İÇİNDEKİLER

I- Gaziantep’in Coğrafi durumu

II- Gaziantep’in Kültürel durumu

A—Tarihte Gaziantep Kültürü

B—Gaziantep’in ve çevresinin bugünkü kültürel durumu

III- Gaziantep’in ekonomik durumu

A—Sanayi

B—Ticaret

C—Ulaşım

IV- Gaziantep’in Tarım durumu

A—Fıstıkçılık

B—Zeytincilik

C—Bağcılık

D—Diğer Tarım kolları

V- Eğitim Enstitüsü ve Teknik okulu gerekli kılan maddelerin maddeler halin de özeti

VI- Açılacak Eğitim Enstitüsü ve Teknik okulun

A—Türk Milli Eğitim yönünden

B—Gaziantep Milli Eğitimi bakımından faydaları

VII- SONUÇ

ÖNSÖZ

Her gün biraz daha gelişen ve yükelen Türkiyemizde Gaziyurdun kendine layık yeri alabilmesi ve gelişme hızının daha fazla artırması amacını tahakkuk ettirmek için kurulmuş olan derneğimizin, eğitim alanında Köylü, İşçi Esnaf ve dar gelirli gençlerimize fırsat hazırlamak için, açılmasını şiddetle arzuladığımız Teknik Okul ve Eğitim Enstitülerinin (Veya Yüksek Öğretmen Oknlunün) gerekçesini Maarif severlere ithaf ederek takdim ediyoruz.

Saygılarımızla

GAZİANTEP’E TEKNİK OKUL -EĞİTİM ENSTİTÜSÜ VE DİĞER YÜKSEK OKULLARI YAPTIRMA DERNEĞİ

GAZİANTEP’İN COĞRAFİ DURUMU

Gaziantep: Adana, Antakya, Maraş Malatya ile çevrilmiş Güneydoğunun en büyük şehirlerinden biridir. Güneyde Suriye ile komşu olup, Suriye iklimi ile Akdeniz ikliminin kaynaştığı 849 rakımlı tatlı bir yayla şehridir. İslâhiye, Oğuzeli, Kilis, Nizip, Yavuzeli ve Araban gibi altı güzel ve birbirinden şirin kasabasıyla 8469 kilometre kare yüz ölçüsü vardır.

160.000 ini merkezde olmak üzere 509055 nüfuslu Gaziantep İl’inde kilometre başına ortalama 60 kişi isabet etmektedir. İklimi mutedil olup en düşük sıcaklığı 5 en yüksek sıcaklığı 37 derenedir. İlkbaharı kısa sürer. Gaziantep’in uzun ve çok güzel sonbaharı vardır.

TARİHTE GAZİANTEP KÜLTÜRÜ

Gaziantep şehri, bulunduğu mevki itibariyle, tarihin büyük ilim ve kültür merkezlerinden biri olmuş, halen nüfus bakımından Türkiyenin yedinci büyük şehirdir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin Kültür Ulaşım ve Ticaret Merkezidir.

Gaziantep’in kuruluşunun M.Ö. 2000 yıllarına rastladığı tahmin olunmaktadır. Bununla beraber yapılan çeşitli ilmi araştırmalar ve kazılar bu bölgede paleolotik, bakır, Eti, Mitani, Asur, Urartu, İskender, Roma, Ahamenit, Bizans devirlerine ve orta, yeni, yakın çağlara ait türlü eser ve kalıntıların bulunduğunu göstermektedir. Bu demektir ki Gaziantep bütün bu kültürlere sahne olmuş önemli bir kültür merkezidir.

Türklerin Gaziantep’e yerleşmeleri Malazgirt meydan savaşını izleyen yıllara rastlar. Ondan sonra çeşitlere istilalara uğramasına ve çevresinde Arap ve Fars Kültürü merkezlerinin bulunmasına rağmen Türk Kültürünü koruduğu gibi onun yayılıp gelişmesini de sağlamıştır. Biz bu tanıtma broşüründe çok eskilere gitmeden bundan 90—100 sene evvelinin Gaziantep’inden, daha doğrusu onun kültürel hayatından resmî belgelere dayalı bazı bilgiler sunacağız. Mi'letlerin istiklallerini yalnız orduların kuvvet ve kudretiyle değil, Sağlam medeniyet ve kültürleri ile başardıklarının beliğ misalini Gaziantep’in teşkil ettiğini göstereceğiz. Bundan 90 yıl evvel Gaziantep bir TIP Fakültesi (Darulharir) denilen bir İpekçilik Enstitüsü, bir eczacı kalfası mektebi, bir Amerikan Koleji, bir Ticaret İdadisi, 50 Medrese, 30 u aşkın kütüphane mevcuttu.

Burada kısa bir istatiktik malumat arz ederek, çok önemli bir hususu belirtmeden geçmiyeceğiz.

Vilayet İsmi

Türkçe Konuşanlar Yüzdesi

Mardin

8,5

X Diyarbakır

28,5

Urfa

41,4

X Elazığ

56,4

Adıyaman

64,8

Maraş

82,7

X Erzurum

83,9

Gaziantep

91,1

İstatistikler gösteriyorki: Doğu ve Güneydoğuda ana dili türkçe olan kitleler en çok Gaziantep İlinde bir araya gelmiştir. Halkın ezici çoğunluğunun aynı dili konuşması, karşılıklı ekonomik ve kültürel münasebetleri süratle artırmış, Gaziantep ve çevresinde çok kuvvetli bir Türk Kültürünün doğup ve gelişmesine sebjp olmuştur. Böylelikle Gaziantep bölgesi halkının yabancı ordular ve kültür sardırılan karşısın da nasıl kendiliğinden bir ordu haline geldiğini ve düşmana karşı kolaylıkla direndiğini görürüz. 1833-1839 yılların da Mısır Orduları karşısında, Osmanlı Ordusunun yenilmesine rağmen, Gazianteplilerin kurdukları birliklerin büyük başarıları, 1919-1920 yıllarında Fransız ordusunun istila teşebbüsü karşısında bağımsız bir teşkilat kura bilmesi, Gaziantep bölgesinde yaşıyan halkın aynı dili konuşmasının aynı kültürü taşımasının, kolaylıkla bir olmasının büyük rolü olmuştur.

Türkiye’nin, türkçe az konuşan halklarının kitle halinde oturduğu bölgelere en yakıtı olan Gaziantep ilinde kurulacak yüksek öğretim tnüesseselerinin kısa zamanda meyvelerini vereceği ne inanıyoruz. Karışık halkların bir arada yaşadığı yerleıde kurulacak müesseselerin ise geç meyve vereceği sosyolojik ve tarihi bir gerçektir. Doğu ve Güneydoğu da Türk Kültürünün yerleşebilmesi için bu bölgelere en yakın olan Gaziantep ilinde kurulacak yüksek öğretim müesseseleri ile takviyesi lüzumu Türkiye için en hayatı davalarından birisi olduğu inancındayız.

