Başbakanlık Devlet Planlama teşkilatı müsteşarlığı Sağlık politikası özel iktisat komisyonunun ikinci beş yıllık planda ön görülen Tıp Fakülteleri hakkındaki 8.3/1966 gün ve-V-I/126 sayılı raporunda Güneydoğu Anadolu bölgesin de açılacak Tıp Fakültesinin merkezinin Gaziantep elması tensip edilmiştir. Planlamanın bu yerinde ve haklı görüşlerini tebarüz ettirmek için aşağıdaki hususları arzederiz:

1- Tarih boyunda Gaziantep güneyin yalnız bir hudud kalesi değil aynı zamanda kültür ve hars merkezi olarak rol oynamıştır. Zamanının yüksek tahsilini veren sayısız medreselerinde oteriteler tarafından binlerce talebe okutulmuş bir çok devlet adamı bilgin ve şair yetiştirilmiştir.

2- Gaziantep coğrafi bakımından Güney ve Güneydoğu Anadolu'nun yol kavşaklarını ihtiva ve merkezini teşkil eder. Şarkı garba bağlayan Fırat köprüsü ve bu civarı Akdenize ulaştıran güzarğahıdır. Kış yaz daimi trafiğe açık bulanan muntazam asfalt yollar vasıtasiyle yurdun her yönüne irtibatı vardır.

3- Gazianteb'in tıp tarihi oldukça eskidir. Yüz sene önce modern anlayışta bir Amerikan Hastahanesi ve buna bağlı olarak şimdiki Beyrut Tıp Fakültesi'nin esası olan tıp okulu Gaziantep’de açılmış ve hekim yetiştirmiştir. Güney ve Güneydoğu illerinin hastalarının deva bulmak için ilk başvurdukları yer Gaziantep'dir. Halen çeşitli tıp dallarında 80-90 hekimi bulunan Gaziantep bu bölgenin sağlık davasına büyük hizmetlir sağlamaktadır. Bu gün bir tıp fakültesi klinik ve hastahanelerini karşılayacak tarzda hastaneler siteleri vardır. Şöyleki: İnşaatı bitmek üzere 250 yataklı Devlet Hastahanesi ve yanında faal olan 100 yataklı kadın ve çocuk hastanesi ile Sağlık koleji bulunmaktadır. Ve bunların yanlarında ilave inşaatlara müsait geniş arsalar vardır. Ayrıca 120 yataklı Verem Hastanesi ve yine inşaatı yeni biten 255 yataklı işçi Sigortaları Hastanesi göz önüne alınırsa Tıp Fakültesi için ön görülen yatak sayısını fazlasıyla karşılamaktadır.

4- Gaziantep evvelden beri Güney ve Güneydoğu Anadolu'nun sanayi merkezidir. Nitekim sanayi sitesinin burada kurulmasınında bunun bariz bir delilidir.

Gaziantep aynı zamanda bu bölgenin Ticaret ve dahili turistik merkezidir. Modern otel ve binalarının sayısı gün geçtikçe artmakta ve gelişmektedir.

Fotoğraf: Gaziantepte Hizmete açılmak üzere olan yeni Devlet hastanesi binasından bir görünüş.

5- Gaziantep’de evvelden beri mevcut ve gün geçtikçe sayısı artan kültür ve eğitim müesseselerinin yetiştirdiği yüzlerce genç Ankara, İstanbul ve İzmir Üniversitelerinde tahsil görmekte ve devam edenlerin birkaç misli kadarı da imkânsızlık yüzünden yüksek tahsil yapamamaktadır.

Gaziantep'de açılacak bir Tıp fakültesinin sade bu illerin değil yakınlığı dolayısıyla komşumuz Irak, Suriye ve Lübnan'dan talebe celb edeceği aşikardır.

6- Gaziantebin İl merkez Nüfusu 160 bin kazalarıyla birlikte yarım milyondur. Civar illerle birlikte 3-4 milyon nüfusa ulaşmaktadır. Nüfus bakımından da planlamanın ön gördüğü şartlara haizdir. Bugün mevcut hasta nelerde poliniklere başvuran hastaların yıllık sayısı yüzbini aşmaktadır. Bunun 40 binini etraf vilayetlerden gelen hastalar teşkil etmektedir. Buda Gazianteb'in tabiî olarak bir sağlık merkezi durumuna geldiğinin bariz bir delilidir.

7- Gaziantep gerek ikliminin güzelliği ve gerekse her türlü sosyal ihtivadan karşılama bakımından yeterli bir merkez olup öğretim üyelerini ailelerini ve talebelerini ve talebeleri kolaylıkla ve huzur içinde barındırır. Yukarıda kısaca anlatılan bu hususları göz önüne alarak Güney hududunun bu Gazi şehrinde bir tıp ilim abidesinin dikilmesinin bu bakımdan yerinde faydalı ve bu illerin sağlık davasında ve kalkınmasında yardımcı olacağı kanısındayız.

(Bu yazı, Gaziantep Belediyesi tarafından hazırlanıp Başbakan Süleyman Demirel’e sunulan rapordan alınmıştır.)