Bu günkü vilâyet dahilindeki sığırların verimlerinin eski yıllara nazaran azaldığı istatistiklerle sabittir.

Bu olsa olsa bakını, besleme kifayetsizliğinden ziyade bir dejenerasyon sayılabilir. Zira bölgenin karakteristik ırkı olan güney sarı kırmızı ırkı ve Kilis, Halep ineklerinin rastgele çiftleşme yolu ile ırk vasfını kaybettiği açıkça görülmektedir. Köylü şartlarında 5-7-10 kilo süt veren Kilis ineği Ankara ve İzmir Ziraat Fakülteleri deneme ahırlarında 30 Kg. ma kadar süt verdiği denemelerle sabittir.

1- Bakım ve besleme demenstrasyonlarını hiç olmassa İslahiye-Kilis ve Araban ile Merkezin dörder köyünde 4 sene müddetle demonstrasyonlar yapmak ve bu iş için her sene 30 ton inek yeminin müdüriyet emrine verilmesi.

2- Köylünün yapacağı korunakların fenni şekle sokulması için yine 1’nci maddede belirtilen merkez dahil kazaların merkezi birer köyünde fenni ahır yaptırmak ve köylüye göstermek şarttır. Zira bizim köylümüz ancak gördüğüne inanır.

3- Güney sarı kırmızı inekleri arasında bilgili bir damızlık seçimi ve seleksiyon yapılması lâzımdır. Yetiştiriciye muhtaç̧ olduğu damızlık boğayı temin etmeli ve ayni boğadan sun’i tohumlama yapmak suretiyle veterinerle iş birliği yapılmasının temini.

4- Bu işleri ferdi değil Vilâyet sathına yapılmış̧ bir yetiştirici kitlesinin doğması için sergi ve günler tertip edilip evsafa uygun ve yetiştirenlerle fazla süt veren inek sahiplerine mükafatlar vermek bu iş için 5000 liraya ihtiyaç vardır.

5- Kış yemlemesi yetersizdir. Yazın bol olan yeşil yemleri kışında ye direbilmek için Merkez ve yine yukarıda belirtilen kazalarda merkezi köylerde olmak üzere sekiz tane pilaj yapılması ve bu iş içinde 5000 liraya ihtiyaç olduğu,

6- Yetiştiriciye Demonstrasyon yapılan yerde timar ve tırnam bakı mından öğretilmesi.

7- Sığırcılığın her safhası ile ilgili flimlerin köy köy dolaştırılıp gösterilmesi

8- Yetiştiriciye bol kredi temini

9- Hastalık ve parazitlerle devamlı mücadele ihbarı mecburi olan hastalıkları çok sıkı takip etmek.

10- Dejenarasyona mahal vermemek için aşının sıkı kontrol altına alınması, damızlık evsafını haiz olmayan boğaların sürüden çıkarılması uygun olmadığına göre kastra edilmesi.

11- Bölgemizde etten ziyade süt ve mamüllerine ihtiyaç duyulduğundan sığırcılığın çok yerlerde besi sığırcılığından ziyade süt inekçiliği haline sokulması lazımdır.

12- Hayvani mahsullerin değeri fiatla satılması gayesi ile hususi şahısları organisazyonlar kurmağa teşfik etmek, yardımda bulunmak bunların ilk ihtiyaçlarını karşılamak için 10.000 liraya ihtiyaç vardır.

13- Bütün bu ihtiyaçlar için büyük baş hayvanlar iki zooteknist, iki yardımcı ve 2 adet jeep pikap’a 5000 lira geçici görev yolluğuna ihtiyaç vardır.

Gaziantep İli Tarımsal Kalkınma Programı Raporundan