Gaziantep Kültür Derneğinin, 1958 yılındaki gelirleri ve yaptıkları işler ile, 1959 yılında yapmak istediklerini ve ihtiyaçlarını duyurmayı faydalı bulduk.

1958 Malî yılında Gaziantep Kültür Derneği, Gaziantep Belediyesinden 20.000 lira yardım görmüştür. Bunun karşılığında derneğimiz, Ankarada yüzbin lira değerinde bir yurt arsasını Ankara Belediyesinden 15.000 liraya satın alarak Gaziantep Belediyesine mal etmiştir. 1958 yılında Gaziantep’te yapılan ve 5.000 lirayı bulan Kıbrıs mitingi masraflarını da derneğimiz karşılamıştır. Sözün kısası, 1958 yılında derneğimiz, Belediyeden aldığı yardımın beş mislini yine Belediyemize iade etmiştir.

1958 yılında Gaziantep Kültür Derneği, Gaziantep Özel İdaresinden 3.000 lira yardım görmüştür. 1958 yılında halkımızın derneğimize yaptığı yardım, geçmiş yıllara nisbetle on misli artmıştır. Derneğimiz, 12 yıldan beri öğrencilere borca verdiği paraları döner sermaye şekline sokmaya çalışmıştır, Özel İdareden halkımızdan ve borçlu öğrencilerden alınan paralarla 1958 yılında yapılan ve yapılmakta olan başlıca işler şunlardır:

1. Gaziantepli 25 yüksek tahsil öğrencisine her ay yetmiş beşer lira borca para verilmektedir. Bu miktar, geçen yıllara nisbetle bir rekordur. Mezun olan gençlerimizden borca verilen paralar döner sermaye şekline sokulmaktadır. Borcunu ödemek istemiyenler mahkemeye verilmektedir. Derneğin sosyal yardım sermayesi 1959 yılında bir banka zihniyeti ile işletilecek ve (Gaziantep Öğrenci Bankası)’nın temelleri atılmış olacaktır. Bu suretle talebe yurdu için lüzumlu para da kendiliğinden yığılmış olacaktır.

2. Derneğimiz, Gaziantep hakkında her türlü bilgi ve fikirleri toplamakta ve bu bilgi ve fikirleri kitaplık ve arşiv deposunda saklamaktadır. Yurt kalkınmasının gerçekleşmesi için, ilk yapılacak işin; çevremiz hakkında bilgi ve fikirleri toplamak aydınlarımızın istifade etmesini sağlamak üzere bu bilgi ve fikirleri yayınlamak gerektiğine inanıyoruz. Yeri geldikçe bu bilgi ve fikirleri Gaziantep Kültür Dergisinde ve Kitap veya buroşürler halinde yayınlamaktayız. 1958 yılında Gazianteple ilgili 11 kitap ve buroşür yayınlanmıştır. Hemen hemen bütün Gaziantepli yazarlar, yayın kolumuzda bir araya toplanmış bulunmaktadırlar. Gaziantep tarihi, Gaziantep Kılavuzu ve Gaziantep Albümü için lüzumlu bilgi ve malzemenin çoğu hazırlanmış bulunmaktadır.

3. Güzel sanatların her kolunun Gaziantep bölgesinde gelişmesini sağlamak gayesi ile derneğimiz 1958 yılında 3 sergi, 9 toplantı ve muhtelif yarışmalar tertip etmiştir. Gençlik Sesi, Çocuk Sesi gazetelerini yayınlamıştır.

Gaziantep Kültür Derneğinin 1959 yılında gerçekleştirmek istediği işler şunlardır:

1. Derneğin sosyal yardım sermayesini, her ay elli Gaziantepli yüksek tahsil öğrencisine borca para verecek duruma getirmek ve bu suretle yurt içi lüzumlu parayı yığmak.

2. Gaziantep bölgesi hakkında bilgi ve fikirleri toplamıya artan ölçüde devam etmek ve bunları yayınlamak. Yarım milyon lira döner sermayeli (Gaziantep Kültür Yayınevi)’nin temellerini atmak Gaziantep şehrinin kalkınması, çevresinin kalkınmasına bağlıdır. Bu sebepten bilgi ve fikir toplama ve yayma faaliyetini Güneydoğu Anadolu ölçüsünde tutmak mecburiyetindeyiz.

Gaziantep Kılavuzu, Gaziantep tarihi ile Gaziantep Albümünü hazırlıyacak heyetleri kurma zamanı gelmiştir. Derneğimizin 1958 yılında topladığı malzemeden faydalanacak olan heyetler, kısa bir zamanda adı geçen eserleri meydana getirebilecektir, iyi kâğıt, kılişe, dizgi ve baskı masrafını karşılamak üzere en az 35.000 liraya ihtiyaç vardır. Yayın kolumuzun 1959 yılında normal gelişmesinin sağlanması için enaz 70.000 lira gereklidir.

3. Güzel Sanatların gelişmesi Gaziantep’e yakışır sergiler, edebiyat matineleri, konferanslar, konserler ve geceler tertip edebilmek için yılda en az 5.000 lira paraya ihtiyaç vardır.

1959 Bütçesine Gaziantep Belediyesinin Sosyal Yardım Şubemiz ile Kültür Şubemize onbeşer bin liradan cem’an 30.000 lira ayırmasını diliyoruz. Nizamnamemize göre, Derneğimizin mirasçısı Gaziantep Belediyesidir. Belediyemiz bu parayı, derneğimize ödünç vermiş olacaktır. Bu paralar Gaziantep’e hizmet ettikten ve çoğaldıktan sonra yine Belediyeye dönmekte ve dönecektir.

Kazalar halkından birçok öğrenciye yardım yapan ve vilâyet ölçüsünde bilgi toplama ve tanıtma kampanyasına girişen derneğimize, diğer belediyelerin ve Gaziantep Özel İdaresinin de yakın bir ilgi göstermesini diliyoruz. Gaziantep Özel İdaresinin 1959 bütçesine derneğimiz için en az 10.000 lira ayırması çek yerinde olacaktır.

Hiçbir maddî menfaat beklemeden, zevkle fahrî çalışan, yurt kalkınması için en zarurî iş olan (bilgi ve fikir toplama ve yayma) faaliyetine girişen; fakir ve kabiliyetli gençlerin aydınlar ordusuna katılmasını sağlıyan; Gaziantep Kültür Derneği idarecilerine milyonluk bütçelerden bu mütevazi imkânların sağlanmasını diliyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU