(Geçen sayıdan devam)

Antep (Sakçagözü-Keferdiz) den bir günlük ötede ve buranın farkındadır. Antep iki caddenin birleştiği bir noktadır. Bu yollardan biri Kilikya’dan şarka doğru Fırat’tan geçer. Öteki de Maraş, Antep, Kilis’ten Halep’e doğru gider.

Nefsi Antep’in içinde Hitit el işlerine ait granit bir köşe taşından baş­ka bulunması taaccübe şayandır.

Bu köşe taşı bir kübik bloktur. Ve tahminen yirmi üç kadem yüksek linindedir. Bir cephesinde yazılar vardır. Ve sağ tarafı Üskültürlüdür.

Bunun bir mimari parça olduğu bellidir. Çünkü bu tek taşın üzerinde ne yazı nede üskültür tamam değildir, zikredilmelidir ki Sakçagözü Zincirli üyükteki saray binalarının hiçbirinde duvarların içinde kitabeli taş görülmemiştir. Binaenaleyh biz bu taşı başka bir sınıf binaya ait bir taş gibi burada telakki etmeye meyyaliz. Mesela bir kahramana ait abide veya bir mabede ait yapı taşı gibi. Yazı üç panudan ibarettir. Orta panu tamamdır ve bir kenar içinde çevrilmiştir. En aşağı panunun sol alt köşe eksiktir. Üst panudan ise ancak en altındaki işaretler kalmıştır. Profesör Sayee orta panuyu okuduğuna göre bunun dini mahiyette bir eser olduğunu zannediyor. Belki bu memleketin ilâhına rekz edilmişti. ([1]) Bu parçada bir adamın sağ bacağı kalçasından dizine kadar görülmektedir. Elbisesi kısa bir tunic’e (dize kadar giyilen bir gömlek) benziyor. Alt kenarı arkadan yukarıya kıvrılmış gibidir. Bacak ve elbisenin vaziyetinden şeklin umumi vaziyetini tayin etmeye teşebbüs ederken bazı şayanı dikkat noktalar hatıra geliyor. Şeklin tabii cesamette olduğu melhuzdur.

Sol bacağı ileriye harekete hazır gibi olup koşmuyor. Daha ziyade çabuk yürüyor. Gibi bir vaziyeti ifade ediyor. Belki de bir kargı fırlatıyordu. Bacağın adaleleri hız almak iyin gerilmiş bir haldedir.

Bulunan diğer bir köşe taşı yazının tertibi Antep ve Maraş abideleri ile mukayese edilebilir. ([2])

Kilis’te de Hititlere ait birçok tunç eserler ve heykelcikler bulunmuştur. Bunlarında eski demir devri mua­melatından olmaları ihtimali vardır. Bunlar Profesör Meyres tarafından neşredilmiştir ([3])

(Devamı var)


[1] Antep’te bulunan Hititlere ait bu taş hakkında Liverpool’da çıkan Annals of Archeology 1, S- 7 ve 1. x. iza­hat vardır. Bu taş hakkında değerli Hitit alimlerinden ve kendisiyle birkaç ay İstanbul’da eski Şark eserleri müzesinde Hitit eserleri üzerinde çalıştığım Prag Üniversitesi profesörlerinden Prof. Dr. B. Hrozuy bu taş üzerindeki Hiyeroglifleri okumak ve yazmak lütfunda bulunmuştu. Bu kitabenin bir örneğini eserlerimizde göreceksiniz. Bu levhayı arzu edenler Hrozny'nin "Inseriptons Hittites Hieroglaphiguee" kitabının 31, $172 ve 224’ncü sayfaları ile mukayese edilebilir.

[2] The Land tf The Hitties. John Garstang 1910 London Sa. 106-107

[3] Annels of Archeology L. II, III, XIV. Liverpool. Ayıntabın Hitit eserleri hakkında başlıca şu eserlerden isti­fade edilebilir. Kings of The Hittites. Davit George Hogarth London 1926. Carchemesh. 1. II. Hogarth C. L. wool- ley London 1914-1921 Gaziantep’te Eti eserleri. Ömer Asım. Gaziantep 1934 küçük fakat çok istifadeli eserinde bilhasaa (Dülük) ile (Gaba Höyük) den ve burada bulunan eserlerden bahsetmektedir.