GAZİANTEP VE ÇEVRESİNİN BUGÜNKÜ KÜLTÜREL DURUMU

Gaziantep, Tarihteki kültürel durumunu bugünün gelişine ve ilerleme temposuna uymak suretiyle devam ettirmektedir. Ancak şurası da bir gerçektir ki Gaziantep bütün çabalarına rağmen, bölgesinin türlü yönlerden merkez durumunda bulunmasına karşı eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanmış değildir. Bugün artık bütün dünya uluslarında eğitim kurumlan yalnız o kurumlara devam edenleri yetiştiren kuruluşlar olmaktan çıkmış, bulundukları bölgelerin eğitim merkezleri haline gelmiştir. Aslında yüksek okul ve fakültelerin organize öğretim dışında halka yönelmiş programlarının bulunması da şarttır. Maraş, Urfa, Mardin, Adıyaman, Hatay illerinin en yakın ulaşım, ticaret, ekonomi ve kültürel merkezi olan Gaziantep Doğunun Van, Ağrı, Hakkâri hattâ Erzurum’u dahi tesir sahası içinde bulundurmaktadır. Böyle bir merkezde bir yüksek okul, bir Üniver sitenin bir kaç fakültenin her türlü imkânlara sahip olarak ve merkezden öğretim üyesinin bir kısmını temin suretiyle kurulabilir. Bu düşüncemizde bizi yüzde yüz haklı çıkaracak bilgileri aşağıdaki tablolarda açık ve seçik şekilde ifadesini bulmuş olacaktır.

A— İlköğretim (İlkokullar, anaokulları, yetiştirme yurtları)

B— Orta öğretim (Resmî Ortaokul ve Liseler, akşam lise ve okulları)

C— Meslekî ve teknik öğretim (Erkek ve Kız Sanat Enstitüleri, Ticaret Liseleri

D— Meslek okulları (Öğretmen Okulları, İmam Hatip Okulları)

E— Özel okul ve kolejler (Özel liseler, kolejler, orta ve lise akşam okulları)

A— İLK ÖĞRETİM

160.000 ini merkezde olmak üzere 509.055 nüfuslu Gaziantep’te 58 şehir ve 344 ilkokul mevcuttur. Bu okullara 18.801’i kız, 40.023 ü erkek olmak üzere 58824 öğrenci devam etmektedir. Şehir ve köy okullarına devam eden öğrencilerin eğitim ve öğretimleri ile görevli 1.349 İlkokul Öğretmeni bulunmaktadır. Bu rakamlar ilin nüfus artışı ile orantılı olarak her yıl daha kabarık bir yekûna varmaktadır. Bu öğretim yılında 178 öğretmen 22 okul ve 64 dershane yeniden eğitim hizmetine girmiştir.

B— ORTA ÖĞRETİM;

Gaziantep Merkezinde, ilçe ve bucaklarında bu yıl yeniden hizmete girenlerle beraber II ortaokul, 3 lise, I akşam lisesi ve bir akşam ortaokulu vardır. Bunlara devam eden öğrenci sayısı 8.974 tür. Bu okullarda görevli öğretmen sayısı 198 dir. Bütün bölgede (Adıyaman, Hatay, Urfa, Maraş, Mardin) 9 lise, 33 ortaokul, I akşam lisesi, 2 akşam ortaokulu ve bunlara devam eden 24.586 öğrenci mevcuttur.

C— MESLEKİ VE TEKNİK ÖĞRETİM:

Gaziantep İl Merkezinde, bir kız bir erkek sanat enstitüsü, Kilis İlçesinde de bir kız bir erkek sanat enstitüsü, ayrıca Nizip ve İslâhiye ilçelerinde birer akşam kız sanat enstitüsü olmak üzere 6 sanat kuruluşu ve bir de Ticaret lisesi bulunmakta bunlara da 2.154 öğrenci devam etmektedir.

Bütün bölgede 7 kız sanat, 9 erkek sanat enstitüsü, 3 akşam kız sanat okulu, 3 Ticaret lisesi bulunmakta bunlarada 8.326 öğrenci devam etmektedir.

D— MESLEK OKULLARI:

Gaziantep Merkezinde bir erkek, Kilis ilçesinde bir kız öğretmen okulu yine il merkezinde bir imam-hatip okulu vardır. Bu okullara devam eden 2150 öğrenci, öğrencileri okutan 83 öğretmen mevcuttur.

Bütün bölgede beşi kızolmak üzere 6 ilköğretmen okulu, 3 imam-hatip okulu mevcut ve bu okullara devam eden 6.125 öğrenciyi eğiten 191 öğretmen ve yönetici görevli bulunmaktadır.

