Kabul Tarihi 22/8/1947
Derneğin Adı:

Madde 1: Derneğin Adı (Gaziantep Yüksek Tahsil Okutma ve Kültür Derneği) dir. “15.9.57 tarihli kongrede aldığı şekildir.”

Madde 2: Derneğin merkezi Gaziantep’tedir. İlçelerde, Üniversite ve Yüksek öğretim bölgelerinde şubeler kurulabilir.

Derneğin Amacı:

Madde 3: Derneğin amacı Gaziantepli ve Gaziantep’e yerleşmiş Yüksek öğretim öğrencilerine maddi ve manevi her türlü yardımları yapmak, üniversiteler yüksek öğretim bölgelerinde öğrenci yurtları kurmak ve yurdumuzun içinde ve dışında öğrenci okutmak, Gaziantep’te kültürü yaymak için okul açmaya ve yaptırmaya yardım etmek, lokal, kütüphane açmak gibi kültürel faaliyetlerde bulunmak. “4.9.1955 tarihli kongrede aldığı şekil”

Dernek Siyasetle Uğraşmaz

Madde 4: Dernek hiçbir suretle siyasetle uğraşmaz.

Derneğin Üyeleri:

Madde 5: Türk uyruğundan olan ve medeni haklarını kullanmağa ehil bulunan her gerçek kişi bu derneğe üye olabilir. “7.9.1958 tarihli kongrede aldığı şekil”

Madde 6: Üyelik kağıdını doldurup imzalıyan herkes derneğe üye olmuş sayılar. Genel kurul toplantısının açılışına kadar üye kaydı devam eder. Derneğe girmeğe mani vasıflarından dolayı üyeler hakkında itirazlar yönetim kurulu kararı ile haysiyet divanında incelenir ve karara bağlanır. “7.9.1958 tarihli kongrede aldığı şekil’’

Dernekten çıkma: Her üye istediği zaman yazı ile bildirerek dernekten çıkabilir.

Dernekten çıkarılma: Derneğin çalışma ve maksatlarına aykırı hareket eden ve suihali sabit olan her üye haysiyet divanı kararı ve genel kurul onamı ile dernekten çıkarılabilir.

Dernek üyelik sıfatını kaybetme: Aidat ödemekle ödevli olan üyeler, her yıl en geç haziran ayı sonuna kadar ödevlerini yerine getirmelidirler. Aidat ödemiyenlere Merkez yönetim kurulu tarafından yazılı bildiri gönderilir. Bildiriden bir ay sonra ödevini yerine getirmiyen üyeler Merkez Yönetim Kurulu kararı ile üyelik sıfatını kaybederler, birikmiş aidatını ödeyenler derneğe yeniden üye olabilirler. “7.9.1958 kongresinde aldığı şekil”

Derneğin Organları:

Madde 7: Derneğin organları Genel Kurul, Yönetim kurulu, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanından ibarettir.

A) Genel Kurul: Genel Kurul derneğin kayıtlı üyeleri tutarından toplanır. Toplantısını yılda bir defa yönetim kurulunun daveti ile Ağustos ayının ilk yarısında yapar. Toplantısının yeri ve saati, gündemi en az toplantı gününden bir hafta önce gündelik gazeteler ile açıklanır ve hükümete bildirilir. Genel kurul toplantısını birden çok geri bırakamaz.

B) Genel Kurulun çalışması ve kararları

a) Genel Kurul Çalışması: Genel Kurul toplantısını yönetim kurulu başkanı açar. Çoğunluk olup olmadığını anlamak üzere yoklama, yaktırır. Çoğunluk varsa kurul hemen kendisine bir başkan ve iki sekreter seçerek görevine başlar çoğunluk yoksa toplantıyı bir hatta sonraya erteler. Erteleme sebebiyle yeni toplantının yeri, günü saati ve gündemi toplantı gününden evvel en az iki gündelik gazete ile açıklanır ve hükümete bildirilir.

b) Genel Kurul Kararları: Genel Kurul kararları toplantıda bulunan üyelerin çoğunluğu ile alınır. Tüzük değiştirme ve dernek hakkındaki kararlar 21 ve 22 nci maddelerde yazılı çoğunluklarla alınır. Genel Kurul kararları ve tutunakları ve bunların örnekleri başkan ve sekerterler tarafından imzalanır. Yönetim kurulu tarafından saklanır. Genel kurul toplantısında yalnız gündemde bulunan maddeler üzerinde konuşulur. Ancak toplantıda bulunan üyelerin en az yirmide biri tarafından teklif olunan maddeler gündeme eklenir.

