Kültür Dergisi Eylül 1960 Sayısından İtibaren Yeni Matbaada Basılacak

30 Temmuz 1960 tarihinde Kültür Derneği merkezinde Kültür Dergisi’nin bir yıllık imalesi yapılmıştır. Gaziantep’in 6 matbaasının iştirak ettiği açık eksiltmede bugünkü bedelden yüzde 27, 23 indiren ve Kümtür Derneğine yılda 2.205 lira kazandıran yeni matbaa, Eylül 1960 tarihinden itibaren Kültür Dergisinin dizgi, baskı ve kağıt işlerini üzerine almıştır.

Gaziantep Yüksek Tahsil Gençliği, Bütünlemeye Kalmış 450 Orta Ve Lise Öğrencisine Ücretsiz Ders Veriyor

Yaz tatilinde Gaziantep’e dönen yüksek tahsil gençliğinin bir kısmı gençleri derneğimize müracaatla, Orta ve Lise öğrencilerinden bütünlemiye kalmış olanlara ücretsiz ders vermek istediklerini bildirmişlerdir. Maarif Müdürlüğü ile temasa geçen derneğimiz, Dayı Ahmet Ağa ilk okulunu bu iş için almıştır. 20 Temmuz 1960 tarihinden 5 Ağustos 1960 tarihine kadar 450 öğrencinin kayıt olduğu anlaşılmıştır. Kurslara büyük rağbet vardır. Üniversite gençleri Mahmut Açbay başkanlığında Nuri Kızılaslan ve Necdet Karslı idaresinde işleri yürütmektedirler. Kemal Sevük Matematik, Nuri Kısılaslan Cebir, Mustafa Metin Kimya, Haci Yazğan Cebir ve Fizik, Necdet Karslı Biyoloji, Mahmut Açbay Matematik ve Fizik, Yılmaz Kafadar İngilizce dersleri vermektedirler.

Kültür Derneğinin Devlet Adamlarına Gönderdiği Öğrenci Bankası Konusundaki Mektup Büyük İlgi Uyandırdı

13 Temmuz 1960 tarihinde Gaziantep Kültür Derneği’nin öğrenci bankası konusunda tanınmış devlet adamlarına bir mektup göndermişti. Bu mektupta, yüksek tahsilden fakir zengin her gencin musavi şartlarda faydanalabilmesi için bir öğrenci bankasının kurulması ve yurt içinin devlet tarafından ele alınması talep ediliyordu. Derneğin bu mektubuna birçok cevaplar gelmiştir. Türkiye Milli Birlik Komitesi Umumi katipliği 16 Temmuz 1960 turih ve 61 sayılı Kur. Alb. Ekrem Acuner imzalı yazıda: (Mektubunuzu aldık. Nazarı dikkate alınmak ve Milli Birlik Komitesince incelemek üzere 15 Temmuz 1960 tarih ve 3746 sayı ile kayda alınmıştır. Bilgilerinize sunulur denilmektedir.

Milli Birlik Komitesi Sosyal İşler Komisyonunun 19 Temmuz 1960 tarih 1238/174/3746 sayılı ve Muzaffer Özdağ imzalı yazıda: (Milli Birlik Komitesi ve hükümet Milli Eğitim davasını bir varlık davası dlarak ele alacaktır) denilmektedir.

Ticaret bakanı Dr. Cihat İren’in 18 Temmuz 1960 tarihli mektubunda: (Pek şümüllu bu sosyal davanın uzun vadeli olarak ele alınması lezım gelecektir. Bu mevzu ile şahsen alakadar olacağım) yazılıdır.

Milli Birlik Komitesi üyelerinden İrfan Solmazer imzalı 27 Temmuz 1960 tarihli mektupta: (Milli birlik hareketinin öncüsü olan ve bunun devamına yeminli bulunan aziz Türk gençliği için bütün imkanlar zamanında sağlanacak veya sağlanması için ilk adımlar atılmış bulunacaktır.) denildikten sonra, bir komisyonun bu gibi taleplerini incelediğini, derneğimizin de komisyonun çalışmalarına yardımcı olması talep edilmektedir.

Kültür Derneğinin 14 Yaşına Münasebetiyle Gençlik Sesi Gazetesi’nin 14’ncü Sayısı Yayınlanacak

22 Ağustos 1960 tarihinde Kültür Derneğinin kuruluşunun yıldönümü münasebetiyle Kültür Derneğinin 13 yıllık faaliyetinden bahsedecek bir broşür mahiyetinde Gençlik Sesi gazetesinin 14’ncü sayısı yayınlanacaktır.