E— ÖZEL KOLEJ VE LİSELERİ

İlimizde bir ve bütün bölgede 3 Özel Kolej ve lise vardır. Bunlara devam eden 1.213 öğrenci bulunmaktadır.

Yukarıdan beri açıklanan detaylı rakamları her öğretim kademesini teker teker toplarsak ortaya şöyle bir durum çıkacaktır:

1- İlkokullar 233.846

2- Orta Öğretim 24.586

3- Mesleki ve Teknik Öğ. 8.326

4- Meslek Okulları 6.125

5- Özel Okullar 1.213

TOPLAM 274.096

274.096 kişilik bir öğrenciyi eğiten Gaziantep ve çevresi en azından bir Eğitim Enstitüsü veya Yüksek Öğretmen Okulu, Bölgenin özelliği ve Merkez Gaziantep’in imkânlarının tabiî bir sonucu olarak bir Teknik okul ve birkaç fakülteyi besleyecek durumdadır.

Ayrıca Türkiyenin çeşitli Üniversite şehirlerinde yüksek öğrenime devam eden Gaziantep’ti öğrencilerin toplamı 1955 kişiyi aşmaktadır. Binbir sıkıntı içinne ve eğitimde fırsat eşitliğinden uzak olanları da bunlara eklersek yekûnun 3.000’i aşacağı ortadadır.

Bu öğrencilerin 40’ı İzmir, 35’i Erzurum, 380’ni Ankara ve 1.500’ü İstanbulda öğrenimlerine devam etmektedirler. Tesbitine fırsat bulamadığımız bölgeye dahil diğer illerin yüksek öğrenime devam eden öğrecilerini de bu toplama eklersek bunlara bile tek başına Gaziantep’te bir eğitim Enstitüsü bir Teknik okulu, bir Ziraat ve Veteriner Fakültesini, İlin sağlık kuruluşları ve imkânları bir Tıp Fakültesini besleme yeter artar da bile.

GAZİANTEP VE ÇEVRESİNİN EKONOMİK DURUMU

Güneydoğu ve Doğuanadolu bölgesinin tarih, kültür, ulaşım merkezi olan Gaziantep, aynı zamanda bölgenin ekonomik merkezini teşkil eder. Çevresinden ve dış ülkelerden yaptığı ithalat yine aynı yerlere yaptığı ihracatla son zamanlarda büyük ilerleme ve dinamizm içinde bulunan Gaziantep ekonomisini:

A—Sanayi

B—Ticaret ve ulaşım bölümleri ve başlıkları altında incelemek problemimize ışık tutunca bir yol olacaktır.

SANAYİ

Gaziantep sanayiinin kendine özel bir bünyesi mevcuttur. Bir yanda büyük sanayi ve sanayileşme faaliyetleri, öte yanda bölge için büyük bir önemi haiz ve bir çok sanayi kollarının esasını teşkil eden yaygın bir küçük sanayi mevcuttur. Bazı küçük sanayi kolları, özellikle oto tamirciliği çok geniş bir bölgeye hitap ve hizmet etmektedir. Yerli ve yabancı uzman ve müşahitlerle, ilgili yetkili merciler müşterek ve değişmez bir kanaatle Gaziantep’te zengin ve yüksek kabiliyetli bir küçük sanayi potetısiyelerinin varlığını kabul etmişlerdir. Bu potensiyeli kanalize etmek ve bundan Türk Ekonomisi hesabına yararlanmak için gerekli tedbirlerin alınmasınında lüzumuna işaret etmişlerdir.

Bölgenin merkezi olan ilimizde çok ve çeşitli olan sanayi kollarının edece isimlerini saymak bölgemizde nasıl bir sanayi potensiyeli olduğu hakkında bizi bir yargıya götürebilir:

a) DOKUMA

1— İpekli Dokuma (Yerli tip) senelik imalat 300.000 top.

2— Senede 5.800.000 metre civarın da imalatta bulunan iki fabrika

3— Dokuma ham maddesi, iplik (Pamuk ipliği) işleyen 3 fabrika yıllık imalat kapasitesi 700 000 kg.

