İlim zihniyetini taşıyan ve hür düşünceye sahip aydınlarının fedakâr çalışmaları ile bazı milletlerin hızla yükseldikleri inkâr edilmez bir hakikattir. Geleceğin ileri Türkiyesinin de, (ileri milletlerde olduğu gibi) ilim zihniyetine ve hür düşünceye sahip, ilim ve ihtisas adamlarımız ve kaliteli idarecilerimizin gayretleriyle kurulacağına inanıyoruz. Geleceğin ileri Türkiyesini kuracak kaliteli aydınların çoğunun da yüksek tahsil müesseselerinden yetişeceğini hepimiz biliyoruz. Şu halde yüksek tahsil müesseselerinde okuyan değerli ve fakat maddî imkânları yetersiz genç kabiliyetleri himaye edecek müesseselere muhtacız.

Tahsilini tamamlamış olanların şahsî ve meslekî işlerinden artan boş zamanlarını (memleketin kültürel kalkınması yararına) değerlendirecek teşkilâtlara ihtiyacımız vardır.

Yukarda saydığımız ihtiyaçları Gaziantep bölgesinde karşılamak üzere bundan 12 yıl önce 22 Ağustos 1947 tarihinde Gaziantep Kültür Derneği kurulmuştu Gaziantep Kültür Derneği, Gaziantep’ti yüksek tahsil öğrencilerinin yardımına koşmuş ve bölge kültürünün yükselmesi için mümkün olanı 12 yıldan beri yapmıya çalışmıştır. (Derneğin başarılarında en büyük rolü, maddî yardım yapmak suretiyle Gaziantep Belediyesi ile Özel İdaresi oynamaktadır.)

Aşağıda, 12’nci çalışma yılında Merkez Yönetim Kurulunun gerçekleştirdiği işleri kısaca gözden geçirelim:

1) Derneğin Geliri Hızla Artmıştır

Son üç yıllık dernek gelirlerine bir göz atalım:

1956-1957 Çalışma yılında dernek geliri: 9.664 TL.

1957-1958 Çalışma yılında dernek geliri: 34.821 TL.

Son onbir ay içinde dernek geliri: 45.112 lirayı bulmuştur. Derneğin mevcut alacak ve malları 100.000 liranın üzerine çıkmıştır.

2) Yüksek Tahsil Öğrencilerine Yapılan Yardım Miktarı En Yüksek Seviyeye Çıktı

12 Yıldan beri, Kültür Derneği her yıl ortalama 8.003 lira yüksek tahsil öğrencilerine borca para verebiliyordu.

Son ders yılı devresinde ise yapılan yardım miktarı birden bire artmış en yüksek seviyeyi bulmuştur.

Son üç yılın rakamlarını birlikte okuyalım:

Ders yılı

Yardım gören öğrenci sayısı

Borca verilen miktar (TL.)

1956 - 1957

13

7.890

1957 - 1958

19

7.775

1958 - 1959

25

14.175

3) Öğrenci Yurdu Davasını Devletin Halletmesini

Devamlı İstedik

Gaziantep yüksek tahsil gençliğinin yurt işini halletmek için derneğimizin maddî imkânlarının yetersiz olduğu bir hakikattir. Devletimizin ise bir baraja veya bir limana harcadığı para ile bütün Türkiye yüksek tahsil gençliğinin yurt ihtiyacını en kısa zamanda karşılıyabileceği de bir başka gerçektir. Derneğimiz Yönetim Kurulu her vesile ile devletimizin büyüklerine baş vurarak, yurt davasının ele alınması, istenmiştir. Devletimizin yurt davasını da ele alacağına inanıyoruz.

4) Yardım Gören Öğrencilerde Bulunan Dernek Alacaklar

Döner Sermaye Haline Getirildi

12 yıldan beri, her yıl öğrencilere binlerce lira borca para veren yönetim kurulları; bu paraların geri alınması işine gereken önemi vermiyorlardı. Mezun olanlardan geri tahsil edilecek para, yılda en az 10.000 lirayı bulması gerekirken; borçlulardan geri alımın para yılda ancak 1.500 lirayı zor buluyordu. Son yönetim kurulu, dernek alacaklarına gereken önemi vermiş ve borçlularda bulunan parayı döner sermaye şekline sokmaya muvaffak olmuştur.

