Gaziantep

YÜKSEK TAHSİL OKUTMA

ve KÜLTÜR DERNEĞİ BAŞKANLIĞI

Sayı : 1573.53

Adres: Hükûmet Konağı Karşısı

Park Sokak No. 23 A

GAZİANTEP

15 Şubat 1962

Özü: Gaziantep ili köylerini tanıtma yarışmasına katılmaları dileği ile köy öğretmenlerine gönderilen mektup

Sayın öğretmen,

Gaziantep ili köylerini tanıtmak ve dertlerini belirtmek amacı ile hazırladığımız kompozisyon yarışmasına katılmanızı dileriz.

Hazırlayacağınınız yazıda, aşağıya sıraladığımız soruların tamamını veya bir kısmını ele alabilirsiniz. Veya bulunduğunuz köyün bir özelliği üzerinde durup bu özelliği inceliyebilirsiniz.

Bulunduğunuz köyü tanıtan yazınızı derneğimizin adresine göndermenizi bekliyoruz. Gaziantep Kültür Dergisinde göndereceğiniz yazınızı yayınlıyacağız. Yazınızın neşredildiği nüshayı adresinize göndereceğiz. Mayıs 1962 ayı sonunda toplanacak jürinin takdir edeceği ilk 5 yazısının sahibine dolgun para mükâfatı vereceğiz.

Konuları hatırlatmak maksadıyle sorularımızı sıralıyoruz:

1) Bulunduğunuz köy hangi ilçe ve bucağa bağlıdır? Çevresinde hangi köyler vardır? Köyünüzün yol durumu memnuniyet vericimidir? Köyünüzden Gaziantep’e mevsimlere göre nasıl gidip gelinir? Devamlı vasıta varmıdır? Köyünüzün en çok münasebeti bulunan köyler ve şehirler hangisidir? Köylü hangi yolların yapılmasını arzu ediyor?

2) Köyünüz kaç haneliktir? Nüfusu ne kadardır? Köylülerin konuştukları ana dil bakımından ayrıldığı gurupların sayıları nedir? Köyünüzün nüfusunun halen artma veya eksilmesinin sebepleri nelerdir? Göç varsa hangi yere doğru olmaktadır? Mevsimlik çalışmaya gidenler ençok hangi yere gidenler? Köyünüzde Türkçe bilmiyen varmı? Varsa yaşları ve cinsiyetleri nedir?

3) Köyünüzün arazisi tahminen ne genişliktedir? Köy sınırları içinde tepelik ve ovalık kısımların isimleri ve kapladığı alanı tarif ediniz. Ziraat’e ve hayvancılığa elverişli olmayan topraklar köy arazisinin tahminen kaçta kaçını kaplar? Geçmiş yıllarda ve bugün, köyünüz arazisinde orman durumu nasıldır?

4) Köyünüzde mevsimlere göre sıcaklık, soğukluk, rüzgar yönleri, yağış durumu nasıldır? Köyünüzün civar köylere nisbetle iklim bakımından farkları varmıdır?

5) Köyünüzde akarsular, pınar ve kuyuların geçmiş yıllarda ve bugünkü durumu nedir? Zirai sulama yapılan arazi ne miktardadır? Köylülerin su konusunda istedikleri ve ileri sürdükleri hal çareleri nelerdir?

6) Köyünüzde neler yetiştirilir? Son yıllarda hangi mahsuller daha fazla yetiştirilmek istenmektedir? Tahıl ve bahçe zıraatı’nın son yıllarda takib ettiği seyir nedir? Köyünüz elde ettiği mahsulün ne miktarını ihraç ediyor? Köylü ihraç ettiği mallardan hangisinden daha çok para kazanıyor?

7) Köyünüzde hayvancılık, kümes hayvancılığı ve mer’a durumu nasıldır? Hayvan mahsullerinden ne dereceye kadar faydalanılır? Köylülerin istekleri bu konuda nelerdir?