C) Genel Kurul kararlarının duyurulması: Genel Kurul kararları başkanlık divanı tarafından vilâyete ve Merkez Yönetim kuruluna bildirilir. Merkez Yönetim Kurulu tarafından ise Genel Kurul kararları dernek organı veya gazetelerde yayınlanarak üyeler ve başkalarına duyurulur. “7.9.1958 tarihli Genel kurulda kabul edilen şekil”

Genel Kurulun Yetkileri ve Ödevleri:

Madde 8:

A) Yönetim ve Denetleme Kurulları ile Haysiyet Divanını seçmek,

B) Derneğin çalışma ve ilerleme yönlerini direktifleri ile belirtmek,

C) Yönetim Kurulu yıllık çalışma ve hesap raporları ile Denetleme Kurulunun yıllık çalışma raporunu incelettirip onamak ve Haysiyet divanının dernekten üye çıkartılmasına dair olan kararlarını ve bunlara müteallik itirazlarını kesin olarak değiştirmek veya onamak.

D)Yıllık bütçeyi onamak

E) Derneğin Kapanmasına karar vermek ve tüzük değiştirmek.

F) Şubelerin bütçelerini incelemek ve onamak ve yerinde bulmazsa düzeltmek.

Genel Kurulun Olağan Üstü Toplantıya Çağrılması:

Madde 9: Yönetim kurulunun kararı veya dernek üyelerinden en az beşde birinin isteği ile olağan üstü toplantıya çağrılabilir. Olağan üstü toplantıda gündemde yazılı maddelerden başka konular katiyen konuşulmaz.

Yönetim Kurulu:

Madde 10: Yönetim Kurulu genel kurul toplantısında aday gösterilerek seçilen en çok rey kazanan 14 kişiden toplanır.

Bunlardan oy çoğunluğu sırasiyle 7 kişi yönetim kurulu asil üyesi geri kalan yedisi de yedek üyesidir. Yönetim Kuruluna seçilen üyeler genel kurul toplantısını müteakip üç gün içinde toplanarak kendi aralarında yönetim kuruluna bir başkan, bir yardımcısı, bir genel sekreter, bir sayman ve bir de vezneci seçerler. Yönetim kurulu ihtiyaç gösterilen çalışmaları için teknik komisyon kurmaya ve memurlar edinmeye yetkilidir.

Yönetim kurulu aldığı kararla haftada bir gün kendiliğinden toplanır. Olağan üstü hallerde yönetim kurulu üyeleri başkan tarafından yazılı olarak davet edilir. Mazereti olanlar durumlarını en geç toplantı açılışına kadar başkanlığa yazılı olarak bildirir. Mazeretler yönetim kurulu tarafından reddedilirse o üye gelmemiş sayılır. Bu durum ve gelmeme hali üç defa tekrar etmesi halinde yönetim kurulu kararı ile o üye vazifeden affedilir. Yedek üyelerden en çok oy alan Yönetim kurulu başkanı tarafından yazı ile ödeve çağrılır. “7.9.1958 tarihli kongrede kabul edilmiştir.”

Yönetim Kurulu kültürel faaliyetleri (Kültür ve Yayın Şubesi) vasıtasıyla öğrenciye yardım işlerini (Yardım ve Takip Şubesi) eli ile yürütür. Yönetim kurulu bir veya bir kaç üyeye kendisi adına Kültür ve Yayın Şubesi ile Yardım ve Takip Şubesini yürütme yetkisi verebilir. Şubelerin bütün işlerinden yönetim kurulu mesuldür. “7.9.1958 tarihli kongrede kabul edilmiştir.”

