Kurulduğu günden beri Tesviye, Demir ve Ağaç işleri sanat şubeleri ile faaliyet göstermekte olan Enstitü, normal çalışmaları yanında çeşitli eğitim ve öğretim faaliyetlerine de çok geniş yer vermektedir.

Enstitüde haftada 44 saat ders okutulmaktadır. Bu çalışmaların yarısı teorik dersler ve yarsı da pratik atölye çalışmalarıdır. Böylece öğrencilere bir taraftan umumi kültürlerini artırmak için lüzumlu bilgiler verilmekte iken, diğer taraftan bugünün Endüstrinin icaplarına göre teknik ve teknolojik bilgiler verilmektedir.

Her sanat şubesinin meslek dersleri ayrı ayrıdır. Kültür dersleri ise aynı program içerisine alınmıştır.

Enstitü beş yıllık bir teknik okuludur. İlk üç yılı 1. devresi olup Sanat Orta Okulu ismi verilmiştir. Birinci devre tamamen klâsik Ortaokullara denk olup, bu kısımda fazla olarak haftada (10) saat iş bilgisi çalışmaları yapılmaktadır. Bu ders diğer ortaokullarda hafta­da iki saattir. Bu farkta gösteriyor ki birinci devrede el maharetlerine çok daha fazla yer verilmekte öğrencinin kabiliyeti araştırılmaktadır.

İkinci devresi iki yıldır. Bu kısma Sanat Orta okulu ile diğer Ortaokul mezunları alınmaktadır.

1963-1964 Öğretim yılı bayında ikinci devre üç yıla çıkarılacakken ve bu hususta Millî Eğitim Bakanlığının bütün hazırlıkları tamamlanmışken, Devlet plânlama teşkilâtının, Türkiye’de teknik elemana şiddetle ihtiyaç varken Teknik Okullarda Öğretim yılının uzatılması mevzu bahis olamaz diye itiraz etmesi üzerine üç yıla çıkarılma bu seneye mahsus olmak üzere durdurulmuştur.

En büyük temennimiz bu okulların üç yıla çıkarılarak Teknik Üniversiteye mezunlarının girebilmelerini sağlamaktır.

Öğrenci faaliyetleri:

Vilâyetimiz Erkek Sanat Enstitüsünde eğitim çalışmalarına da geniş bir şekilde yer verilmektedir.

Öğrencilerin demokratik düzene alıştırılmaları, şahsiyetlerini kazanmaları, kendi kendilerini idare etmek serbest seçim terbiyesini almaları maksadıyla okulda bir öğrenci teşkilâtı mevcuttur.

Bu teşkilâtta çeşitli öğrenci eğitsel kolları vardır. Bilhassa kültür ve edebiyat kolunun faaliyetleri dikkati çekecek kadar olumludur, 1962-1963 öğretim yılında çeşitli konularda münazaralar ve bilgi yarışmaları yapılmıştır. Radyo evinin tertip etmiş olduğu Enstitüler arası bilgi yarışmasında Sanat Enstitüsü birinci, Orta kısmı ise Orta okularası ikinci olmuştur.

Okulun spor faaliyetleri ve aldığı derecelerde çok başarılıdır. Geçen yıl okullar arası spor temaslarınca Enstitü futbol takımı Liseler arası birincisi, voleybol takımı ikinci ve basketbo1 takımı ise üçüncülüğü almıştır.

Atletizm müsabakalarında alınan derecelerde okulun spora verdiği önemi iyice göstermektedir. Enstitüde 1962-1963 Öğretim yılında birde bando takımı kurulmuştur. İskoç tamtamları öğrenciler tarafından atölyelerde yapılmıştır. 50 izci, 30 boru ve trampetten teşekkül eden bir de izci takımı mevcuttur.

Erkek Sanat Enstitüsü eğitsel ve spor faaliyetleri ile okullarımız arasında günden güne sivrilmekte, çalışmalarının semeresini görmektedir.

Erkek Sanat Enstitüsünde halk eğitimi çalışmalarına geniş yer verilmektedir.

FOTOĞRAF: (Okul izcileri bir bayrama hazırlanırken)

FOTOĞRAF: (Okulun Döner Sermaye Muhasibi Mustafa Çeteci)

FOTOĞRAF: (Ambar Depo Memuru Vahit Eren)

FOTOĞRAF: (Mutemed Adil Gedik)

FOTOĞRAF 2: (Evrak Memuru Ali Gedik)

Teknik öğretim görmemiş, pratik olarak piyasada yetişmiş sanatkârlarda çatısı altında toplayarak onlara ihtiyaçları olan gerekli bilgileri zevkle ve fedakârlıkla akıtmaktadır.

Bu maksatla her yıl çeşitli meslek kursları açılmaktadır. Bu kurslara kurs sonlarında birer sertifika verilmektedir. Kurslar mesai dışı yani geceleri yapılmaktadır.

Bu maksatla her yıl çeşitli meslek kursları açılmaktadır. Bu kurslara devam eden sanatkârlara kurs sonlarında birer sertifika verilmektedir.

Kurslar mesai dışı yani geceleri yapılmaktadır. Bu yıl geçen yıllara farklı olarak sanatkârlar için Meslekî Öğretim çalışmaları düzenlenmiştir.

Bu çalışmalarda, yurdumuzda gelişmekte olan büyük ve küçük endüstrinin iş birliği yapması ve memleketimizde imalât sanayiinin doğması sağlanacaktır.