4— Kilim dokuma ve imalı

b) ÇİMENTO VE İNŞAATLA İLGİLİ SANAYİ

1— 400.000 ton kapasiteli bir çimento fabrikası

2— Karo, Mozayik, Briket

3 —Tuğla

4— Kireç

5— Mermer imalı

c) DERİ VE KUNDURA İMALI

ç) SEBZE KONSERVECİLİĞİ

d) BAKIRCILIK

e) LASTİK KAPLAMA

f) OTO CAMI ve OTO İLGİLİ ve HİZMET İMALAT

1— Oto şase

2— Oto boya

3— Oto elektrik

4— Oto döşeme

5— Oto tamiri

6— Tornacılık- Doğrutmacılık-Radyator vs. tamiri

g) Soba ve termosifon tamir ve imalı

h) Çikolata, Şekerleme, Bisküvü, Çiklet imalı

f) Buz dolabı, Vantilatör yapımı

i) Karyola-Somya-Çocuk bisikleti imali

I) Ambalaj işleri, Teneke kutu, Tahta kutu, Mukavva kutu, Plastik torba imalı

Bütün bu iş kollarında halen 20— 25 arasında eleman çalışmaktadır. Gaziantep sanayiinde, küçük sanayiinin kendine düşen görevi yapabilmesi için iki türlü yardıma ihtiyacı olduğu kabul edilmektedir:

1— Kredi yardımı

2— İhtisas eğitimi

Burada bizim konumuzla direk ilgisi bulunması bakımından ihtisas eğitimi üzerinde durmamız gerektir. Böyle bir eğitimi de elbette o sahanın yetkili elemanlarının bulunduğu bir Yüksek Teknik Okul Bağlıyacaktır.

TİCARET

Gaziantep ilinde gerek şirket ve gerekse hakiki şahıslara ait 24985 ticarethane mevcuttur. Bu ticarethaneler Batı Anadolu’nun bazı illeri hariç bütün Türkiye’ye hitap etmekte ve hizmet götürmektedir. Dış ülkelere büyük kısmı, İskenderun, bir kısmı Mersin limanından olmak üzere A B.D. ve Avrupa ve bazı Asya ülkelerine fıstık üzüm ihraç edilmektedir.

Yerli mamullerin büyük bir kısmı Doğuanadolu illerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tren veya kamyon nakliyatı ilgili yerlere gönderilmektedir. Ancak kabul etmek gerekir ki bütün bu ekonomik faaliyetler basit usullerle yapılmaktadır. Bu iş ve istihsal gücünün bir eğitime tabi tutulması randımanı artıracağı gibi hizmet bekleyen bölgeleri de, daha çok Gaziantep’e yöneltecek böylece Gaziantep ticareti layık olduğu seviyeye ulaşacaktır.

Yukarıda bahsi geçen eğitim işi gene bir yüksek Okul veya Fakülte’nin görevleri arasında yer alan faaliyetlerdir.

ULAŞIM

Gaziantep, çevre illeri ile münasebetlerini kara yolu ile sağlar, mamul maddelerin (Doğu İllerine, özellikle Erzurum, Kars, Muş, Bitlis ve Ağrı’ya) kısmen demiryolu, kısmen de büyük tonajlı kamyonlarla yapılmaktadır. Maraş, Urfa, Adana, Hatay, Mersin, Ankara, Konya ve Niğde’ye muntazam asfalt yollarla bağlıdır. Diğer çevre illerine stablize yol ve demiryolu ile bağlıdır.

Yukarıdan beri arzedegeldiğimiz şartlar Gaziantep’te bir değil birkaç Yüksek Okul ve Fakülte’nin her türlü ihtiyacını karşılayacak ortamın varlığını ortaya koymaktadır. Bütün istek ve dileğimiz ilgililerin de bizim duyduğumuz bu istek ve arzuyu duyarak ilimizi bu irfan yuvalarına kavuşturmak suretiyle Gaziantep’i şahsında bütün doğu ve Güneydoğuya hizmet etmektedir.

