1) Öğrenci Yurdu Davası Hallediliyor Mu?

Maliye Vekilimiz Hasan Polatkan’ın başkanlığında “Yurt Sitesi Kurma Derneği” kurulduğunu memnuniyetle haber aldık. Yeni derneğin de halkın bağışına dayanarak çalışacağı haberleri derneğimiz idarecileri arasında üzüntü doğurmuştur. Sayın Hasan Polatkan’a derneğimiz Merkez Yönetim Kurulu tarafından bir mektup gönderilmiştir. Mektubun suretini aşağıya alıyoruz:

3 Haziran 1959

Sayı: Y.K. 379

Sayın Hasan Polatkan

Maliye Vekili

Yurt Sitesi Kurma Derneği Başkanı

Ankara

Sayın büyüğümüz,

Yüksek tahsil öğrencilerinin yurt davalarının kısa bir zamanda halledilmesi işini önemle ele aldığınızı gazetelerden öğrendik ve büyük sevinç duyduk.

13 yıldan beri, derneğimiz idarecileri, Gaziantepli yüksek tahsil öğrencileri için, Ankara ve İstanbul’da birer yurt kurmak için çalışmışlardır. Yurt için lüzumlu parayı, bütün gayretlerimize rağmen halkımızdan elde edemedik. Birçok hayır işlerine ve derneğimizin diğer faaliyetlerine çok cömert davranan yardımseverlerimiz, yurt için para vermek istemiyorlar. Yardımseverlerimizin çoğu, öğrenci yurdunun önemini kavramıyorlar. Türkiye’nin en ileri milletler seviyesine yükselmesi için; çok sayıda kaliteli idareciye, ilim ve ihtisas adamlarına ihtiyacı olduğunu anlamıyorlar. İstikbalin büyük Türkiye’sini kuracak ilim ve ihtisas adamlarımızın, idarecilerimizin büyük çoğunluğunun bugünkü yüksek tahsil gençliğinin içinden çıkacağını, yardımseverlerimizin çoğu, henüz kavramıyorlar. Neticede, yüksek tahsil gençliğinin yurt ihtiyacına gereken önemi vermiyorlar.

Memleketimizin en başta gelen en büyük davalarından biri olan öğrenci yurtları işini ele alışınız (Geleceğin Büyük Türkiye’sinin daha az zamanda gerçekleşeceği için) biz Gaziantep Kültür Derneği mensuplarını çok sevindirdi. Derneğimizin 13 senelik tecrübelerine ve vatanımızda mevcut 100’e yakın yurt kurma derneklerinin aldığı neticelere dayanarak iddia ediyoruz: “Yurt Sitesi Kurma derneği, Yurt davasını, halkın bağışlarına dayanarak halletmesi mümkün değildir.” En kısa bir zamanda ileri bir Türkiye görmek istiyorsak, devlet bütçesinden lüzumlu fedakârlığı seve seve yapmak mecburiyetindeyiz. Devlet parasının tercihen, çok sayıda kaliteli idareci, ilim ve ihtisas adamı yetiştirmeye sarf edilmesi gerektiğine inanıyoruz. En faydalı yatırımın ilim zihniyetini taşıyan aydınları yetiştirme işi olduğunu bütün ileri milletlerin tarihi bize açıkça ihtar ederek bildirdiği kanaatindeyiz.

Bu büyük memleket davasını, siz büyüğümüzün en kısa zamanda halledeceğine inanıyoruz. Emrinizde olduğumuzu bildirirken, en derin hürmetlerimizi sunarız.

Merkez Yönetim Kurulu Başkanı

Avukat Hulûsi YETKİN

2) Gaziantep Halk Bilgisi Derlemeleri Seri Kitaplarının Birinci Cilti Satışa Çıktı:

Derneğimiz yayın kolu Gaziantep Halk Bilgisi Derlemelerini arka arkaya yayınlamaya başlamıştır. Birinci ciltte bulunan başlıca konular şunlardır:

a) Ömer Asım Aksoy’un; Eski Meskenler - Ev İdaresi - Büyük Ev İşleri ve zamanları - Yiyecek ve Adetler - Kış Zahireleri.

b) Şakir Sabri Yener’in: Eski Devlip Alemleri - Gaziantep’te Eski Kıyafetler - Kuşaklar ve Çeşitleri - Antebin Şehir Kıyafetleri - Gaziantep’te Evlenme.

c) Cemil Cahit Güzelbey’in: Gaziantep’te Köfteler ve Çiğ Köfte.

ç) Nedime Alp’ın: Hamama Gidiş - Gaziantep’te Nişan Adetleri

d) H. Uğurol Barlas’ın: Gaziantep’te Evlenme Adetleri.

e) Leman Ural’ın: Bayram Yemeklerinden Yuvarlama - Sahra

f) Cemil Güçyetmez’in: Selamlaşma.

g) Ali Nadi Ünler’in: Gaziantep’te Nevruza Ait İnamlar.

ğ) Metin Mertyürek’in: Ağabeyimi Nasıl Evlendirdik?

Beher ciltin fiyatı 250 şer kuruş olarak Halk Bilgisi derlemelerinin ikinci cilti de baskıya verilmiştir.