8) Köy evleri ne gibi malzemeden yapılmıştır? Evlerin sıhhî, sağlamlık, kullanışlılık, mevsimlere göre sıcaklık veya soğukluk durumu nasıldır? Kışın ne ile ısınılır? Yemek ne ile pişirilir?

9) Köylüler arasında ençok görülen hastalıklar nelerdir? Sıhhat kaidelerine aykırı alışkanlıklar var mıdır? Köyünüzün gübre muhafaza ve hela durumu sıhhat kaidelerine uygun mudur? Köylünün, ebe, hastalık, karıkoca ilaçları, doktor, üfürükçülük, afsun konusunda inanışları nelerdir?

10) Köylülerin çoğunluğu nelerle beslenir? Köyünüzde devamlı et satan kasap veya kasap dükkanı varmıdır? Köylüler ne zamandan ne zamana et yer? Köyünüz bakkalı kaç tanedir? Bakkalda neler satılır? Zengin, orta halli ve fakir köylü evlerinde ne gibi ev eşyası ve yiyecekleri bulunur? Köylülerin zenginliklerine göre aradaki farklar nelerdir?

11) Köyünüzdeki evlerde küçük sanatlarla, el sanatları ile meşgul olan varmıdır? Köylüler kış ayları ne yaparlar? Geceleri ne ile aydınlanırlar? Köy kahvesi kaç tanedir? Köylüler kahvehanede vakitlerini ne ile geçirirler?

12) Köy arazisinin ne kadarı şehirlinindir? Topraksız çiftçilerin sayısı ne kadardır? Köylülerin tarım aletleri, tohumluk gübre durumu nasıldır? Köylülerin bu konularda istekleri nelerdir?

13) Köyünüzde düşmanlık, tarafgirlik, kavgalar, kan davası varmıdır? Varsa sebepleri nedir? Köylünün particilik anlayışı nasıldır? Köylülerin bir partiye bağlanma sebepleri nelerdir?

14) İnsanın yaşama amacı hakkında köylülerin hayat görüşü nedir? Köylünün örf ve adetlerinde göze batan ve faydasız gördüğünüz noktalar nelerdir?

15) Köyünüzde yetişmiş halk şairleri ve hikâyecileri, masalcıları varmıdır? Ençok Mümkünse çağrılan türkülerden destanlardan ve fıkralardan örnekler verebilirmisiniz? Köylülerin en çok okudukları kitaplar, gazeteler nelerdir? Köyünüzde radyo varmıdır? Varsa radyodan ençok hangi proğramlar dinlenir?

16) Köyünüzde kaç camii vardır? Köyünüzün camii imamının köylülerin üzerindeki nüfuzu ne dereceye kadardır? Köydeki din adamları köy okuluna karşı nasıl davranmaktadırlar? Köyünüzde türbeler, ziyaretler varmıdır? Şeyhlere, ağalara inanış durumu nasıldır? Köylüler hangi mesheptendir? Parti tutmakta dini inanışlar rol oynamaktamıdır?

17) Köy okuluna köylünün ilgi derecesi ne durumdadır? Köyde okur yazarların nisbeti ne kadardır? Okulunuzun ihtiyaçları ve ençok karşılaştığınız güçlükler nelerdir?

18) Köyünüzün kuruluş tarihi biliniyor mu? Köylüler hangi soydan ve nereden geldiklerine inanırlar? Çok kısa olarak köyün tarihçesi ve soyları hakkında bilgi ve bilhassa Fransız işgalinde köyün durumu nasılmış?

19) Köyünüzün arazisi dahilinde eski şehir harabeleri, mezarlar, eski eserler var mıdır? Varsa eski eserler hakkında köylünün bilgisi nedir?

Sayın Öğretmen:

Gaziantep Valiliği ve Maarif Müdürülüğünün müsaadeleri ile tertip ettiğimiz bu yarışmaya göndereceğiniz yazınızı büyük bir ilgi ile bekliyoruz Hürmetlerimizle

Gaziantep Maarif Müdürlüğü

Halk Eğitimi Merkezi

Gaziantep Kültür Derneği

Başkanlığı