyerler diplomalarını almışlardır. Resimde diploma töreninden sonra kursiyerler ve öğretmenler bir arada.

Ancak; şu hususu da belirtmek gerekir ki: Nazari ve ameli olarak gösterilen yirmiye yakın dersin, tam manasıyle kavranılması ve öğrenilmesi için 45 günlük müddet öyle zannediyoruz ki, kâfi değildir.

Kursiyer adedi arttırılıp kurs müddeti uzatılırsa neticenin daha fazla verimli olacağı kanaatındayız.

Abdullah ÖZER