MAARİF VEKÂLETİ YAYIN MÜDÜRLÜĞÜ DERNEK YAYINLARINDAN YENİDEN SATIN ALIYOR

Mart 1959 ayında Maarif Vekaleti Yayım Müdürlüğü derneğimiz neşriyatından yeniden satın alacağını bildirmiştir. Gaziantep Kültür Dergisinin 6’ncı sayıdan 16’ncı sayıya kadar olandan 1.540 adet; Gaziantep de derlenen Türküler ve Maniler, Burası Sınır Şehri Gaziantep, Gaziantep Dolaylarında Türkmenler ve Baraklar, Gaziantep Kitabeleri kitaplarından 470 adet ve genel toplam olarak 2.390 lira değerinde siparişte bulunmuştur. Derneğimizden satın alınan bu yayınlar bütün Türkiye kütüphanelerine dağıtılacaktır.

KÜLTÜR DERNEĞİNE MADDİ YARDIMDA BULUNAN HEMŞERİLERİMİZ

Mart 1959 ayında derneğimize kıymetli maddi yardımlarda bulunan fabrikatör Cemil Alevli, Eczacı Vasıf Onat, İnşaat Malzemecisi Hüseyin Samlı, Muhittin Daleren, Ata Batur, Zeki Samlı, Hayri Horoz, Asım Samlı, Dr. Cemil Güneyli ve Abdülkadir Öztemir isimli sayın hemşerilerimize sonsuz teşekkür ederiz.

KÜLTÜR DERNEĞİNİN YENİ YAYINLARI

1. Ömer Asım Aksoy’un hazırladığı (Hasan Ayni ve Nazm-ül-Cevahir) isimli eserin baskısı teknik sebepler yüzünden gecikmiştir. Nisan 1959 ayında satışa çıkacaktır.

2. Behçet Kemal Çağlar, Şakir Sabri Yener, Şerif Dai, Hasip Dürri, İshak Refet Işıtman, Celal Yener, Zeki Savcı, Karacaoğlan ve isimsiz yazarların Gazianteple ilgili en meşhur şiir, türkü, destan ve manzumeleri (Kurtuluş Destanı) ismi altında yayınlanmıştır.

3. Şehit Şahin’in ölüm yıldönümü münasebetiyle Şahin beyle ilgili şimdiye kadar yayınlanmış en güzel yazı ve şiirler (Şehit Şahin) isimli broşürde toplanmış ve yayınlanmıştır.

4. Türkân Cirit (Türksever)’in hazırladığı, ilkokul 1, 2, ve 3’ncü sınıf öğrencilerine yardımcı ders kitabı olacak (Şiirler) isimi üç kitapçığı basılmaktadır. Kitapçıkların suretleri ilkokul öğretmenlerine gösterilmiş, bütün öğretmenlerin beğenmesi üzerine bastırılmasına karar verilmiştir. Birinci ve ikinci sınıf kitapları Nisan 1959 ayında satışa çıkacaktır.

5. Dülük, Aynî Bedrettin ve Antep’in tarihte uyradığı istilalarla ilgili konferans, makale ve vesikalar Mustafa Güzelhan tarafından (Ayıntap Tarihinden Notlar) isimli bir kitapta toplanmıştır. Eser basılmaktadır.

6. Antep’in Hazreti Ömer tarafından fethini anlatan manzum tarihi bir efsane ve efsane hakkında Cemil Cahit Güzelbey ile Şakir Sabri Yener’in izahları içine alan broşür basılmaktadır.

7. Cemil Cahit Güzelbey’in yıllardan beri hazırladığı (Gaziantep Folklorundan Notlar) isimli eserin baskısı hayli ilerlemiştir.

8. Turgut Ergin tarafından Hasip Dürri’nin bütün manzumeleri bir kitap halinde tasnif edilerek toplanmıştır. Kitap Ömer Asım Aksoy’un uzun bir ön sözünü ihtiva etmektedir. Eserin basılmasına başlanmıştır.

KOMPOZİSYON YARIŞMALARI NETİCELERİ

Derneğimizin iki kompozisyon yarışması açmıştı. Birincisi (Gaziantep Harbine iştirak eden bir tanıdığınızın hatıralarını yazınız): İkincisi (Gaziantep’in en beğendiğiniz özellikleri nelerdir? İzah ediniz şeklinde idi. Yarışmalara Gaziantep ilk ve orta öğretim müesseseleri öğrencileri katılmıştır. Yarışmalara yakından ilgi gösteren Gaziantep Lisesi Edebiyat Öğretmeni Sevim İlbay’a. Kız Enstitüsü Öğretmeni Nadir Gül’e, Dayı Ahmet Ağa İlkokulu öğretmenlerinden Cemal Arslan’a, Kayacı İlkokulu Başöğretmeni Tevfik Üner’e, İstiklal İlkokulu Başöğretmeni Vehbi Dai’ye, Şahinbey İlkokulu Başöğretmeni Mahmut Gürel’e, Ahmet Çelebi İlkokulu Başöğretmeni Kadri Güngör’e ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Her iki yarışmaya 1.012 öğrenci ve vatandaş katılmıştır. Yayın kolumuz tarafından 1.012 yazı teker teker okunmuş ve 61 adedi jürinin tetkikine sunulması faydalı görülmüştür. Yayın kolumuzun raporuna göre: Öğrencilerin Gaziantep’le ilgili bilgileri feci denecek derecede noksan ve yanlıştır. Yayın kolunun, öğrenciler için Gaziantep’ten bahseden küçük broşürler yayınlaması zarureti vardır.

Öğretmenlerden ve Gaziantep’i yakından tanıyan büyüklerden teşekkül eden jüri üyeleri, seçilen 61 yazıyı 100 puan üzerinden değerlendirmeye başlamıştır. Derece alan yazıları gelecek sayımızdan itibaren yayınlamaya başlayacağız.