Atölye Eğitim ve Öğretimin Önemi:

Erkek Sanat Enstitüleri, teorik öğretimin yanı sıra, pratik yani atölye öğretim ve öğretimine gereken önemi vererek çalışan müesseselerindendir. Yaparak ve yaşayarak öğrenme, öğrencinin bizzat atölyeye girerek çalışmasıyla mümkündür. Medeniyet araçları ve lüzumlu prodüksiyonlar makinalarda istenilen ölçü ve şekillendirmelerden geçerek kullanılırlar. İşte yapılan ve şekillendirilen yerler atölyelerdir. Sanat öğretiminde teorik bilgiler atölye çalışmalarından değerlendirilmedikçe maksada erişilmeyeceği gibi, desteğinden mahrum bir protikle de kalifiye eleman yetiştirilemez. Sanat Enstitüleri bu iki fesası kabul ederek çalışırlar.

Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsü:

Enstitünün görevi belirli şekillerin yanı sıra, Gaziantep vilâyetinde diğer vilâyetlerden önde bulunan sanayii ile iş birliği yapmasıdır. Bunun için, açtığı çeşitli kursların yanı sıra, aşağıda anlatılacağı üzere piyasa için lüzumlu araç ve gereçleri yapar; sanatkârlara rehber olarak onlar modern yapım esasları hakkında bilgi verir.

Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsü başlıca üç atölyeden ibarettir. Bunlar: A. Tesviye Atölyesi, Demir Atölyesi, Marangoz (Ağaç işleri) Atölyesi Bunlara paralel olarak enstitünün basit döküm ihtiyaçlarını karşılama amacıyla bir döküm atölyesi bulunmaktadır. Bu atölyeleri öğrencileri bir sanatkâr olarak hazırlar, eğitir onların organizasyon, kalite, ölçme, seri imalât fikirlerini ve el emeklerini geliştirir. Şimdi bunların özel durumlarına kısaca bir göz atalım:

FOTOĞRAF: (Demir Atölyesinden bir görünüş)

FOTOĞRAF 2: (Demir Atölyesinden diğer bir görünüş)

  1. Tesviye Atölyesi:

Öğrencilere mesleklerinde kullanacakları gereçlerin, el aletleri ile işlenmesi metotları, teknik kurallara göre esaslı bir şekilde öğretilmekte: tezgâh ve makinaların kullanma ve bakımları gösterilmekte, mesleklerinin her alanında kendilerine verilecek işleri iyice başarabilecek kadar mesleki bilgiye sahip olmaları sağlanmaktadır. Atölyede 4 öğretmen ve 1 usta öğretici vardır. Atölye Şefi Nurettin Uysaldır. Atölyenin gerek eğitim ve öğretim gerekse sipariş işleri için 7 adet torna tezgâhı, 4 matkap tezgâhı, 2 freze tezgâhı, 1 âlet bileme, 3 vargel tezgâhı, 1 testere makinası ve 2 zımpara tezgâhı bulunmaktadır. Ayrıca yeteri kadar tesviyeci mengeneleri vardır.

Tesviye Atölyesi de diğer atölyeler gibi sipariş alıp piyasanın isteklerine cevap verebilmektedir. Siparişler genel olarak şunlardır: Çeşitli dişli çark yapımı, otomobil lastiği kalıpları, çeşitli torna ve plânya işleri, körük onarım ve yenisinin yapımı, kriko dişlileri tekstil makina ve araçlarının tamiri, marangoz kesici aletleri vs.

  1. Demir Atölyesi:

Demir Atölyesi şu bölümler üzerinde çalışır: Sıcak demircilik (her türlü tav işleri dövme işlemleri) Soğuk demircilik (markalama işleri, doğrultma bükme ve kıvırma işleri), Oksijen Asetilen ve Elektrik kaynakları, Nokta kaynağı, su verme, dekoratif maden işleri.

Mustafa Aktürk atölye şefi olup ayrıca 3 öğretmen ve 1 usta öğretici bulunmaktadır.

Atölyede de 3 adet elektrik kaynak, 1 adet nokta kaynak ve 3 adet nokta kaynak ve 3 adet oksijen kaynak makinaları ayrıca çeşitli profil kesme makası, giyotin (saç kesme) makası 1.6 mm kalınlığındaki ve 120 cm. genişliğindeki saçları kesebilmektedir. Kenet makinası, saç kıvırma makinası, 65 kol cm. basınç temin eden şahmerdan 2 adet matkap tezgâhı, mazotlu tav fırını, aspiratör ve vantilatör tesisti modern tav ocakları vs. bulunmaktadır.

Demir Atölyesi de eğitim ve öğretimi aksatmaması şartıyla her cins sipariş almaktadır. Bu işleri yaparken Öğrencilerin çeşitli ve seri iş içi saatlik 50-100 krş. enstitü kısmı öğrencileri için saatlik 125-225 kuruşluk ücret verilerek maddî imkânlarda sağlanmaktadır. Dışarıdan, aşağıda çeşitleri bulunan siparişler geçen ders yılında alınmış ve yapılarak sahiplerine teslim edilmiştir. Çiçeklikler, etajerler, çeşitli masa, abajur ve avizeler, meyve tabakları, resim çerçeveleri, ütü masası, şezlonglar, şömine ve soba takımları, modern duvar süsleri pencere ve merdiven parmaklıkları, bahçe ve bina kapıları demir ve boru sandalyeler, kapı fenerleri, ilkokul tesis eşyaları (öğretmen ve öğrenci vestiyeri, bahçe ve sınıf çöp sepetleri, öğrenci sıraları; harita sehpası ve askılığı, öğretmen masa sandalye somyası, öğretmen ve müdür odaları, kütüphane ve sandalyeleri, bayrak direkleri, demir soba altlığı vs.)

FOTOĞRAF: (Okulda açılan sergiden bir köşe)

FOTOĞRAF 2: (Tesviye Atölyesinden bir görünüş)

FOTOĞRAF: (Marangoz atölyesinden bir görünüş)

  1. Ağaç İşleri Atölyesi:

Okulda bulunan Sınat dallarından birisi de Ağaç işleri Atölyesidir.

FOTOĞRAF: (Döküm Atölyesinden bir görünüş)

Halen beş öğretmeni bulunan atölye günün icaplarına göre her çeşit iş yapmaktadır. Atölye Şefi Kadri Uygur’dur.

Piyasanın ihtiyacı olan işleri eğitim ve öğretimini aksatmadan yapabilen atölyede şu makinalar bulunmaktadır; Freze makinesi, 2 adet plânya makinası, 2 adet şerit testere bileme ve çapraz makinesi, şerit testere kaynak makinesi, delik tezgâhı, torna tezgâhı, plânya bıçaklarını bileme tezgâhı, küçük makinalar (formika kesme makinesi, formika pah kırma makinesi, parke işleri için zımpara makinesi, çeşitli breyz, boya işleri için elektrikle çalışan pistole, kompresörler)