Yardım gören öğrencilerden geri alınan para miktarlarını birlikte okuyalım:

Çalışma yılları

Borçluların ödediği miktar (TL.)

1953 - 1954

611

1954 - 1955

1.437

1956 - 1957

1.403

1957 - 1958

4.243

Son bir ayda ödenen

11.401

5) Kültür Derneği Kitaplık Ve Arşivi Çok Zenginleşti

Gaziantep’ten bahseden her türlü kitap, dergi, yazı ve fotoğraflar dernek kitaplık ve arşivinde toplanmaktadır. Derneğin Yayın Kolunun sermayesi arttığı takdirde çok kıymetli eserin yayınlanması, bu kitaplık ve arşiv sayesinde mümkün olacaktır.

6) Toplantı ve Sergi Kolumuz Başarılı Çalışmalarına,

Geçen Yılda Olduğu Gibi Bu Yılda Devam Etti

Toplantı Kolumuz, şiir okuma yarışması, Mehmet Akif günü, Modern şiir üzerinde konferans gibi toplantılar tertiplemiştir. Sergi kolumuz, Gaziantep’te ilk defa bir fotoğraf sergisi açmıştır.

Birçok yapılması faydalı görülen toplantıları, tiyatro gösterileri derneğe ağır mali yük oluyor düşüncesiyle yapılmamıştır.

7) Derneğe Bir Çalışma Merkezi Temin Edildi

Yıllardan beri Kültür Derneğinin belli bir ikametgahı yoktu. Nizip Caddesi No. 39’daki yazıhane dernek merkezi ve satış yeri olarak kullanılmak üzere temin edildi.

8) Yayın Kolu Sermayesi Zarar Etmeden Başarı İle İşletiyor

Türkiyemizin ve bilhassa Gaziantep halkının kültür seviyesini yükseltmek amacı ile inceleme, bilgi ve fikir yazılarını yayınlamak için Kasım 1957 ayında Yayın Kolu kurulmuştu.

Yayın Koluna halen Gaziantep Belediyesi 15.000 lira, Kültür Derneği 8.500 lira sermaye sağlamıştır. Yayın Kolu bilhassa son 3 ay zarfında kuruluşundan beri geçen 15 aya bedel olacak şekilde geniş ve kaliteli neşriyatta bulunmuştur. Son üç ayda yayınlanan eserler henüz yeni satışa çıkarılmaktadır. Memleketimizde bilgi ve fikir yazılarını ihtiva eden yayınların satışı çok yavaş olmasına rağmen; derneğimizin 18 ay içinde yayınladığı eserin yüzde 65’i satılmış vaziyettedir.

9) Gaziantep Her Yönden İnceliyor ve Yeni Eserler Hazırlanıyor

a) Gaziantep Kılavuzu üzerinde çalışmalar hızla ilerlemektedir.

b) Gaziantep’in eski tarihini aydınlatacak Şeriye Mahkemesi sicilleri Şakir Sabri Yener ve Cemil Cahit Güzelbey tarafından incelenmektedir.

c) İstanbul Şubemiz, Devlet Arşiv ve kütüphanelerinde bulunan Gaziantep’le ilgili bilgileri toplamakta ve yayın kolumuza göndermektedir.

ç) Yeni nesillere en değerli millî miras olan Gaziantep Harbine ait bilgileri toplama ve yayınlama işine hızla devam edilmektedir. Kompozisyon yarışmaları tertip edilmiş ve kahramanlarımızla röportajlar yapılmakta; vesikalar toplanmaktadır.

d) Gaziantep folkloruyla ilgili kompozisyon yarışmaları, anket ve araştırmalara büyük önem verilmektedir.

e) Gaziantep’in bir küçük sanat ve esnaf şehri olduğu göz önünde tutularak, ekonomik inceleme ve araştırmalara girişilmiştir.