(Belediye Başkanlığı ön seçimleri münasebetiyle A.P. Belediye Başkan aday adayı Hulusi Yetkin’in 25 Nisan 1968 günü Hoşgör Mahallesinde bir kahvede delegelere hitaben yaptığı konuşmadan aynen alınmıştır.)

Sevgili hemşehrilerim hepinizi taker taker hürmetle selamlarım.

Bundan yirmi sene evvel Gaziantep şehirdi. Bugün İse 1968 yılında 190.000 nüfuslu büyük bir şehir olmuştur. Köylerimizden Gaziantep şehrine göç eden vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün fazlalaşmaktadır. 1968 yılı Gaziantep’inde nüfusumuz her ay 900-1000 kişi artmaktadır. Mevcut nüfus artışı hızına göre, on sene sonra Gaziantep’in nüfusu üçyüz bin, yirmi sene sonra yarım milyon olacaktır.

Gaziantep’e yerleşen her aile için ev lâzım, yeni iş yeri lâzım, elektrik lâzım, su lâzım, yiyecek lâzım, giyecek lâzım, nakliye kolaylığı lâzım, Lâzım oğlu lâzım. Çok hızlı artan nüfusumuz ile ve aynı zaman da daha iyi hayat şartlarında yaşamak isteyen hemşehrilerimizin hızlı artan ihtiyaçlarını karşılamak gerekmektedir. Halkımızın baş döndürücü bir süratle artan istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya mecburuz. Türk halkı kalkınmış bir Türkiye’de yaşamak istemektedir. İktisadi kalkınma savaşını kazanmak zorundayız.

Bugünkü, mevcut Gaziantep belediyesi teşkilâtını, üçyüz bin veya beşyüz bin nüfuslu Gaziantep’in ihtiyaçlarını karşılayacak güce çıkarmak mecburiyetindeyiz. Küçük şehir belediyeciliği zihniyetini bırakıp, büyük şehrin icap ettirdiği modern belediyeciliğe geçmek zorundayız.

Amme hukuku prensipleri ile işletme iktisadi esaslarına göre, mevcut belediye teşkilatlarını halka hizmet eden,halkın ihtiyaçlarını zamanında ve tamamen karşılayan, kuruluşlar haline getirmek mecburiyetindeyiz.

Belediye başkanının, mahalle ileri gelenleri ile işbirliği içinde çalışması zarurîdir. Her mahallenin çeşitli ihtiyaçlarını ve bu arada mahallenin işsizlerine iş temini isteklerini tesbit eden mahalle heyetlerinin istek ve dileklerini zamanında karşılamak için, mevcut belediye teşkilâtını İslah etmek ve daha iyi işler hale getirmek, Belediye başkanının vazifesi olmalıdır.

Gaziantep halkının ev yeri ve mesken ihtiyacını karşılayacak lüzumlu tetbirleri almak ve gerekli teşkilâtları kurmak belediye başkanının en önemli vazifelerinden biri olmak zamanı gelmiştir.

İktidar partisi, az gelirli hemşehrilerimizin gelirlerini artırmak için lüzumlu ortamı sağlamak zorundadır. İşsizliğin giderilmesi konusunda da kanunlarımızın belediyelere vazife olarak verdiği fabrikalar kurmak, çarşılar ve depolar tesis etmek, şehir bankası açmak gibi çeşitli iktisadî sahalara da Gaziantep belediyesinin el atması zarureti vardır. Yeni iş yerlerinin kurulması ve işsizliğin giderilmesi konusunda Gaziantep belediyesinin de özel teşebbüs ile birlikte hükümetimiz saflarında yer alması zamanı gelmiş bulunmaktadır.

Belediye başkanı yurt kalkınmasında omuz omuza çarpışacağı hemşehrilerini iyi tanımalıdır. Başkanlık edeceği beldenin tarihini, coğrafyasını, ekonomisini, sosyal yapısını iyi bilmelidir. Belediye başkanı hukuk mevzuatını iyi kavramış bir hukukçu ve aynı zamanda ekonomi ve sosyoloji ilmini iyi öğrenmiş bir kişi olmalıdır. Belediye başkanı beldelerinin kalkınmasında hem araştırıcı, hem terbiyeci, hem koordinatör kimse olmak mecburiyetindedir. Belediye başkanı vitrin adamı değil, örnek adam, öncü adam olmak zorundadır.