- Sulama Tesisleri

A) Küçük çapta münferid veya bir kaç köyün arazisinde mevcut küçük derelerden faydalanılarak sulanması işi Tarım Bakanlığı (TOPRAK-SU) teşkilâtınca yapılmakta ve yönetilmektedir.

B) Büyük çapta denilebilen takriben (100.000) hektarlık Araban Ovası çok münbit ve bakir bir arazidir. Oldukça kalabalık bir nüfus barındırmakta ve sulanamadığı için de arazisinden randıman alamayan halk fakir durumdadır. Ardıl Köyü civarında ve Ardıl Çayı üzerinde etütler neticesine göre yapılacak bir barajla bu arazinin sulanması sağlanabilirse bu mıntıka arazisinin ekonomik ve sosyal gelişmesine imkân verilmiş olacaktır.

2 - Enerji Tesisleri:

A) Gaziantep İlinin bugün Güneydoğunun Ticaret ve Sanayi Merkezi durumunda bulunduğu bir hakikattir. Hatta çeşitli sanayi kollarında Türkiye çapında iş yapan Müesseseler de bulunmaktadır.

Pamuklu dokuma müesseseleri makine bakım ve onarım, torna ve tesviye atölyeleri, ham ve mamûl bakır eşya yapım atölye ve imalâthaneleri, Un Fabrikaları gibi büyük çapta enerji kullanan müesseselerin enerji ihtiyaçları halen tam olarak karşılanamadığı gibi ayrıca çok yüksek ücret ödemekle mıntıkanın sanayi kalkınması sınırlanmış ve hatta kösteklenmiştir. 5 Yıllık Kalkınma plânında tahakkuku düşünü­len KEBAN HİDROELEKTRİK Santralının veya CEYHAN üzerinde ikinci kademe HİDRO ELEKTRÎK SANTRALİNİN kurulması ile Gaziantep İlinin ENTERKONNEKTE Şebeke veya Küçük Bölge sistemlerine girmesi sağlan­mış ve potansiyel ihtiyaçları da karşılanmış olacaktır. Şehir bu suretle bol enerjiye kavuştuktan sonra da çeşitli sanayi kollarında da ekonomik gelişmenin hızı artacaktır.

3 - Yollar Yapımı:

A) Doğu ve Batının en ağır trafiğini taşıyan Diyarbakır, Gaziantep, Adana Devlet Yolunun Gaziantep’in eski bir şehir olması dolayısıyla dar cadde ve yolları dahili trafiğin akımından zorluk çekerken Şehir Ana Caddelerinde geçici bu trafik tıkanıklığını ve zaman kaybını ve bilhassa bu güzergâhta ağır tonajlı uzak mesafe vasıtalarının geçişi bir kat daha artmaktadır. Bunun önlenmesi için daha önce plânlanmış İPEK yolunun halen şehre giriş ve çıkışını te’min eden Narlı ve Nizip Şosaları arasında kalan tahminen beş kilometrelik ve istimlâki tamamlanmış bulunan şehir geçici projesini bir an evvel tahakkuk ettirilmesi zaruridir.

B) Devlet Ana Yol Şebekesine üzerinde bulunan Gaziantep Adana yolu Gâvurdağı güzergâhını jeometrik standartı çok düşük olması dolayısıyla büyük bir varyant olan Kömürler, Bahçe, Osmaniye Güzergâhı projesinin Karayolları Umum Müdürlüğünce bu 5 Yıllık Plân içinde tahakkuk ettirilmesi potansiyel ihtiyaçlara da cevap verilmesi bakımından elzemdir.

Fevzipaşa istasyonundaki Şosa alt geçidinde halen islâhı düşünülmüş Demiryol geçidi mevzuunun malî külfet bakımından yukarıdaki büyük varyant projesi ile beraber mütalâa edilmesi ve göz önünde tutulmalıdır.

B) Gaziantep İli dahili Ticaretin kalkınması için Gaziantep-Yavuzeli-Araban Yolunun jeometrik ve fiziki standartlarının yükseltilmesi ayrıca güzergâhın uzatılıp BESNİ İlçesi ve ADIYAMAN İline de bağlanması, Bölgenin ticarî ve ekonomik gelişmesini sağlayacaktır.

C) Gaziantep-Akçakoyunlu Yolunun Karayolları Genel Müdürlüğü Programı gereğince fiziki standartını yükseltilmesi bu mıntıkanın ekonomik ve sosyal hareketini temin edecektir.

D) Bugün için her köyümüz kendi çapında motorlu vasıtaya kavuşmağa şiddetli ihtiyaç duymaktadır. Ve köylerine otobüs, kamyon çalıştırmakta adeta yarış yapmaktadırlar. Köylerimizi merkeze bağlayan yolların senenin yarısı geçit vermemesi ve motorlu vasıtaların da arızalandırılması köylümüzün bu hareketini kösteklemekte ve hatta bu teşebbüslerden vazgeçilmektedir.

Binaenaleyh 5 Yıllık plânda Köylerimiz Ana Yollarının motorlu vasıta işleyecek bir standarda yükseltilmesi Köylerimizde beliren bu hareketi destekleyecek ekonomik ve sosyal yapısında bir gelişmeyi sağlamış olacaktır.

Başkan Y. Mühendis Lütfi Tümcr, Mühendis Erdoğan Ergönül, Raportör Mühendis Asim Ahî, Üye Yük. Mimar Halil Aksu, Y. Mühendis Fadıl Teymur, Y. Müh. Mimar Tekin Dâi.