Proje Amerikan iktisadi yardım teşkilâtı tarafından hazırlanmış, bu projenin tatbiki içinde Kayseri ve Gaziantep İlleri pilot bölge olarak seçilmiştir.

FOTOĞRAF: (Okulda yapılan bir münazarada öğrenciler ile hazır bulunanlar)

  1. Vali muavini Zekeriya Tünçbilek (Şimdi İzmir vali muavini)

2- Askeri Şube başkanı Albay

3- Okul /Müdürü Abdullah Nişancı

4- Milli Eğitim Müdürü Aziz Gözaçan

5- öğrenci münazarayı kazanan grup başkanı Kemal Göğüş

FOTOĞRAF 2: (Gaziantep Erkek Sanat Okulu tarafından Burç köyünde Atatürk büstünün açılış töreni)

FOTOĞRAF 3: (Okulun yemekhanesinden bir görünüş)

FOTOĞRAF 4: (Mart 1963 yılında okula gelen zevat yeni yapılacak bina yerlerini tespit ederlerken)

  1. N. Emin Özmen Yüksek Mimar4 (Teknik okulu öğretim üyesi)
  2. Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Haşan Yamaç
  3. Müdür Abdullah Nişancı
  4. Nihat Saydam, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Tektik öğretim Müsteşarı (Kilisli olup, hemşerimizdir)

Projenin tatbiki işi Erkek Sanat Enstitüsü Öğretmenlerine verilmiştir. Proje çalışmaları gayesine ilk günlerde erişmiş Arçelik gibi büyük sanayii firmalarından vilâyetimiz sanatkârlarına sipariş gelmeye başlamıştır.

Köylerdeki çalışmalar:

Yurdumuzun ihtiyacı olan teknik elemanları yetiştiren Erkek Sanat Enstitüsü, köylü vatandaşlarımızın boş zamanlarını değerlendirmek, onlara en az malzeme ve bilhassa ormanlarımızı korumak bakımından en az kereste kullanmak şartıyla sıhhi ve (…..) meskenler yapmayı, kendi kullandığı aletleri tamir etmeyi, evi için lüzumlu çeşitli eşyayı yapmayı öğretmek için köy gezici köyleri bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Enstitüye bağlı bir yapı ve ikide demir ve marangozluk kursu olmak üzere üç köy gezici kursu vardır.

Kurslar köylerde 8 ay faaliyet göstererek programlarını tatbik ederler.

Geçen yıl bu kurslardan 75 köylü vatandaşımız istifade etmiş ve birer belge almışlardır.

Türkiye’de ilk olarak, yapı kursu Burç nahiyesine ulu önderimizin bronzdan bir büstünü dikmiştir.

Okulun Mütedavil sermayesi:

Öğrencilerin mesleklerinde daha çok pratik yapmalarını sağlamak, piyasa işlerine intibakını kolaylaştırmak düşüncesiyle sermayesi bakanlıkça verilmiş bir mütedavil sermayesi vardır. Öğrencilerin atölyelerde yaptıkları işler değerlendirilerek satılır. Böylece daha çok iş yapma imkânı sağlanmış olur.

Okulun mütedavil sermayesi (30000) liradır.

1963 yılında mütedavil sermayeden otuz üç bin lira kâr sağlanmış ve bu kârla da atölyelerin ihtiyacı olan çeşitli alet ve makinalar satın alınmıştır.

1964 mali yılının altı aylık devresinde mütedavil sermayeden yapılan işlerden (150) bin lira kâr yapılacağı tahmin edilmektedir. Bu yıl vilâyetimiz ilk okullarına lüzumlu olan (670) bin lira değerinde ilk okul eşyaları yapılmıştır. Bu işlerde öğrenciler çalıştırılmıştır.

FOTOĞRAF: (E. S. Enstitüsü ilk defa bu binada açılmıştır.)

(Bina Ali Güzelce ye aittir. Ali Güzelce 7’nci karında Güzelbeylerle birleşirler. Güzel bey ailesi ise Türkmendirler. Türkmenler ilk Horasandan gelişlerinde Hatay’ın Kırıkhan ilçesine yerleşmişler ve orada Güzelce adında bir köy yapmışlardır. İşte Ali Güzelce ’ye bağlı bu aile o köyün adında dile getirmek için soyadlarını Güzelce almışlardır.)

1963-1964 öğretim yılına giriş:

Erkek Sanat Enstitüsü son yapılan tayinlerle (35) öğretmenle yeni ders yılına 30 Eylül 1963 Pazartesi sabahı başlamıştır. Okuldaki bütün dersler asil öğretmenlerle kapatılmıştır. Sene başı Öğrenci mevcudu 390’dır.

Okulda 5 memur 1 doktor ve 14 müstahdem vardır.

Bugünkü imkânları ile Gaziantep’in ihtiyacını karşılayamayan Enstitü için bir idare ve öğretim binası ile bir motor atölyesi yaptırılmaktadır. İhalesi yapılmış ve inşasına başlanmış olan bu binalar 1964 yılında tamamlanacak ve iki milyon sekiz yüz bin liraya çıkacaktır. Okulda birde elektrik atölyesi açılması için teşebbüse geçilmiş ve Bakanlıktan müspet cevap alınmıştır.

Dileğimiz o şubelerin 1964-1965 yılında faaliyete geçmesidir.

Necmettin YEŞİLMEN

Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz.

Atatürk