A- Şehrin Coğrafi Mevkii Takriben:

37 05 Tul

37 22 Arz dır.

B- Şehri Çevreliyen Belli Başlı Nehir, Dağ, Orman, Ova ve Benzerinini Şehre Nazaran Cihetleri İle İsimleri:

Gaziantep şehri, 7 coğrafi bölgemizden biri olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alır. Bu bölge geniş bir yay meydana getiren güneydoğu Toroslarının önünde, gittikçe alçalarak Suriye düzlüklerine geçen dalgalı bir platodur.

Gaziantep bu platoyu derin bir şekilde yaran Fırat nehrinin batısında 97.000 nufusiyle bölgenin en kalabalık şehridir.

Çukurova, Hataydan, Diyarbakır, Urfa ve Maraştan Halebe giden yolların kavşağıında önemli bir coğrafi konuma sahiptir.

Şehir Fırat nehrinin kolu olan pancarlı mevkiinden kaynağını alarak batı doğu istikametinde akan Alleben deresi boyunca kurulmuştur. Bu yüzden batıdan doğuya doğru uzun, kuzeyden güneye doğru daha kısadır.

Gaziantep’in hemen yakın çevresindeki yükseklikler:

Takriben 8,50 kilometre kuzeydi 1.250 metre yükseklikte Dülük Baba 11,5 metre yükseklikte Sam ve 24 kilometre mesafede 1.490 metre kadar yükselen sof dağları yer alır. Batıda ise 9,5 kilometre de 1.100 metre yükseklikte Gani Baba, güneyde 3 kilometrede 1.050 metre Mardin tepesi ve doğuda 15 kilometre mesafede 1.069 metre yükselen Güveniz dağları bulunur. Şehir içinde ve civarında orman yoktur.

C- Gaziantep ova ve üzerinde yer alan 3 tepe üzerinde kurulmuştur. Bunlar Türktepe, Kayacık, Tepebaşı denilen tepelerdir. Türktepe doğuda, Tepebaşı batı, kayacık ise bunların arasında Tepebaşına yakın bir yerdedir. Ovanın yüksekliği lise ve Meteoroloji istasyonu çevresinde 849 metre İstasyonda ise 812 metredir.

Ç- Gaziantep’te rüzgarlar umumiyetle mutedildir. Şehrimizin topoğrafik durumu dolayısıyle fırtına derecesinde rüzgar pek az kaydedilmektedir. Yaz ayları kışa nazaran bu hususda daha hareketlidir.

D- Gaziantep’te yıllık yağış umumiyetle yeter miktarı bulmamaktadır. Ayrıca yıllık yağışın mevsimler arasındaki tevzii ise çok değişiktir. Yıllık yağışı % de 53,5’si kış mevsiminde düştüğü halde ilkbaharda % 25,5 Sonbaharda %19,0 yazın ise ancak %2 nisbetinde yağış düşmektedir.

Gaziantep şehrinin güneşlenme müddeti birçok Anadolu şehrinden daha fazladır.

Bilhassa yaz aylarında bu fark dahada çoktur. Yapılan rasatlara nazaran günün

ikinci yarısında güneşlenme birinci yarısından daha çoktur. Bundan da batı yüzeyin doğu yüzeyden daha fazla güneş aldığı manası çıkmaktadır.

E- Gaziantep rutubet bakımından iç Anadoluda ve bilhassa Ankara’ya benzemektedir. Hava nemi bir gün içinde ve muayyen saatlerde gerek apsolut nem ve gerekse buhar basıncı bakımından pek büyük farklar göstermektedir. Bunada sebep çok yakınlarımızda büyük su kütlelerinin bulunmamasıdır.

Şehrimizde rasat edilen buhar basıncının yıllık ortalaması 5,9 nem kğ’dır. Sipesifik ve Apsolut nem kıymetleri yaz ayları kışdan daha yüksük kıymetler göstermektedir. Fakat rölatif nem yazın kışa çok daha düşüktür. Yazın rölatif nemin doğma haline yakın olmaması yüzünden bu mevsimde Gaziantep pek az yağış almaktadır. Yapılan rasatlara göre yıllık rölatif nem ortalaması %59’dur. Bu kıymet yaz aylarında düşük kış aylarında ise yüksektir. Mesela: Ocak ayında ortalama rölatif nem % 79 olduğu halde Temmuz ayında % 39’a kadar düşmektedir.