Fotoğraf: 26.6.962 Tarihinde Körkün köyünde Filmle Halk Eğitimi yapılmış. Vali, Vekâlet müfettişi, Maarif Müdürü, İlk öğretim müfettişleri, Kültür Derneği Yönetim kurulu, daire müdürleri ve birçok davetliler toplantıda hazır bulunmuşlardır. Vali Osman Meriç, Maarif Müdürü Aziz Gözaçan, Halk eğitimi kolu başkanı Abdullah Özer ve ebe Kibriye Bozkurt birer konuşma yaparak köylüleri aydınlatmaşlardır. Resim toplantıdaki köylüleri göstermektedir.

Gaziantep’te filmle Halk eğitimi çalışmaları son senelerde bilhassa bu sene çok gelişmiş, çalışmalar hızlanmıştır.

Daha ziyade köyde yapılan eğitim, köylüleri her konuda aydınlatmakta, aydınlanan köylüler eğitimde görüp öğrendikleri köylerinde tatbit etmektedirler. Filmler; Maarif Vekâleti öğretici filmler merkezinden, Adana bölge başkanlığından, Ankara Amerikan Haberler merkezinden, Adana Türk-Amerikan Derneğinden temin edilmektedir. Bütün bu daire ve teşekküller Gaziantepte yapılan <> çalışmalarına azami derecede yardımcı olmakta istenilen her konudaki filmleri zamanında göndermektedirler.

Yıllardan beri derneğimiz Halk eğitimi kolu ile Teknik Zıraat Müdürlüğünün birlikte yaptığı bu eğitim 1962 yılının Mart ayında Maarif Müdürlüğünün desteği ile en verimli hale gelmiş bulunmaktadır.

Değerli Maarif Müdürümüz Aziz Gözaçan Gaziantep’te Ekim-1961 tarihinde vazifeye başladığında; son yıllarda gereken formasyonu gösteremiyen maarif teşkilâtını büyük bir maharet ve hayli çalışmayla düzenli ve gereken formasyonu gösterir hale getirdikten, buna muvazi işleri de iyice düzenlendikten sonra halk eğitimi konusunu ele almıştır.

Yıllardan beri hiç bir iş görmeyen, hatta maarif mensuplarının pek çoğu tarafından mevcudiyeti dahi bilinmeyen öğretici filmler şubesini ele almış, ilk iş olarak şube başkanını değiştirip yerine Dayı Ahmet Ağa ilkokulu ilkokulu öğretmenlerinden Cevat Tekeli,yi tayin etmiştir. Daha sonra ısrarlı takibi ve sayın valimiz Osman Meriç’in yardımı ile bir jeneratör ve bir çok demirbaş film temin ederek Ankaradan bir de sinema otomobili getirtmiştir. Bu suretla filmle Halk eğitimi çalışmalarında çok mükemmel ikinci bir ekip meydana gelmiştir.

Her iki ekip durup dinlenmeden köylerde film göstermekte konularını işleyerek köylüleri aydınlatmaktadır.

Maarif Müdürü Aziz Gözaçan çok zaman ekiplerle köylere giderek konuşmalar yapmakta, konuları bizzat işlemektedir. Bu yakın ilgisi dolayısiyle ekip elemanlarının çalışmalara karşı şevkleri de daha fazla artmaktadır.

Gaziantep’e geldiği günden beri maarif çalışmalarında, kısa zamanda çok verimli ve müsbet neticeler kaydeden Maarif Müdürü Aziz Gözaçan’ın 30 yıllık meslek hayatı bu konuda başarılarla doludur:

1911 Yılında Vakfıkebir kazasının Beşikdüzü bucağında doğan Aziz Gözaçan, ilk tahsilini Beşikdüzü merkez okulunda, orta ve mesleki tahsilini de Trabzon Öğretmen Okulunda yaparak 1932 yılında mezun olmuştur. Kars’ın Allahü Ekber dağları üzerinde bulunan Göle, Ardahan, Çıldır ilçe ve köyleri öğretmenliklerinde bulunmuş, buralarda cehaletle ilk savaşlarını yapmıştır. Bu savaşlardan muzaffer çıkan Aziz Gözaçan’ın öğrencileri arasında bugün her meslekte ve parlamentoda olanları vardır.

1937 Yılından 1940 yılına kadar Aras bölgesinde gezici başöğretmen olarak çok çetin savaşa girişmiş, Cehaletin, kör taassubun, daha çok bulunduğu bu bölgede bilhassa milli duyguların gelişmesi hususunda takatin üstünde uğraşmış didinmiştir.

1940 Yılında Kayseri, Pazar Köy Enstitüsüne tayin edilmiş, 1941 yılında da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsüne girerek 1944 te pedegoji bölümünden mezun olmuştur. Buradan Erzurum İlk Öğretim Müfettişliğine tayin olunmuş bölge merkezi, Oltu, Tortum, İspir ve Şenkaya ilçelerinde çalışmıştır. Bu görevi esnasında enstitü mezunlarının köylere intikalleriyle yerleştirilmelerinde ve intibaklarında çok emek ve gayret sarfetmiştir. Ayrıca 150 den fazla okul binası sağlık ve müstakil öğretmen evlerinin yapılmasında başlıca amil olmuştur.

1947 de Rize İlköğretim müfettişliğine, 1948 de Beşikdüzü Köy Enstitüsü meslek dersleri öğretmenliği ve eğitim şefliğine, 1954 yılında da Rize Milli Eğitim Müdürlüğüne tayin olunmuştur.

Burada –Gaziantep’te olduğu gibi Halk eğitimini ele almış şahsi gayretiyle temin ettiği göze kulağa hitap eden araçlarla vasıtanın gidebildiği uzak köylere kadar giderek köylüleri aydınlatmıştır.

Gaziantep’te de bugün gittikçe artan bir şevk ve heyecanla bu konuda çalışmakta, çalışmaları en verimli hale getirmektedir. Girdiği halk toplulukları arasında tenvir, irşad, eğitim, öğretim vazifelerine ciddi gayretlerle sarılmış olarak halkın milli his ve kültürel düşüncelerinin gelişmesini ve Atatürk inkılaplarının yerleşmesini sağlamaktadır.

Gaziantep’in okul davasında büyük bir gayretle çalışan ve birçoğunu halleden Aziz Gözaçan, evli, ikisi üniversitede olan dört çocuk babası olup, iyi bir aile reisidir.

Cehaletle savaşta her türlü hislerden azade olarak müsbet ilmin ışığı altında şuurlu bir milliyetçilikle iddiasız olarak hizmetlerine devam etmekte, diğer maarif işleri gibi Halk eğitimi de bu sayede her gün biraz daha gelişmektedir.

Fotoğraf: Eğitim ekibiyle köylere giden ve çocuk sağlığı üzerinde köylülere bilgiler veren Gaziantep Doğumevi Ebe Okulu ebe ve öğrencileri Körkün köylüleri arasında.

Fotoğraf: Köylüler gösterilen filmleri ve verilen bilgileri dikkat ve alâkayla takip etmektedirler. Resim eğitim toplantısında bulunan bir köylü grubunu göstermektedir.