Gaziantep’te 17-Eylül-1962 günü bir “Güneydoğu Anadolu Ana-Çocuk Sağlığı Kursu, açılmış 30 Eylül-1962 tarihinde de sona ermiştir.

Yurdumuzun birçok yerlerinde açılacak olan Ana Çocuk sağlığı tesisleri için gerekli elemanları Ana-Çocuk nosyonunda hazırlamak gayesiyle açılan bu önemli kurs her bakımdan çok İyi geçmiş, gayesine ulaşmıştır.

Kursa: Güneydoğu Anadolu illerinin Sağlık Müdürleri, hükümet tabibleri, nisaiye ve çocuk mütehassısları, sağlık bakanlığı müfettişleri ve köy ebeleri arasında Ana Çocuk sağlığı istasyonlarına tayinleri düşünülen Ebeler iştirak etmiştir.

Kursta: Halk ve Ana-Çocuk sağlığı, Türkiyede (11 ve İlçede) çocuk ölüm nisbeti ve genel çocuk hastalıkları, Türkiyede hali hazır Ana-Çocuk sağlığı teşkilâtı ve hizmetleri; Devlet plânlama çalışmaları, Toplum Kalkınması, Türkiyede Sosyal Ekomik proplemler ve sağlık üzerine tesiri, Köy istasyonlarında Ana Çocuk sağlığı çalışmaları, Toplum kalkınma örneği, Halk eğitimi ve Ana-Çocuk sağlığıyle işbirliği, Hekim ve yardımcı hemşirenin rolü, Çevre sağlığının önemi, Sıtma, Aşı, Malarya, Trahom, Verem, Gebelik, Çocuk beslenmesi, Kansızlık, Teknik ilâçlar, koruyucu hekimlik ve bulaşıcı hastalıklar, çocuklarda yaz-kış görülen hastalıklar, köy Ana-Çocuk sağlığı hizmetleri konuları işlenmiştir.

Konular üzerinde : Ana-Çocuk sağlığı teşkilâtı Müdürü Dr. Fethi Altuntuğ, Dünya sağlık teşkilâtı Ana-Çocuk sağlığı Türkiye Eksperi Dr. Vuylsteke, Devlet plânlama teşkilâtı uzmanları, Gaziantep sağlık Müdürü Cemal Alagöl, Doğumevi baş Tabibi Hayri Ayaş, Hint’li sosyal Kalkınma uzmanı Mr. Abid Hüssain, Profesör Cahit Tanyol ve Derneğimiz Halk eğitimi kolu başkanı Abdullah Özer konuşmuşlardır.

Konuların daha derinine inilmesinin müşahhas ve tatbiki bir şekli olarak şehrin kenar mahallelerine ve köylere gidilip tetkiklerde bulunulmuş, konuşmalar yapılarak filmler gösterilmiştir. Şehirde ve köylerde bu çalışmalara büyük ilgi gösterilmiş, Halk, toplantılara âdeta akın etmiştir.

Kursu Organize eden Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk sağlığı teşkilâtı Müdürü Fethi Altuntuğ, Kurs başlamadan önce Gaziantep’e gelmiş, diğer hazırlıklar meyanınde Dr Hayri Ayaş’ın delaletiyle derneğimizle de işbirliği hususunda temasa geçmiş, Dr. Fethi Altuntuğ’un bu arzusu memnuniyetle karşılanmıştır. Yapılan görüşme sonunda, işlenecek her konuya ait filmlerin bulunması, bunların istenildiği gün ve saatta köyde ve şehirde gösterilmesi, bu işlerin organizesi, derneğimiz halk eğitimi koluna vazife olarak verilmiş ve bütün bunlar temin olunarak Kursun başından sonuna kadar eksiksiz ve hiçbir aksaklığa meydan verilmeden tatbik edilmiştir.

Kursun, diğer Güneydoğu Anadolu illeri arasında tercihan Gaziantep’te açılmasının çeşitli sebepleri bulunmaktadır:

Gaziantep ikliminin diğer illerin iklimlerine uygun olması, Sosyal, Kültürel, ekonomik durumu, Devletle teşekküllerin birbirine olan bağları ve her hususta bir koordine çalışmanın mevcudiyeti, Güney Doğuda bulunan doğumevleri arasında büyüklüğü ve randımanlı çalışması ve Ana-Çocuk sağlığı merkezinin bulunuşu, sebeplerin başlıcasını teşkil etmektedir.

Kursun sonunda, Güneydoğu bölgesindekir yelerin, arzettiği hususiyetlerinden, bir çok önemli proplemler meydana çıktığı gibi Ana Çocuk sağlığında da Yurt ölçüsünde çeşitli meseleler kendini göstermiştir:

Yapılan istatistiklere göre; Yurdumuzda bir yılda ortalama 1.500.000 kadın doğum yapmakta bunun seksen bini devletin resmi teşekküllerin de, Kırk bini ise diplomalı ebeler tarafından doğurtulmaktadır. Geri kalan 1.380.000 kadının nasıl doğum yaptığı meçhuldür. Ayrıca doğan çocukların sıfır yaşından on yaşına kadar olanın, dan binde 450 si de ölmektedir. Buna, Yurdumuzda bülûğa ermiş kızdan Kli. maktoryum’a girenlerle yedi yaşına kadar olan çocuk nisbetinin % 58 olduğu da katılınca Ana-Çocuk sağlığı hizmetlerinin ve çalışmalarının büyük önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

Ana-Çocuk sağlığının en önemli bir tarafı da Ana ve Çocuğun bedeni, fikri, ruhi ve sosyal bakımlardan; Koruyucu, iyileştirici ve eğitici çalışmalar da bulunarak bunları maksada ve gayeye uygun hale getirebilmesidir.

Ortaya çıkan gerçeğa ve teşkilâtın bugünkü durumuna göre bunlar arzu edildiği şekilde uygulanamamaktadır

Mali imkânlarla eleman kifayetsizliği bir yana, Ana-Çocuk sağlığı teşkilâtı bugünkü şekliyle rasyonel bir çalışmaya malik değildir.

Sağlık Bakanlığına bağlı bir şube olarak çalışan teşkilât, kendi Bakanlığı dışındaki ilgili Bakanlıklar ve diğer dernek ve teşekküllerle müstakilen işbirliği yapmak, yerine, gereğine, duruma göre koordine çalışmayı meydana getirmek imkân ve insiyatifine tam manasiyle sahip bulunmamakta, Bundan dolayı bütün azemetiyle ortaya çıkmış olan Ana-Çocuk sağlığı davası arzettiği önem muvacehesinde hal yolunda olmayıp çalışmalar kısır kalmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk sağlığı Teşkilâtı Müdürü Dr. Fethi Altuntuğ’un gerek kurs başlamadan önce aldığı tedbirler, gerekse kursun devam ettiği süre içinde işlerin organizesinde gösterdiği dirayet ve liyakat, kursu en verimli neticelere ve gayesine ulaştırmış, Doğumevi baş Tabibi Hayri Ayaş’ın da bunda emek ve gayreti büyük olmuştur.

Gaziantep Kültür

Fotoğraf: Güney Doğu Anadolu Ana—Çocuk Sağlığı Kursunu “Sosyal Proplemlerimiz ve Sağlık üzerine tesirleri, Konulu Konferansı ile açan Profesör Cahit Tanyol Ebe Okulu Öğrencileri arasında.

Fotoğraf:Kursta Konular hep filmle takviye edilmiştir. Resimde Öğretmenler Derneği Başkanı Mustafa Coşkun Ebe ile Öğretmenin nasıl işbirliği yapacağını anlatırken.