28 Kasım 1963 tarihi ile 1 Aralık 1963 tarihleri arasında yapılan UNESCO haftası Gaziantepliler için unutulmaz bir hafta oldu.

28 Kasım 1963 Perşembe günü öğretmen okulu salonunda saat 17.00’de Millî Eğitim Bakanlığı müsteşarı Nuri Kodamanoğlu’nun bir konuşmasıyla hafta açıldı.

Gaziantep Valisi Salih Tanyeri’nin kısa konuşmasından sonra da Unesco Türkiye Milli komisyonu yönetim kurulu başkanı Prof. Bedrettin Tuncel mikrofona geldi.

Prof. Tuncel; Unesco’nun gayesini, nasıl kurulup geliştiğini, teşkilatı ve çalışmalarını, gayet etraflı ve birazda espirili şekilde anlattıktan sonra sözü Unesco haftasına getirerek: «Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Programı’nın çeşitli konularını ve bu konularda millî ve milletler arası alanlardaki çalışmaları üye devletlerde geniş ölçüde tanıtmak amacıyla UNESCO haftaları tertiplenmesi son yılllardaki UNESCO proğramlarının Çizerinde önemle durduğu konulardan biri olmuştur.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu, bu konuya öteden beri önem vererek, geçen yıllarda Bursa, Antalya, Konya, İzmir ve Manisa’da bu alanda denemeler yapmış ve adı geçen şehirlerimizde uygulanan programlar büyük ilgiyle karşılanmıştır.

Yönetim Kurulumuz, yaptığı denemelerden kuvvet alarak bölgemizin tarih ve kültür bakımından zengin iki ilinde Diyarbakır ile Gaziantep’te, 22 Kasım 1 Aralık 1963 tarihleri arasında” UNESCO Haftası” tertiplemeyi uygun ve önemli görmüştür.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu, Hafta’nın her bakımdan faydalı ve değerli olabilmesi için özellikle sanat ve kültür gösterileri üzerinde durmuştur, çünkü Yönetim Kurulumuz sanat ve kültürün en değerli yakınlaştırma vasıtası olduğuna inanmıştır.

Hafta’nın programı tiyatro, bale, müzik, film, sergi, mahallî sanat ve folklore gösterilerini içine almakta, UNESCO konuları üzerinde konuşmalara, açık oturumlara yer vermektedir. Programın sanat ve kültür gösterileriyle ilgili bölümleri Devlet Tiyatro ve Operası, Devlet Konservatuvarı ile iş birliği edilerek hazırlanmıştır. Bu münasebetle şu noktayı belirtmek isteriz ki, şüphesiz, hafta’nın en önemli sanat gösterisi, Devlet Tiyatrosunun Ankara’daki mevsim başı çalışmalarının bir kısmını bırakıp, tam kadrosu ile, Diyarbakır ve Gaziantep’te dört oyun ve iki bale temsili vermeyi kabul etmesidir.

Millî Eğitim Bakanı sayın Dr. Öktem, Devlet Bakanı sayın Pirinçcioğlu, Diyarbakır Valisi sayın Namık Kemal Şentürk ile Gaziantep Valisi sayın Salih Tanyeri, yakın ilgileri ile bu ölçüde ilk defa hazırladığımız UNESCO Haftasının başarılı geçmesini sağlıyacak imkânları büyük bir anlayışla hazırlamışlardır. Kendisine ayrı ayrı en samimi teşekkürlerimizi sunmayı bir borç biliriz.

Devlet Tiyatro ve Operası gibi değerli bir sanat ocağının genç ve güçlü yöneticisi Cüneyt Gökçer ve arkadaşlarına hayranlıklarımızı bir kere daha iletiriz. Ayrıca, büyük emeklerle hazırlanan hafta programına katılan değerli müzik sanatçılarımıza ve konuşmalarıyla programlarımızı zenginleştiren aydınlarımıza minnet duygularımızı sunarız.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, bu çeşitten sanat ve kültür haftalarının en etkili ve en olumlu yakınlaşma ve gelişmelere yol açacak gösteriler olduğuna inanarak bunların zaman zaman başka bölgelerimizde de uygulanmasını candan diler. Diye sözlerini bitirdi ve uzun uzun alkışlandı.

Haftanın bu şekilde açılışından sonra Öğretmen Okulu ve şehir kütüphanesi salonlarında tertiplenen resim sergileri açıldı, akşam saat 20.30’da da Devlet Tiyatrosu san’atkârları tarafından” FOTO FİNİŞ” oynandı.

29-Kasım cuma günü, Prof. Afet İnan, "Bizde ve Avrupa’da kadın teşekkülleri” konulu bir konferans, Devlet Tiyatrosu san’atkârları da akşam bale resitali’ni verdiler.

30 Kasım cumartesi günü Prof. Bahri Savcının ‘’Türkiyede Anayasa hareketleri" konulu konferansın dan sonra Sabahattin Eyuboğlu tarafından kültür Filmleri gösterildi. Aynı gün akşamında da Lise, Öğretmen Okulu, Gaziantep Radyosunun "Güneyin Sesi ekibi”nin iştirakiyle "Gaziantep kına gecesi" yapıldı.

1 Aralık Pazar günü, Adnan Ötüken’in "Modern kütüphanecilik ve modern kütüphane” konulu filmli konferansı çok ilgi çekici oldu. Akşam değerli san’atçı Mithat Fenmen’in piyano resitalini seçkin bir dinleyici kitlesi takip etti.

Böylece; Unesco haftasında; konferanslar, Sergiler, Tiyatro, Film gösterileri, bale ve piyano resitalleri, kına gecesi, halka san’at ve kültür zevkini tattırarak birbirinden güzel günler yaşattı. Gönül isterki, bu haftalar sık sık yapılsın.

Fotoğraf: UNESCO TÜRKİYE MİLLİ KOMİSYONU İLE GAZİANTEP HALK SAĞLIĞI ŞUBESİ ÜYELER BİR ARADA: Soldan sağa (Oturanlar: Adnan Ötüken, Gaziantep Belediye Reisi İ. Tevfık Kutlar, Prof, Afet İnan, Gaziantep Valisi Salih Tanyeri, Prof. Bedrettin Tuncel, Sağlık Müdürü Cemal Alagöl. Ayaktakiler: (Soldan sağa) Ressam Hulusi Mercan, Hadi Yaman, Rüstem DuyuranSabahattin Eyupoğlu, Rauf inan, Gaziantep Belediye Reis muavini M. Ali Budak, Zeki Karaabuda, Dr. Kemal Ahi, Prof, Bahri Savcı, Gaziantep Maarif Müdürü Aziz Gözaçan, Abdullah Özer Dr. Rauf Yılmazer ve Dr. Lütfü Söylemez.

Fotoğraf: UNESCO Haftasında Ünlü Sanatçı Piyanist Mithat Fenmen 1-12-1963 günü İlköğretmen kulu salonunda konserini verirken.