GAZİANTEP VE ÇEVRESİNİN TARIM DURUMU

Gaziantep ve çevresi halkının 180’ne yakın bir çoğunluğu tarımla iştigal etmekte ve geçimini bu yolla sağlamaktadır. Çevre çeşitli tarım ürünlerinin ekimine elverişlidir; Her türlü tarımsal faaliyet mevcuttur. Biz burada konumuz bakımından ve gelecekte tarım Endüstrisine gerekli imkânları verecek olan Fıstık, Zeytin, Bağ ve bağcılık üzerinde duracağız.

I— FISTIKÇILIK

Bölgenin en önemli ve en çok gelir sağlayan ürünlerinden biri olan Antep fıstığı aynı zamanda Türkiyenin de kıymetli bir ihraç maddesidir. Antep Fıstığı ismininde belirttiği özellikle ana kültürünü Gaziantep’te bulmuştur, Antep Fıstığı, Türkiye, İran, Kuzey Afrika, Yunanistan, İtalya, İspanya, Suri ye, Hindistan ve Pakistan’da yetişmektedir. Saydığımız bu ülkelerden yalnız Türkiye yani Gaziantep’te yetişen fıstığın gıda değeri en yüksek olanıdır. Buna rağmen gerekli ilmi usullerle bakımının yapılamaması yönünden şekli göze pek güzel gözükecek bir durum arzetmemektedir. Bu itibarla dış piyasada İran fıstığı (Bakımının ve cinsinin İslahı çalışmaları yüzünden) şeklinin güzelliğinden dolayı Antep fıstığı ile rekabet halindedir. Senelik Rekolte 10—15 bin ton arasında değişmektedir. Halen Gaziantep’te 4.5 Urfa’da 1.6 Adıyaman’da 1.2, milyon, Maraşta 200 000, Mardin’de 4 bin fıstık ağacı mevcuttur.

Halen Gaziantep’te faaliyette bulunan ve 1937 senesinde (Antep fıstığı istasyonu) bugünkü adıyla ziraî araştırma Enstitüsü olarak açılan Enstitü geleceğin bir Tarım Fakültesinin nüvesini teşkil edecek nitelikdedir. Böylece hem fıstık gerekli değerini bulacak hem de Gaziantep eğitimde fırsat eşitliği ortamına kavuşacaktır.

II— ZEYTİNCİLİK

Gaziantep Türkiye’de zeytin miktarı ve zeytinyağı istihsali ilede tanınmış bir şehirdir. Gaziantep—Nizip, Gaziantep—Kilis şosesi üzerinde yapılan seyahatlerde bu bölgelerin baştanbaşa zeytin ağaçlarıyla süslendiğini müşahade ederiz.

Zeytin Nizip ve Kilis ilçelerinin en mühim geliridir. Fıstık mahsulü her sene olmadığı halde, zeytin ağaçları her sene mahsul verir. Özellikle Nizip’te kurulan Ülfet Gıda Sanayii Fabrikasının faaliyetine parelel olarak her yıl biraz daha geniş alandı dikim imkânları bulunmaktadır. Yapılan istatis tiklere göre Gaziantep Vilâyetinde 3. 850.000 adet zeytin ağacı olduğu tesbit edilmiştir.

Bu ağaçlardan yılda ortalama olarak 35—55 milyon kilo arasında değişen miktarda zeytin elde edilmektedir. Gaziantep, merkez, Kilis ve Oğuzeli ilçelerinde 57 adet zeytinyağ mahseresi mevcuttur. Yılda ortalama olarak 200 bin ton zeytinyağ elde edilmektedir.

