Derneğimizin Milli Birlik Komitesine gönderdiği bu konudaki yazının suretini aynen aşağıya alıyoruz:

14 Ekim 1960

Sayı: 1333 29

Milli Birlik Komitesi Yüce Katına,

Bundan 600 sene evvel yaşamış meşhur yazar Bedrettin Mahmut Aynî’nin “Fi Tarihi Ehli Zeman” adlı eserinden Antep’i tasvir ederken, ilim müesseselerininin çokluğundan ötürü Antep’e (Küçük Buhara) denildiğini kaydetmektedir. Arap Kültürü hududu üzerinde, Türk-Arap kültürünün çetin savaşlar başlar vererek çarpıştığı bir mevkide bulunan Antep, on asırdan beri Arap harsına karşı Türk Kültürünü başarı ile savurmuştur. Arap kültürü̈ kendine din gibi çok kuvvetli bir dayanak bulmuş olmasına rağmen, ana yolların üzerinde bulunan Antep bölgesinde durdurulmuş, Anadolu’nun içlerine yayılmasına engel olunmuştur. Antep bölgesi deyince, Antep, Kilis, Nizip ve Maraş şehir ve civar köylerini kastediyoruz. Doğudan gelen Kürtlük cereyanlarının da Anadolu’nun içlerine yayılmasına en büyük engellerden biri Antep bölgesi halkı olmuştur. Antep bölgesinin bu kültür mücadelesindeki başarısının sırrını, bundan 600 sene evvel yaşamış Aynî’nin şahadetindeki anlamda, Antep’in o zamanki ilim ve kültür merkezi olmasında aramak lazımdır.

Antep bölgesi halkı, kültür, ilim ve iktisadi yönlerden komşu Arap ve Kürt halklarına üstün olmasa idi, hiç şüphe yok ki, bu bölge kuvvetli Arap harsı karşısında çok zaman evvel Türklüğünü kaybetmiş olurdu.

Antep bölgesi halkının, Türk milli birlik ve şuuruna erişmiş en hassas yurt köşelerinden biri olduğuna dair birçok olayları örnek gösterebiliriz. Meselâ Milli Mücadelede Büyük Kurtarıcı Atatürk’e ilk inanan ve emrine giren, kendiliğinden teşkilatlanarak güneyden gelen istilâyı durduran Gaziantep Bölgesi halkıdır. Bir başka misal: 1957 yılında, Türk devletlerin temel direği adaleti yıkmayı çalışan bir avuç zümreye karşı, ilik ciddi protestoda bulunan ve ne yapılması gerektiğini Türk milletine hatırlatan yine Gazianteplilerdir.

Türk Kültürü’nün genişlemesine en büyük engelin Arap Kültürü’nden geldiğini iyice anlıyan; ileri bir Türkiye kurmak için ilk önce Türkiye’mizde millî birliğin gerçekleşmesi gerektiğine inanan Gaziantep bölgesi halkı kültürel sahada teşkilatlanmaktadırlar. Bugün Gaziantep’te bir çok Kültür Dernekleri işbirliği içinde, tam bir faaliyet halinde, zahiren görünmeyen ve hakikate çetin bir savaş veriyorlar. Bu derneklerden birkaç misal vereyim: Gaziantep Yüksek Tahsil Okutma ve Kültür Derneği, Gaziantep Gazileri ve mücahitleri derneği, Gaziantep Türk Musikisi Cemiyeti, Gaziantep Filarmoni Derneği, Gaziantep Halk Oyunları ve Türküleri Derneği, Gaziantep Ağaçlandırma Derneği, Gaziantep Sinema ve Tiyatro Derneği, Gaziantep Kütüphaneleri Tesis ve Yaşatma Derneği, Gaziantep Yardım Sevenler Derneği, Gaziantep İlk ve Orta Dereceli Okullar Öğrencilerini Koruma Derneği, Gaziantep Sanatseverler Derneği, vs.

İskenderun körfezinden Sinop yarımadasına bir çizgi çizerek, Türkiye’yi arazi bakımından ikiye bölersek; doğuda kalan kısmın en büyük şehri Gaziantep’tir. Gaziantep bölgesinde nüfusu fazla şehircikler sıktır. Devlet yardımı olmadan Gaziantep iş adamları kendi teşebbüsleriyle Gaziantep bölgesini doğunun iktisaden en üstün bölgesi haline getirmişlerdir. Doğulu tüccarların ilk uğrak yeri Gaziantep’tir. Doğu şehirlerinde Gaziantep’in adı “Şarkın İstanbul”udur. Türk kültürünün gelişmesine en büyük engel olan Arap kültürü ile savaşmak için, bu bölgenin ilim müesseseleri ile takviyesi ve silahlandırılması gerekiyor.

Milli kültür ve birlik savaşında, Gaziantep Bölgesi halkı sesini bütün Türkiye’ye duyurmak istiyor. Bugünkü Ankara ve İstanbul radyolarının milli birlik ve kültür sahasındaki yayınlarını çok kısır buluyor ve beğenmiyoruz. Gaziantep bölgesi halkı, Kültür savaşında sesini bütün Türkiye’ye duyuracak yüksek takatlı bir radyo istasyonu istiyor. Mahalî gazetelerimiz her gün bu istekten bahsediyorlar. Arap ve Kürt propagandasının kuvvetlendiği son yıllarda, on asırdan beri bu yabancı kültürlere karşı başarı ile direnmiş Antep Bölgesi halkının yüksek takatlı bir radyo istasyonu ile silahlandırılmasının teminini saygı ile arz ve talep ederiz.

GAZİANTEP KÜLTÜR DERNEĞİ

MERKEZİ YÖNETİM KURULU