KASA

Gaziantep’te kasacılık bir hayli inkişaf etmiş bütün yurtta tanınmaya başamıştır. Adata gözle görülür şekilde tekâmülü devam etmektedir.

Ortadoğu Arap ve Afrika ülkelerine tecrübe mahiyetinde ihraç edilen bu kasalar beğenilmiş ve tutulmuş, büyük miktarda olmamakla beraber devamlı olarak ihraç edilir hale gelmiştir.

Bu değerli fırsatın ve durumun lâyik veçhile değerlendirildiği ve bundan yararlanıldığı iddia edilemez.

Zira kasacılık Gaziantep’in evvelce temas edilen sanayi bünyesini temsil edebilecek tipik bir iş kolu dorumundadır. İşyerleri, küçük ve mahdut sermaye ile çalışan atölyeler halindedir. Gerek sermaye, gerek teçhizat ve gerekse organizasyon bakımından büyük siparişler kabul edecek, dış pazarlarla muntacam ve programlı ilişikler kuracak, iş temin edecek ve tanıtma faaliyetinde bulunacak duramda ve güçte değillerdir. Bilhassa dış pazarlar bakımından bir kaç mutavassıtın alâkasına ve gayretine tabidirler. Konularına bakim olmak için herhangi bir teşkilatlanmıya girmemişlerdir.

11 Adet işyeri vardır. Halihazırda haftada 30 senede 1500 adet kasa yapılmaktadır. Her kasayı ortalama 350-400 kg, kabul etmek gerekmektedir. Ana

ham madde olarak 3-4 mm kalınlıklardaki saç kullanılmaktadır. Malzeme olarak bir kasanın %70 ini saç, %10 unu boya %20 sini amyant, sarı takımları v.s. teşkil etmektedir. Bütün bam maddeler Gaziantep dışından (Bilhassa İstanbuldan) temin edilmektedir.

11 işyernide 43 işçi çalışmaktadır.

Kasalar kilo ile ve beher kilosu ortalama 2,40 liradan muamele görmektedir.

Bilhassa mamullerinin bazı dış pazarlarda tutulması ve bu suretle ihraç edebilme gibi kıymetli ve müstesna bir şansa sahip olması bakımından bu iş kolunun müsait kredilerle beslenmesi bir görevdir.

TUĞLA

Şehrimiz ve civarının toprakları tuğla yapmağa elverişle değildir. Bu sebeple cazip bir iş olmasına raglan ihteyaç maddelerinin müşkülatla temin edilmesi dolayısıyla tuğla sanayii gelişmemiştir.

Hali hazırda bir işyeri vardır. Bir tane iki gözlü tuğlamakinası bulunan bu imalathanede günde sadece 3000 adet 9 delikli inşaat tuğlası yapılmektedir. Kullanılan toprak İslâhiye ve Birecik ilçelerinden getirilmektedir.

Yapılan tuğlalar tamamen dahilde sarf olunmakta, bu dalda 9 işçi çalışmaktadır.

ÇİKOLATA VE CİKLET

Şehrimizde bir tane çikolata, bir tane ciklet imalathanesi bulunmaktadır. Günlük kapasitesi 200 kg. olan çikolata imalathanesi 1 adet mananjör (Hamur Makinası) 2,1adet üçlü silindirle 4 adet çikolata koncu’na 2 adet tapatöz’e 1 adet kakao kırma makinasına, 1 adet kakao silindirine sahip, oldukça müceh hezdir.

Çikolatanın satışı şekerleme ile aynıdır.

Ciklet imalâthanesinde günde 100 paket çiklet yapılmaktadır.

OTO CAMI

Şehrimizde bombeli oto camları yapılmaktadır. Bunlar düz ve adi camların eğilerek ve bükülerek bombeli hali getirilmesi şeklinde olaktadır. Bu camlar original camları kırılan vasıtalar ve şehrimizde koroseri yapılan otobüsler tarafından geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Hatta İstanbul gibi büyük sanayimerkezlerinden dahi siparişler alındığı olmuştur.

Tabiatıyla bu camlar mikalı camlar gibi emniyetli değildir. Bilhassa seyir halindeyken kırılması halinde tehlikeli olmaktadır.

Mikalı cam imalı içi çalışmakta ve teşebbüsler yapılmaktadır.

Şehrimizde bombeli cam yapan 3 işyeri vardır.

18 kadar işçinin çalıştığı iş kolu senede 3500 bombeli cam yapılabilecek kapasiteye sahiptir.

KARAYOLA, SOMYA ÇOCUK BİSİKLETİ

Bu konuda faaliyette bulunan üç iş yeri vardır ve her üç çeşidide bu yerlerde yapılmaktadır.

Bir senede takriben 150-200 adet çocuk bisikleti, 1200-1400 somya ve 650 adet’te karyole yapılmaktadır.

Somya ve karyola demirlerine nikelajizma yapılmamakta, yaldız boya ile boyanmaktadır.

15 işçi çalışan işyerlerinin mamulleri dahilde, civar ve DOğu Anadolu illerinde satılmaktadır.

İmalatta kullanılan malzemeler İstanbul’dan temin edilmektedir.

SANDALYE

Şehrimizde sandalye imalatı ile meşgul 10 iş yeri mevcuttur. Sandalyelerin yapıldığı çınarağacı Gaziantep havalisinden Maraş ve Hassa’dan temin edilmektedir.

Günlük sandalye imalâtı 300-350 yi bulmakta, iş kolunda 50 kadar işçi çalışmaktadır.

Yapılan sandalyeler Gaziantep dışında daba ziyade Doğu Anadoiuya ve Konya havalilerine satılmaktadır.

HALI

40-50 sene önce Gaziantep’te yaygın bir halıcılık olduğu blinmektedir. Hatta bazı evlerde o zamandan kalma halı tezgâhları hala durmaktadır.

Fakat o zamandan bugüne kadar halıcılık mesleği ve faaliyeti tamamen terk edilmiş durumda idi.

Şehrimizde 1 firma ehliyetli bir elemanla iş birliği yaparak 1 seneye yakın bir zamandan beri halı ördürmeye başlamış bulunmaktadır.

Yapılan halı kaliteli olmakla beraber bahsedilmeye değmez derecede (Şimdilik sayısı bir kaçla ifade edilebilecek kadar) azdır.

Ancak bu teşebbüs, halıcılığın tohumunu atması ve bilhass evlerde kapalı asıl iş gücüne, iş sahası açma yönü bakımından çok önemlidir.

Halıcılığın gelişmesi şehrimiz ve bölgemiz için önemli olacaktır.

Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası