Maarif denince de her şeyden önce okul ve öğretmen hatıra gelir. Yurtta nüfus çoğaldıkça öğrenci; öğrenci çoğaldıkça öğretmen ihtiyacı artmaktadır. Maalesef bu ihtiyaca henüz tamamiyle cevap verebilmiş durumda değiliz. Okul binası sıkıntısından başka, öğretmen azlığını da telâfi edecek çarenin birincisi de öğretmen okullarıdır.

Gaziantep İlköğretmen okulunun kuruluşu 14 Kasım 1955 tarihinde olmakla beş yıllık bir tarihçesi vardır. Okulun bu beş yıl içindeki durumu ve faaliyeti hakkında bir röportaj yapmak üzere okulun Müdürü sayın Mehmet Öztürk’ü makamında ziyaret ediyorum.

Kendimi emekli öğretmen olarak prezante edince, büyük bir memnuniyet ve tevazu ile karşılandım. Maksadımı söyleyince de bunu da yine büyük bir memnuniyet ve sempati ile kabul etmiş olmakla kıymetli vakitlerini almış olduğum halde konuşuyoruz. Önce, bina hakkında bilgi ve düşünceleri soruyorum.

İlk yıllarda bugünkü binanın birinci katı okula tahsis edilmişti. Eski Şehir kulübü kısmı mutfak, yemekhane, ambar, depo olarak ve eski öğretmenler derneği lokali kısmı da iş atölyesi olarak kullanılmaktadır. Birinci kat dersliklere tahsis edilmiştir. Salonun üst kısmından betonarme bir kat böylesi yaptırılarak 150 kişilik yatakhane, bir revir ve sıhhi tesisler, birde salon elde edilmiştir.

1959 yılında, üst katı işgal eden vilâyet makamının yeni binaya taşınması üzerine, dedikten sonra bina hakkında ki tasavvur ve fikirlerini de açıklıyarak, civar il ve ilçelerimizde öğretmen okuluna devam etmek arzusunda olan öğrenciler olup bir çoğunun mali durumlarının müsaadesizliğinden ötürü parasız yatılı olarak tahsile devamlarını sağlamak üzere, mevcut binanın irtifaında batı tarafına ikinci bir binanın gerektiğini açıklamıştır.

Okul salonuna gelince, sık sık görüldüğü üzere, bu salon okuldan maada şehir çapında adeta bir kültür laboratuvarı halinde devamlı olarak birçok okul ve derneklerin faydalı ve kültürel faaliyetlerini halka göstermesine hizmet etmektedir.

- Okulun öğretmen durumu nasıldır?

Okulun ilk faaliyet yılı olan 1955-1956 öğretim yılında okula bir müdür ve bir öğretmen tayin edilmiştir. Diğer dersler başka okulların öğretmenleri vasıtasıyla yürütülmüştür. Yıl sonunda dört öğretmen daha verilmiş, ikinci ders yılı başında öğretim kadrosu tamamlanmıştır.

- Okulun muhtelif yıllardaki öğrenci mevcudu ve şimdilik verebildiği mezun sayısı ne kadar olmuştur?

- Okul 14 Kasım 1955 tarihinde açılmıştır. 1955-1956 öğretim yılında yalnız 1. sınıf faaliyete geçmiştir. 50 parasız yatılı erkek, 50 gündüzlü kız ve erkek olmak üzere 100 öğrencisi vardır.

1956-1957 öğretim yılında iki sınıf 100 parası yatılı erkek, 100 gündüzlü erkek ve kız olmak üzere 200 mevcut;

1957-1958 öğretim yılında üç sınıf 150 parasız yatılı erkek ve 150 gündüzlü kız ve erkek olmak üzere 300 mevcut;

İlk mezunlarını 1957-1958 öğretim yılında vermiştir. Yaz döneminde 68 ve güz döneminde 24 kişi mezun olmuştur. Yine güz döneminde 4 kişi de okul dışından bitirme imtihanlarına katılarak başarı elde etmişlerdir.

İkinci mezunlarını 1958-1959 öğretim yılında vermiştir. Yaz döneminde 39, güz döneminde 41 mezun vermişti. 7 kişi de okul dışında bitirme imtihanlarına katılarak iki üç dönemde başarı sağlamışlardı.

- Bundan önce maarif alanında hangi görevlerde bulundunuz?

- Afyon ilinin Sandıklı kazasının Karacaviran köyünde 1332 tarihinde doğdum. Adana erkek İlköğretmen okulundan 1938-1939 ders yılında mezun oldum. 29 Eylül 1938 tarihinde Diyarbakır Ergani merkez okulu öğretmenliğine tayin edildim. 7 Ekim 1940 tarihinde Eğil kazası maarif memurluğu ettim. 3 Kasım 1943 Ergani kazasına maarif memuru olarak geldim. 29 Aralık 1944 tarihinde Çerik kazasın nakledildim. 7 Ekim 1945 tarihinde Gazi Eğitim Enstitüsü pedagoji kısmına girdim. 28 Temmuz 1947 de Antalya İlköğretim müfettişliğine tayin edildim. 28 Kasım 1948 de Diyarbakır Dicle Köy enstitüsü öğretmenlik bilgisi öğretmenliğine nakil edildim.

8 Ekim 1950 tarihinde Antalya İlköğretim müfettişliğine nakil edildim. 22 Kasım 1952 de Antalya Aksu Köy Enstitüsü Meslek Eğitim başlığına tayin edildim. 10 Ekim 1955 tarihinde Gaziantep İlköğretmen okulunu kurmakla görevlendirildim. O tarihten beri Gaziantep’te çalışmaktayım.

- Müsaadenizle aileniz hakkında da bilgi vermek ister misiniz?

- Halen üç çocuk babasıyım. Bu üç çocuğumdan büyüğü ilköğretmen okulu öğretmenliğinde çalışmaktadır. Bütün emel ve gayem diğerlerinin de öğretmen tahsili görerek öğretmen olarak yetişmesidir.

Röportajı Yapan: Cemil GÜÇYETMEZ