ARALIK 1959 AYINDA KÜLTÜR DERNEĞİ’NİN MALÎ DURUMU VE YAYINLARA ARA VERİLMESİNİN SEBEBİ:

Gaziantep Kültür Derneği’nin 1957 yılında aylık geliri ortalama 600 lirayı geçmiyordu ve gelirin büyük kısmı öğrenciye borca veriliyordu. 1957 yılı sonlarında idareyi ele alanlar; yayın ve kültür işlerine önem verdiler ve derneği tanıttılar. 1958 yılında aylık ortalama gelir 3.000 liraya çıktı. 1958 yılında Kültür Derneği kitap yayınlarına büyük önem vermeğe başladı.

Senelerdir basılmayan birçok eserler basılmak üzere sıra bekliyordu. 1959 yılında bilhassa üç matbaa Kültür Derneğine (kitapları basalım, parasını yavaş yavaş ödersiniz) dediler. 1959 yılında derneğimiz arka arkaya kitaplar neşretmesi; matbaaların derneğimize tanıdığı imkândan ileri gelmiştir. 1959 yılı sonlarına doğru dernek borçlarının gittikçe kabardığını gören yönetim kurulu: önce kitap yayınlarına muvakkaten son vermeği doğru bulmuş ve daha sonra Kültür Dergisi yayınına aralık vermek zorunda kalmış ve zarurî tasarruf tedbirleri almıştır. Matbaalar da alacaklarını dernekten ısrarla istemeye başlamışlardır. Hatta bir matbaa sahibi aleyhimizde icra takibinde bulunmuştur. Bu durum karşısında derneğimiz, ihtiyattaki paralarıyla ve aylık ortalama 4.000 liraya çıkan geliriyle matbaalara olan borcunu kapatmaya çalışmıştır. Derneğimiz, bir yıl içinde otuz bin liraya yakın borç ödemiş ve halen 5.400 lira borcu kalmış bulunmaktadır. İdare heyetinin almış olduğu bir karar gereğince, dernek bundan böyle borca bir iş yaptırmayacaktır. Bütün bunlara rağmen 25 üniversite öğrencisine her ay yapılan iki bin liraya yakın yardım bazı aksamalarla devam ettirilmiş ve ettirilmektedir.

Derneğin içinde bulunduğu malî sıkıntı, Mart 1960 ayında tamamen giderilmiş bulunacaktır.

KÜLTÜR DERNEĞİ 25 ÜNİVERSİTELİYE YARDIM DEVAM EDİYOR

1958-1959 ders yılında Kültür Derneği 25 yüksek öğretim öğrencisine her ay 75’er lira borca para veriyordu. 1950-1960 ders yılında yönetim kurulu 25 öğrenciye yardım etmeğe devama karar vermiştir. Geçen ders yılı mezun olan ve sınıfta kalan öğrenciler yerine yeni öğrencilere borca para vermeye başlamıştır. Yeni öğrenciler yardım talep eden birçok öğrenci arasından uzun tahkikat neticesinde seçilmiştir.

GAZİANTEP HARBİYLE İLGİLİ YAYINLARIMIZ SATIŞ REKORU KIRDI

Gaziantep Kurtuluş yıldönümü münasebetiyle Gaziantep Savaşı’nda bahseden yayınlarımız bilhassa okullarda büyük rağbet görmüştür. Kurtuluş Destanı’nın mevcutu kalmamış; Şehit Şahin broşürünün mevcudu pek az kalmıştır. Türk Verdünü Gaziantep isimli eserde çok satılmıştır.

KÜLTÜR DERNEĞİ YAYINLARI AMERİKANIN CALİFORNİA ÜNİVERSİTESİNDEN DAHİ İSTENDİ

Kültür Derneği Yayınları, gittikçe artan bir ilgi ile karşılanmaktadır. Amerika’nın Unıversity Of California Profesörü Dr. A. Tietze’den 2 Aralık 1959 tarihinde gelen mektup’ta: Gaziantep Halk Bilgisi Derlemeleri Cilt 1: Cemil Cahit Güzelbey’in Gaziantep Folklorundan notlar Cilt 1; Mustafa Güzelhan’ın hazırladığı Gaziantep Tarihinden notlar isimli kitaplardan istenmektedir.

Derneğimize 2.000 Liralık Kitap Bağışında Bulunan Ali Elmacıya Teşekkür Mektubu Yazıldı.