Yönetim Kurulu, resmi ve hususi işlerde derneği temsil eder. Üyelerden herbirine veya birkaçına kendisini temsil yetkisi verebilir. Yönetim Kurulu derneğe giren üyelerin kimliklerini bilgi edinebilmek için dernek merkezinde ve şubelerinde yayınlar. Yönetim kurulu her toplantı yılının sonunda yıllık çalışma raporu ile o yılın gelir ve giderlerini kati hesap raporlarını ve gelecek yıl bütçesini genel kurula sunar.

Denetleme Kurulu:

Madde 11: Denetleme kurulu genel kurul tarafından gizli oyla bir yıl için seçilir. (Üç kişiden toplanır. İçlerinden birini başkanlığa seçerler.)

Denetleme Kurulunun Görevleri:

Madde 12:

  1. Merkez ve şubelerin gelir ve gider hesaplarını ve bunların dayanaklarını dilediği zaman ve yılda bir merkezde en az iki defa denetleyip sonuçlarını raporla en kısa bir zamanda yönetim kurulu başkanına bildirmek.
  2. Bir yıllık çalışmalarına ait yıllık raporlama genel kurula sunmak, Yönetim Kurulu denetleme kurulunun çalışmalarını kolaylaştırmakla ödevlidir.

Haysiyet Divanı:

Madde 13: Haysiyet Divanı Genel Kurul tarafından gizli oyla bir yıl için seçilecek beş kişiden toplanır ve bunlar içlerinden birini başkanlığa seçerler.

Çalışmaları: A) Haysiyet Divanı başkanının daveti üzerine toplanır ve gündeminde yazılı olan işlerini inceleyerek karara bağlanır. Divanın dernekten üye çıkarmak hakkındaki kararlarından başkası kesindir. Ve bu kararkara itiraz edilemez.

Yetkileri: B) Derneğin amacına aykırı giden üye hakkında iç tüzükte gösterilen

kurallar çevresinde cezalar tertip etmek ve eğlemin özel ağırlığı gerektirdiği takdirde genel kurulun onanmasıyla kesinleşmek üzere dernekten çıkarılmasına karar vermektir.

Derneğin Gelir ve Gideri:

Madde 14: Derneğin gelir kaynakları:

A) Yılda ikiyüz elli kuruştan az, yirmi liradan fazla olmamak üzere üyelerden alınacak aidat. Öğrenciler aidat vermekle ödevli değildir. “7.9.1958 tarihli kongrede aldığı şekil”

B) Teberrular, her türlü yayın ve gösteri gelirleri.

C) Resmi Tahsisler ve tesisler

D) Başka hayır derneklerinin faydalandıkları diğer kaynaklar.

Gelir ve Giderlerin Alınış Ve Sarf Şekilleri:

Madde 15:

A) Her alınan gelir için makbuz verilir.

B) Yönetim Kurulu onanmış bütçe gereğince dernek gayesini gerçekleştirmek için fatura ve senetle gereken masrafı yapmağa yetkilidir. Her masraf için bir fatura alınır. Fatura ve senet tedariki mümkün olmayan ve 25 liraya geçmiyen masraflar için yönetim kurulunca yapılacak sarf mazbatası da fatura yerine geçer.

Yönetim Kurulunun sorumluluğu:

Madde: 16 Derneğin para ve mallarını korumak için gerekli tedbirlerin alınmasından dolayı, mücbir sebepler dışında, husule gelen zararlardan Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri eşit olarak zincirleme rücu hakkını kullanabilirler.

Defterler ve Makbuzlar:

Madde 17: Defterler makbuzlar ve dosyalara ait düzenleyici kurallar iç tüzükle gösterilir.

