1922 ilâ 1955 yıllan arasında Gaziantepliler; kendilerini Türkiyenin belli başlı merkezlerine bağlıyacak olan demir ve kara yollarına kavuşmak arzusu ile çok konuştular ve çok yazdılar. Nihayet bu arzuları geniş ölçüde gerçekleşti. Ana yolların yapılması sonucunda Gaziantep’te bir çok değişiklikler ve gelişmeler oldu. Bilindiği gibi Gaziantep ilinin sosyal ve iktisadi alanda hızla ilerleyebilmesi için, Gaziantebin belli başlı merkezlere bağlanması yeterli değildir: Aynı zamanda Gaziantep ilinde mevcut ilçe, nahiye ve köylerin de birbirine bağlanması gerekmektedir. İlçe ve köy yollarının yapımını kısa zamanda gerçekleştirebilirsek, ilimizin hızlı kalkınması için lüzumlu şartlarından biri hazırlanmış olacaktır.

Son yıllarda ilimiz dahilinde, il ve köy yolları yapımı ve tamirine, geçmiş yıllara nisbetle daha fazla önem verildiğini memnuniyetle görmekteyiz. Verilen rakamlara göre 1964 yılında Gaziantep ilinde 164 kilometre il ve köy yolu yapılmış, 104 km yolda tamir edilmiştir. (Nizip-Tılfar), (Burç-Lohan), (Batal-Hıyam-Keret) arası il yollan ile (Araban-Başpınar); (Narlı-Tekirsin); (Kilis-Cilcime): (Nizip-Barak); (Karahüyük-Yalangoz); (Kilis-Arpakesmez), Çarpın yolu gibi birçok köy yolları 1964 yılında yapılmış ve 1.708. 824 TL. sarf olunmuştur. Haber aldığımıza göre 1965 yılında köy ve il yolları için 2.541.200 TL. ayrılmıştır. Bu para ile önemli köylerimiz yola kavuşacağı için çok memnunuz.

İlimiz dahilinde yapılması gereken yollarımız pek fazladır. Hepsinin birkaç yıl içinde yapılmasına imkân yoktur. Yapılacak yollar içinde bazı yollara öncelik tanımak gerekiyor. Resmî makamların düşüncelerini göz önünde tutmadan, bu konuda halkın arzusunu tesbite çalıştık. Vatandaşın arzusuna uygun olarak çok acele yapılması gereken il ve köy yollarımızı şöylece tesbit ettik:

1) Gaziantep-İskenderun yolunun kısatılması ve yol güzergahının değiştirilmesi en önde düşünülmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi her geçen yıl İskenderunla Gaziantep arasında iktisadi ve sosyal bağlar fazlalaşmaktadır. İskenderun, ilimizde mevcut bütün şehir ve köylerin en önemli limanı durumuna geçmektedir. Gaziantep’i İskenderuna bağlıyacak olan yeni yolun Gaziantepten başlıyarak Burç nahiyesini geçtikten sonra Lohan, Güllüçe Şilgin, Balıklı, Musabeyli, Şenlikçe, Vijli köyleri üzerinden Sepkanlı’dan Kilis- Hassa şosasına bağlanması arzu edilmektedir.

2) Gaziantep- Yavuzeli- Araban - Rumkale yolunun süratle yapılması isteği, Yavuzeli, Araban, Halfeti, Besni ilçelerinde senelerden beri ileri sürülen genel bir arzudur.

3) Nizip civarindan Fırat nehrini takiben Rumkale- Halfeti yolunun yapılmasına büyük önem verilmesi de istenmektedir. Halfeti civarı, her mevsimde her türlü meyva ve sebzenin yetişmesine elverişli bir iklime sahiptir. Ayrı zamanda Fırat nehri çevresinin turistik değer taşıyan yerleri de pek boldur. Nizip Rumkale yolunun yapılması ile Fırat nehri çevreside, Gaziantep’in İktisadî hayatında büyük rol uynamağa bağlıyacağı kanaatinde olanlar çoktur. Bu arada (Güreniz- Tokdemir- Romanlı- Kabasakız - Miseyri - Sanlar-Elifköy, yollarının yapılması ve bu yolun (Miseyri - Kasaba) yolu ile Fırat kenarına paralel yapılacak olan yola bağlanmasınında çok faydalı sonuçlar doğuracağı söylenmektedir.

4) Kilis- Oğuzeli- Nizip’in birbirine mağlanması isteğide üç ilçe halkımızın genel bir arzusudur. Kilis- Gaziantep şosası üzerinde Ulumasere köyünden ayrılması gereken bu yeni yolun: Körkün- Sazgın - Oğuzeli - Keçikuyusu - Direkli - Orul - Mizar - Bahçeli üzerinden Nizip’e ulaşması sağlandığı takdirde bu yolun üç ilçemizin kalkınmasında büyük rolü olacaktır.

5) Birçok orman köyümüzün ve Kilis ilçemizin kalkınmasına zemin hazırlamak için, eski İslahiye- Kilis yolunun yeniden yapılması isteği de en çok ileri sürülen dilekler arasında bulunmaktadır.

G. KÜLTÜR