Nizip ilçesinde çekilmiş zeytinlerin posaları ikinci bir ameliyeye tabi tutularak pirima yağı elde edilmektedir. Nizip’te iki pirina fabrikası mevcut olup biri tiritikol diğeri sülfürle çalışmakta ve yılda asgari 30.000 ton ham pirina işletmektedir. Bunların bir kısmı sabun sanayiinde kullanılmak üzere Mersin ve Antakya’ya sevk edilmektedir.

III— BAĞCILIK

Türkiye bağ sahası itibariyle dünya milletleri arasında 4. gelmektedir. Gaziantep ise Türkiye’de bağ sahası ve üzüm istihsali bakımından birinci hektar başına verim bakımından da üçüncüdür. Halen istihsal olunan üzümün 165.000 tonu yemeklik, 70.000 tonu pekmez imalinde, 225.000 tonu kuru olarak, 20.000 tonu sucuk, bastık imalında, 50.000 tonu da şarap ve rakı imalında kullanılmaktadır. Bağın ekim sahası ortalama olarak her yıl 10 bin hektar artmaktadır. Bugün 100.000 hektar saha üzüme tahsis edilmiş olup yıllık istihsal 500.000 tondur.

Gaziantep’in üzümleri çok çeşitli olup, glikoz, yani şekerinin fazla olmasiyle de diğer bölge üzümlerine göre bir hususiyet taşımaktadır. Müstahsiller Gaziantep’te yetişen 57 cins üzüm olduğunu söylemekte ise de esas birkaç cinsinin (Dökülgen, siyah, dımışkı) istihsali mühim bir yekûn teşkil etmektedir.

Gaziantep tarım alanındaki bu belirgin durumunu diğer tarım kollarında da görmek mümkündür.

Bu açıklamalarda gösteriyorki bu bu bölgede her türlü imkân var, bu im kânları en iyi şekilde kullanmak için gerekli ihtisas eğitimi verecek kuruluşlar yok. Şayet tarım alanını destekleyecek eğitim veren bir Yüksek Okul veya Fakülte burada kurulduğu takdirde verim asgari. 1/3 oranında artacaktır.

IV— PAMUK

Gaziantep Vilâyeti coğrafî ve iklim durumu bakımından pamuk ekimine müsait olduğundan ileriden beri bil hassa İslâhiye bölgesinde pamuk ziraatı yapılmaktadır.

Gaziantep’te yetişen pamuklar akala cinsi pamuk olup renk, elyaf tecanüsü, spatel uzunluğu ve temizliği bakımından Çukurova pamuklarından daha iyi vasıfta olup alıcılar tarafından tercih edilmektedir. İstihsal edilen pamukların ekseriyeti kütlü halinde ve kısman de çırçılanmış olarak satışa arzedilmektedir. Vilayet dahilindeki pamuk ipliği fabrikalarında diğer yarısı da Ceyhan ve Adana borsalarında satılmaktadır.

Gaziantep’te pamuk ekim sahası ortalama 25-30 hektar olup yılda 6 ve 10 bin ton arasında pamuk istihsal edilmektedir.

AÇILACAK EĞİTİM ENSTİTÜSÜNE VEYA Y. ÖĞRETMEN OKULU VE TEKNİK OKULUN TÜRK MİLLİ EĞİTİMİ VE GAZİANTEP YÖNÜNDEN FAYDALARI

1- Türk Milli Eğitim Yönünden

a) Millî Eğitim Bakanlığı Anayasa’nın Öngördüğü eğitimde fırsat eşitliğini tahakkuk edecektir.

b) Kalkınma plânının öngördü ğü kayıt artışları sağlanmış ve plân tahakkuk etmiş olacaktır.

c) Türk Millî Eğitiminin amaçları olan: Yetiştirecek neslin kişisel, toplumsal, insanlık münasebetleri ve yoğaltmanın en iyi şekilde yetişmesi.