Şubelerin Organları:

Madde 18: Şubelerin organları kongre ve yönetim kurulu ve denetleme kurullarından ibarettir. Şubelerde ayrıca haysiyet divanı yoktur. Bunların haysiyet divan işlerine merkez haysiyet divanı bakar.

A) Şube yönetim kurulunun kuruluşu: Her şubenin yönetim kurulu o şubenin kongresi tarafından gizli oyla bir yıl için seçilecek yedi kişiden toplanır. Oy çoğunluğu sırasiyle yedi kişiden sonra gelen diğer yedi kişide yedek olarak tesbit edilir. Üyelerden birini saymanlığa, birini vezneciliğe ve birini de sekreterliğe seçerler. Şubenin yönetim kurulu başkanı derneğin o yerde temsilcisidir.

B) Şube kongreleri: Her şubenin kongresi o şubede kayıtlı olan dernek üyelerinden toplanır. Bunlar Kasım ayında toplanırlar. Toplanma ve çalışma kuralları yetki ve görevleri merkez yönetim kurulu gibidir.

C) Merkez yönetim kurulunun kararı ile uygun görülen şehirlerde Şube müteşebbis Yönetim Kurulları kurulur. Şube Müteşebbis Yönetim Kurulu ilk yönetim kurulu seçimine kadar ödevine devam eder. Merkez Yönetim kurulunun vereceği talimat çerçevesi içinde şubenin kuruluş hazırlıklarını yapar. “7.9.1958 tarihli kongrede kabul edilmiştir.”

Ç) Merkez Yönetim Kurulu ittifakla alacakları kararlarla dernek menfaatlerine ve tüzüğüne aykırı hareket eden şube yönetim kurullarına işden el çekdirebilir veya şubeyi feshedebilir. Merkez yönetim kurulu üyeleri ittifak edemezse Genel Kurul fevkalâde toplantıya çağrılır. “7 9.1958 tarihli kongrede kabul edilen şekil”

Şube Yönetim Kurullarının Yetki ve Görevleri:

Madde 19:

1. Üye kaydetmek,

2. Derneğin gelirini toplamak,

3. Merkezden verilen yetki ve direktif çerçevesi içinde derneğin yaşaması ve amacın sağlanmasına çalışmak,

4. Her Yıl Mayıs ayının birinci günü durumuna göre bir yıllık gelir ve giderlerinin bilançosunu yapıp Temmuz sonundan evvel merkez yönetim kuruluna göndermek,

5. Şubede toplanacak paralardan büttçede ayrılan miktardan fazlasını o ay içinde göndermek,

6. Merkez Genel Kurulunca kabul edilen nisbet dahilinde sarfiyatta bulunmak,

7. Yurt Tesisi ve local icrarı gibi fazla paraya ihtiyaç gösterilen hallerde Merkez Yönetim Kurulunu haberdar etmek ve yetkisini almak şartıyla belli bir ilave para bulundurmak ve sene sonunda hesabını vermek,

8. Gaziantep’i tanıtmak ve Gaziantep belirli günlerini kutlamak. “4.9.1955 tarihli kongrede aldığı şekil”

Denetleme Kurulu:

Her şubenin denetleme kurulu ikinci maddede yazılı kurallar uyarınca o şubenin kongresi tarafından seçilir. Şube denetleme kurullarının seçim görevleri ve yetkileri merkez denetleme kurulu gibidir.

Şubelerin merkezle münasebetleri:

Şubeler ve şube organları yukarıda gösterilen kurallar çerçevesinde resme yetkili oldukları işlerden başka bütün işlerinde merkez yönetim kuruluna bağlıdırlar. Dernek başkanı yönetim kurulu kararı ile üniversite ye yüksek öğretim bölgelerindeki şubelerde lüzumu halinde ilçe şubelerini yılda en az iki defa denetleyebilir. Bir yolsuzluk gördüğü takdirde suçluyu haysiyet divanına ve gerekirse ayrıca kovuşturma yapmak için adalet organlarına bildirmekle görevlidir. Başkan bu görevleri kendisi yapabileceği gibi Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden birine de yaptırabilir.

Tüzük Değiştirme:

Madde 20: Dernek genel kurulu, yönetim kurulunun veya üyelerden en az beşde birinin teklifi ile tüzüğü değiştirebilir.

Tüzük Değiştirme Çoğunluğu:

Madde 21: Tüzükte yapılacak değişiklik hakkında konuşma ve karar verme çoğunluğu derneğin kapanması hakkındaki maddelerde yazılı çoğunluk gibidir.

Derneğin Kapanması:

Madde 22: Derneğin Genel Kurulu derneğin kapanmasına karar verebilir. Kapanma teklifi tüzük değiştirme teklifinin şartlarına bağlıdır. Bu teklifi görüşecek genel kurul toplatısında bütün dernek üyelerinin üçde ikisinin bulunması lâzımdır. İlk toplantıda çoğunluk olmazsa ikinci toplantıya gelenlerle karar verilebilir. Ancak her iki haldede kapanma kararı toplantıda bulunan üyelerin üçde iki çoğunluğu ile verilir. Yıllık genel kurul toplantısında derneğin kapanması teklifi gündemde mevcut olmadığı taktirde yukarıdaki şartlara göre yapılacak teklif üç defa ilan edilerek bir ay sonra yapılacak olağan üstü toplantıda yukarıdaki şartlara göre kapanma kararı alınabilir.

Derneğin Kapanması Halinde:

Madde 23: Derneğin kapanmasına karar verilmesi halinde genel kurulca seçilecek bir komisyon tarafından dernek mallarının ve paralarının bir deftere bilançosu yapılır. Bütün mallar, paralar ve alacakları derneğin makbuzları ve defterleri ve dosyaları ile birlikte Gaziantep belediyesine devir ve teslim edilir komisyonla Belediye arasında iki nüsha olarak yapılacak devir mazbatalarından biri Gaziantep Vilayet makamına, diğeri Belediye Başkanlığına verilir…

Madde 24: Derneğin kurucu üyeleri aşağıda kimlikleri ve adresleri ile tabiiyetleri yazılı kişilerdir:

Adı ve Soyadı

Tabiiyeti

İşi

Adresi

Nail Bilen

T.C.

Belediye Bşk.

Belediye

Hüseyin Tavşancıl

T.C.

Avukat

Hal üstü No:26-27

Enver Koçak

T.C.

Avukat

Hal üstü No:22-24

Fevzi Sansal

T.C.

Avukat

Nakıp Sineması yanında

Nimet Cengiz

T.C.

Avukat

Hal üstü No: 20

Ali Elgin

T.C.

Gazeteci

Güney Postası

Ali Nadi Ünler

T.C.

Müdür

Veliç İplik Fabrikası

Kamil Ocak

T.C.

Müdür

İkinci Kooperatif

Kemal Kalender

T.C.

Öğrenci

S.B.O.

Mehmet Özmen

T.C.

Öğretmen

Dayı Ahmet Ağa İlkokulu

Azmi Körükçü

T.C.

Memur

Üçüncü Kooperatif

Hanefi Ahi

T.C.

Öğretmen

Dayı Ahmet Ağa İlkokulu

Ali Bilen

T.C.

Öğretmen

Lise

Sait Atay

T.C.

Öğrenci

Tıp Fakültesi

Kadri Kaynak

T.C.

Öğretmen

Dayı Ahmet Ağa İlkokulu

Mehmet Turgut

T.C.

Öğrenci

Teknik Üniversite

Ayhan Ünler

T.C.

Öğrenci

İstanbul Tıp Fakültesi

Sıtkı Erkılıç

T.C.

Öğrenci

İstanbul Hukuk Fakültesi

Cahit Belibağlı

T.C.

Öğrenci

Ankara Hukuk Fakültesi

Zafer Yalçın

T.C.

Öğrenci

İstanbul Hukuk Fakültesi

Ali İhsan Göğüş

T.C.

Gazeteci

Güney Postası

İbrahim Özdağ

T.C.

Müdür

Milli Eğitim Md.