(Şahin Toprak Beye)

İlk sayısından beri kendisini tanımak bahtiyarlığında bulunduğum, “Gaziantep-Kültür” dergisinde yalnız fotoğraflar, şiirler, makaleler görmedim. Gaziantep Kültüründen umumun faydalanması için atılan bir adımı gördüm.

“Gaziantep’de bir fikir muhiti teşekkül etmemiştir” çok haklısınız. Gazianteb’e gelip halkı ile haşırneşir olduğumuz günden bu yana, böyle bir kültür organının neden çıkmadığı bizi sukûtu-hayale uğratmıştı. “Gaziantep Kültür” Dergisinin zihnimizde uyanan bu boşluğu dolduracağına inanmış bulunuyoruz. Tarih, Coğrafya ve bilhassa halk edebiyatı bakımından en geniş kültüre sahip olan Gaziantep’den böyle bir edebi olay beklemek gayet tabiî olarak hakkımızdır. Bu gün için değil yalnız Gaziantep’lilerin, her Türk’ün sitayişle yadettiği Şahin Beyden Ezo geline varıncaya kadar, nice edebi eserlerimiz işlenmemiş bakir duruyor. Köylerimizde yazının icadından habersizmişiz gibi şifahi edebiyat hüküm sürmektedir. Zaman denilen dev neyi yutmamışki onları silip süpürmesin! Halk edebiyatı, şahısların olaylara karşı olan düşünüş ve sezişlerinin neticesidir. Olay biran şahıs bir zaman içindir. Bunların zaptı-raptı münevverlerin vazifesidir. Şimdiye kadar kaybolmuş edebi nimetlerden aydınlar vicdanen sorumludurlar.

Bu işin gerçekleşmesi yönünde, Gaziantep kültür ailesinin canla başla çalışacaklarını ümit ediyoruz. İlim bir güneştir, o yöne doğru gidenlerin önüne gölge düşmez. Yeterki o yolda azimle çalışılsın, muvaffak olmamak gayri-kabildir.

İçinde bulunduğumuz günlerde uyanmaya başlayan Gaziantep kültür faaliyetlerine, bizde elimizden gelen her türlü maddî ve manevi yardımlarımızı esirgemeyeceğimizi bildiririz. “Gaziantep Kültür” dergisine uzun ömürler dileriz.

Yıldırım B. KAVRAAL

Güneyse Köyü Başöğretmen

Oğuzeli