ç) Kültür müesseseleri modern eğitim anlayışına uygun olarak çevrelerinin eğitim merkezleri haline gelmiş böylece Türkiye çeşitli bölgelere ve merkezlere yayılmış ve yaygın eğitim ve öğretimle daha çabuk gelişmiş ve kalkınmış olacaktır. Zaten gelişmiş ülkeler, iktisadi ve sosyal gelişmelerini böyle bir eğitim sistemine, onu gerçekleştirmeğe çalışan böyle bir zihniyete borçludur.

d) Milli Eğitime harcanan para daha rantabıl bir duruma girer. Zira, orta öğretimden mezun öğrenciler yüksek öğrenime bölgeleri dışındaki bir sosyal hayata intibak olayı ile öğrenme olayını ayni paralellikte yürütme imkânını bulamamakta ve kaybı olmaktadır. Bu da önlenecek devletin milyonlarca ve ailenin binlerce lirası boşa gitmiyecektir.

11- Gaziantep Milli Eğitim, sosyal ve iktisadi hayatı yönünden:

a) Lise, Orta, İlk ve dengi okulların gelişmeleri sağlanacaktır.

b) Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmış, böylece her yıl maddi imkânsızlıklar içinde yüksek öğrenim yapamayan gençler bu imkâna sahip olacak, kendilerine şimdiye kadar yapılan masraflar boşa gitmiyecek Gaziantep ve çevresinin istediği bilimsel ve teknik güç sağlanmış olacaktır.

c) Gaziantep ve çevre halkı çocukları üzerindeki kontrolü yapacak böylece kontrolsüzlükten ileri gelen mahzurlar ortadan kalkacak.

ç) Yıllar yılı Türk Kültürünün yılmaz ve sarsılmaz bekçiliğini yapmış bulunan bu serhat şehri, hem eski göre vine daha ehliyetle devam edecek, hem de kültürümüzü yayma imkânını bulacaktır.

d) Suriye, İrak, Lübnan, Mısır gibi komşularımızın yüksek tahsil yapmak isteyen gençlerine imkân verilecek onlara kültürümüzü bu yolla da aşılamak suretiyle dostluk bağları kuvvetlenecek ve ATATÜRK’ÜN Yurtta Barış, Dünyada Barış direktifleride gerçekleşecektir.

e) Denetleme ve barındırma imkânlarına sahip olamadıkları için kızlarını okutamayan aileler kızlarını okutma yoluna gideceklerdir. Kültürsever Gazikeııtlilerin kızlarını az oranda yüksek öğrenim yaptırmalarını başka bir sebebe bağlamak oldukça güçtür.

f) Güneydoğu ve Doğunun merkezi olan Gaziantep sanayii kendisine rehberlik yapacak ilim ve teknik elemanlara kavuşacaktır.

g) Gaziantep’in Sosyal ve iktisadi gelişimi hız ve dinamizm kazanaçaktır.

h) Yüksek öğrenim yapan öğrencilerin barındırma, yeme, içme ve çalışma şartları büyük merkezlerden (Ankara, İstanbul, İzmir) daha elverişli olacağı cihetle öğrenciler ruh ve beden sağlığı içinde öğrenimlerini daha kolaylıkla ve daha verimli olarak yapacaklardır.

i) Tahsilli (Lise ve dengi öğrenim yapmış olanlar) işsizlerin meydana getirdiği, son zamanlarda maalesef ilimiz de de müşahade ettiğimiz, problemler çözüm yolu bulacaktır.

Her bölümde ayrı ayrı açıdan, gerekçeleri nedenleri ile birlikte sunulan bilgiler doğu ve güneydoğu bölgesinin ilim, kültür, iktisat, sanayi ve ulaşım merkezi olan Gaziantep’te bir eğitim Enstitüsü veya Yüksek Öğretmen okulu ile bir Teknik okıçlun açılmasını zorunlu kılmaktadır. Zaman zaman bunun hakkımız olduğunu bildiren sayın devlet büyüklerimiz ve ilgililerden bir an önce himmet, hizmet ve yardımlarını bekliyoruz.