SAYIN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİMİZ.

A) 1958-1959 ders yılında, derneğimiz tarafından açılan yarışmaya 1.012 yazı gönderdiniz. Birinci yarışmada: yüzlerce Gaziantepli kahramanın hatıralarını tesbit ettiniz. Bu tesbit işini başarmakla, Türkün gizli kalmış birçok kahramanlık menkıbelerini unutulmaktan kurtardınız. İkinci yarışmada: Gaziantep’imizin az bilinen ve güzel özelliklerine dikkati çektiniz. En seçme yazılarınız, Gaziantep Kültür Dergisinde ve Halk Bilgisi Derlemeleri kitap serimizde yayınlıyoruz. Neşredilen yazılarınız çok beğeniliyor ve başka dergiler tarafından iktibas ediliyor.

B) İçinde bulunduğumuz 1959-1960 ders yılında ise, folklorun mühim kollarından birisi olan Halk masallarının tesbiti işini ele almış bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi halk masallarının tesbiti; geçmişteki içtimai olaylarla tarih vakalarını tetkik edenler için faydalı birer doküman vazifesi görür. Gaziantep vilayeti hudutları içinde halk arasında söylenen mahallî halk masallarından en seçmeleri bir kitapta toplayıp, ilim adamlarının ve masal severlerin istifadesine sunmak istiyoruz. En iyi halk masalı tesbit edenlere kıymetli hediyeler vereceğiz.

C) Halk masalı toplama yarışması Gaziantep ilinde mevcut orta öğretim ve ilk okullar son sınıf öğrencileri arasında açılmıştır. Yarışmaya öğrenci olmayanlar da katılabilir.

Ç) Gaziantep İli Orta Öğretim Türkçe öğretmenlerinden ve ilk okul son sınıf öğretmenlerimizden dileğimiz şudur.

1) Öğrencilere D ve E fıkralarında ki esaslara göre: Bir Gaziantep halk masalı yazma ödevi vermek ve bu folklor ödevine nezaret etmek.

2) Öğrencilere ödevden iki nüsha yazmalarını tembih etmek. Öğrencilerden gelen iki nüshadan birini (Gaziantep Kültür Derneği, Park sokak No. 33 Gaziantep) adresine göndermek veya 2.998 numaralı telefona haber vermek suretiyle ödevlerin aldırılmasını temin etmek.

3) En geç 30 Nisan 1960 akşamına kadar ödevlerin gönderilmesini temin etmek. 30 Nisan 1960 tarihine kadar yarışmaya girenlere hediyeler verilir. Daha sonra gelen yazılar beğenilse dahi hediye kazanamaz.

D) Yarışmaya katılanlar, aşağıdaki sorulara cevap vermelidirler.

1) Yarışmaya katılan öğrencinin okulunun ismi ve bulunduğu köy veya şehrin adı kağıdın en üst köşesine yazılmalıdır.

2) Öğrenciye bu ödevi vazife olarak veren öğretmenin adı ve soyadı ikinci sırada yer almalıdır.

3) Üçüncü sırada: Yarışmaya katılanın adı ve soyadı, sınıfı, numarası, ev adresi kaydedilmelidir. Masal beğenildiğinde neşredilirse, isminin açıklanmasını istemiyen olanlar varsa, üçüncü sıraya kaydetmelidir.

4) Masal söyleyenin ağzından masalın yazan tarafından tesbit edildiği tarih, dördüncü sırada yazılmalıdır.

5) Masalı anlatanın, adı soyadı, yaşı mesleği, memleketi, ev adres ve mümkünse 10 cümle içinde hayatı anlatılmalıdır. Masal anlatan, isminin açıklanmasını istemiyorsa, beşinci sıraya kaydedilmelidir.

6) Yazılacak masalı, masal anlatan kaç seneden beri biliyor? Bu masalı kimden öğrenmiştir? Bu anlattığı masal hangi köy veya şehirlerde yayılmıştır? Masala masalı anlatan kendiliğinden bir şeyler katmış mıdır? Masalın hangi kısımlarını kendi eklemişse, masal anlatırken eklenen kısımların altı çizilmelidir.

E) D fıkrasında sıralanan 6 soruya doğru cevap verdikten sonra, masal anlatılmaya başlanılmalıdır. Masal anlatırken şu kaidelere çok dikkat edilmelidir:

1) Masal anlatanın ifadesinde hiçbir değişiklik yapmamak lâzımdır. Anlatanın tabiî ifadesi-çirkin ve bozukta olsa-aynen kalmalıdır. Açık saçık ifadeler çekinilmeden aynen yazılmalıdır.

2) Mahalli tabirler, meşhur sözler, atasözleri, tekerlemeler, has isimler geçtiği takdirde şive muhafaza edilerek aynen kayıt edilmelidir.

F) Bir yazar, yukardaki kaidelere uymak şartı ile, yarışmaya birden fazla masalla katılabilir.

Derneğimize mümkün olan müzahereti gösteren vilayetimiz ve maarif müdürlüğüne ve yarışmaya yardım edecek öğretmen ve öğrencilere peşinen teşekkür ederken selâmlarımızı yollarız.

GAZİANTEP KÜLTÜR DERNEĞİ

MERKEZİ YÖNETİM KURULU