Düşman taarruzlarında ve tabii âfetlerde halkın can ve mal kaybını azaltmak gayesiyle zaman zaman yapılmakta olan "Sivil Savunma kursları" ndan biri 6 Aralık 1963 ile 15 Aralık 1963 tarihleri arasında Gaziantep’te yapıldı.

Gaziantep Sivil Savunma Müdürlüğünce düzenlenen ve Savunma Müdürü Zikri Akyüz tarafından çok iyi organize edilen kurs, başından sonuna kadar hareketli ve başarılı geçti.

Savunma servislerinde görev almış olanlara önce; Öğretmen okulu, Dayı Ahmet Ağa İlkokulu ve Çınarlı salonlarında nazari bilgiler verildi, sonra da muhtelif yerlerde tatbikatlar yapıldı.

Kontrol Merkezi ve Karargâh, Kurtarma, İlk Yardım, Emniyet-Trafik, İtfaiye, Teknik Onarım servislerinin kendi branş ve özelliklerine göre yaptıkları tatbikatları binlerce halk ilgi ve heyecanla takip etti.

Stadyum’da Şehitler Anıtı civarında, Dr. Abdülkadir Göksel apartmanında, Öğretmen Okulu ve Dayı Ahmet Ağa İlkokulu bahçelerinde, P. T. T. ve Lise binaları önünde, Kız Enstitüsü yanında yapılan tatbikatlarla görevliler :

Yangının söndürülüp kontrol altına alınmasını, yaralılara ilk yardımın nasıl yapılacağını, enkaz altında kalanların nasıl kurtarılacağını, ailelerini kaybetmiş olanların nasıl haberleşip buluşacaklarını, ortada kimsesiz kalmış çocukların himayesini, yardıma muhtaçlara yardım ve iaşelerinin teminini, panik esnasında âsâyiş, inzibat ve trafiğin tanzimini, elektrik, su kanalizasyon ve muhabere arızalarının acilen nasıl giderileceğini öğrendiler.

Her servisin öğretmeni ayrı idi. Kontrol merkezi ve karargâh servisine : Vilâyet savunma uzmanı Affan Yeke, Kurtarma servisine: Bayındırlık Müdürlüğü mühendislerinden Asım Ahi, İlk yardım servisine: Dr. Rauf Yılmazer, Sosyal yardım servisine : Halk Eğitim müdürü Cemil Kul, Emniyet-Trafik servisine : Emniyet amiri İbrahim Savaş, İtfaiye servisine: Baplı Demir, Teknik Onarım servisine de: Belediye Fen Müdürlüğünden Seyfettin Kayıran ders verip tatbikatlar yaptırdılar.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, kurs çalışmalarına Halk büyük ilgi göstermiştir. Gerek ders verilen salonları, gerekse tatbikat yerlerini dinleyici veya seyirci olarak hıncahınç dolduranlar, meraklılardan ziyade çalışmalara ilgi duyan ve önemini kavrayan kimselerdi.

Buna göre, sivil savunma çalışmaları sık sık yapılıp savunma ekiplerinde görev almış olanlarla birlikte halkın tamamına da teşmil edilirse bu gün için önemi aşağı yukarı anlaşılmış bulunan Sivil Savunma gayesine erişmiş olacaktır.