Yürürlüğe girdiği tarih: 26 Eylül 951

Kabul Tarihi: 26 Haziran 1951

Fasıl I: Yardım kimlere yapılır?

Madde: 1- Yardım Gaziantep ilinden olan veya Gaziantep ilinde yerleşmiş bulunan yüksek ögretim öğrencilerine yapılır.

Yerleşmek kasdile en az 5 yıl Gaziantep ilinde dahilinde bulunanlar, Gaziantep iIinde yerleşmiş sayılır.

Madde: 2- Yardım görecek öğrencinin ahlâki durumunda ve tahsil süresi içindeki hal ve gidişinde bir kötülük olmaması ve bu hususların yapılacak tahkikatla tesbit edilmiş bulunması lazımdır.

Madde: 3- Yardım görecek öğrencinin evli olmaması şarttır.

Madde: 4- Dernekçe kendisine yardım edilecek öğrencinin şahsi serveti ve geliri veyahut başka gelir imkanları olmaması veya tahsilde devamına yeter miktar da olmaması lazımdır.

Fasıl II: Yardım nasıl yapılır?

Madde: 5- Yardım isteyen öğrenci okul ve aile durumlarını bildirir pulsuz bir dilekçe ile merkez yönetim kuruluna baş vurur.

Madde: 6- Yönetim kurulu kendi içinden iki üyeyi, dilekçe sahibinin durumuna tahkike memur eder. Bu üyeler yapacakları tahkike memur eder. bu üyeler yapacakları tahkikatın neticesini bir raporla yönetim kuruluna bildirirler. Öğrencinin mezun olduğu liseden okuldaki gidişine dair resmi kanaat sorulur ve bu hususta bir belge istenir.

Yardım isteyen öğrenci, yüksek öğretime başladığını bildirir bir belgeyi, dosyasına konmak üzere, yönetim kuruluna verir.

Yardım bu belge gelmeden başlamaz.

Madde: 7- Birinci fasıldaki şartları haiz olan öğrenciye bütçe durumu müsaitse merkez yönetim kurulunca yardıma ve bunun miktarına karar verilir.

Madde: 8- Yardım edilmesi kararlaşan öğrenciden örneğine uygun yüklenme senedi alınır. Ayrıca ödeme gücü olan bir kişi müteselsil kefil olarak istenir. Müteselsil kefil gösterilenin ödeme gücü yönetim kurulunca tahkik edilir.

Yardımın başlama ve bitimi:

Madde: 9- Yardım Kasım (dahil) Haziran (dahil) 8 ay üzerinden ve okulların özelliği gerektirmedikçe aydan aya yapılır.

Tahsilin icabı olan staj gibi hallerde 8 aydan fazla yardıma devamla merkez yönetim kurulunca kararlaştırılır.

İkmale kalan öğrenciye, ikmal imtihanları sırasında yardım yapılmaz.

Öğrenciye hiç bir suretle avans verilemez.

Yardımın kesilmesi, tekrar başlaması ve durması:

Madde: 10- sınfta kalan veya sömestir kaybeden öğrencinin yardımı kesilir. Kaybını telafi eden öğrenciye bir defaya mahsus olmak üzere yardıma devam edilir.

Her öğrencinin yeni sınıfa başladığında, en geç bir ay içinde evvelki dönem içindeki imtihanlarında başarı gösterdiğine dair, resmî belge göndermesi mecburidir. Bu belge öğrencinin dosyasına konur. Belgeyi göndermeyen öğrencinin yardımı durur.

Fasıl III:

Madde: 11- Bulunduğu sınıfın imtihanlarında başarı göstermeyen veya tahsili bırakan veya devam ettiği öğrenim müessesesi ile alakası kalmayan veya evlenen öğrencinin yardımı kesilir.

Ahlaki gidişinde bir kusuru görülen ve bu cihat yapılacak tahkikatla sabit olan öğrencinin de yardımı kesilir.

Öğrencinin mali durumunda kendi başına tahsile devama imkan verecek şekilde bir değişme olursa, keza dernekçe yapılan yardım kesilir.

Madde: 12- Hastalık veya başkaca mücbir sebep dolayısiyle taksite 3 aydan fazla ara veren öğrencinin yardımı kesilir. Bu gibi hallerde öğrenime devam halinde yardım yeniden başlar ve öğrenci sınıfta kalmış sayılmaz.

Madde: 13- Yardım gören öğrenci, o zamana kadar gördüğü yardım miktarını ödemek veya ödemediği senetle tekeffül etmek şartile, her zaman yardımdan vaz geçebilir.

Fasıl IV:

Borçlanılan paranın tahsili:

Madde : 14- Yardım gören öğrenci mezun olduktan sonra borçlandığı meblağı ayda en az (25) lira taksitle öder.

Memur ve hizmet erbabı için ödeme, memuriyet veya hizmete başladığından (3) ay sonra başlar. Ödeme, her halde mezuniyet nihayet bir yıl sonra başlar. Serbest meslek erbabı için de müessesesini kurduğundan (3) ay sonra başlar.

Muvakkat Madde:

İşbu yönetmenlik hükümleri kabul edildikten sonra, yardım yapılması kararlaşan öğrencileri ilzam eder.