Düşkünler evi, Gaziantep Belediyesine bağlı Sosyal, bir kurumdur. 1947 yılında belediyece kurulmuştur.

Düşkünler evi bir müdür, bir aşçı, bir çamaşırcı ve dört tanede hizmetçi tarafından idare edilmektedir.

Binası, Belediye Şehir Meclisi kararı ile de Düşkünler evine tahsis edilmiştir.

Düşkünler evinde kalan 6’sı kadın 18’i erkek olmak üzere 21 bakıma muhtaç düşkün kimse bulunmaktadır. Bugün bu muhtaç müracaatlar nazara alınarak çoğaltılabilir. Ancak 30 kişiden fazla alınamaz. Çünkü evin, barındırma durumu 30 yatak üzerine ayarlanmıştır. Bu yatak miktarı belediyece daha da çoğaltılabilir. Bina yüz yatak olabilecek genişliktedir.

Geliri

Düşkünler evine belediyece, yıllık 50 bin lira ayrılır. Buna Hayır seven vatandaşlarla belirli günlerde (Bayram gibi) gıda giyim eşyası olarak da iştirak ederler.

Her sene Amerikan Katolik Yardım Servisleri tarafından tahminen, 80 kg. yağ, 600 kg. bulgur, 800 kg. Un 200 kg. süt tozu yardımı yapılır.

Düşkünler evine kimsesiz bakıma muhtaç çalışamıyacak durumda olan, erkek ve kadın kimselerin müracaatları göz önüne alınacak müracaat belediyece zabıta müdürlüğüne havale edilir. Belediye Zabıta Müdürlüğünce bu insanlar tahkikat yapılır. Müracaatta düşkünler evine alınması lazımsa, belediye başkanlığınca aynı kişi belediye baştabipliğine muayene ettirilir. Sari ve akıl hastalığı olup olmadığı bir raporla tesbit ettirildikten sonra belediye encümenince düşkünler evine alınması için karar alınır. Karar gereğince, 15 gün tecritten sonra deşkünler evine alınır.

Düşkünler evine, akıl ve sari hastalığı olanlarla 8 yaşından küçük olan çocuklar alınmaz. Bunlar müracaatları halinde başka ilgili müesseselere gönderilir.

Bazı varlıklı olupta bakacağı kimsesi bulunmayan düşkünler de müracaatları halinde belediye encümeninin kararı ile ücretli olarak düşkünler evine alınır. Halen bu şekilde girenlerden ayda 90 lira ücret alınmaktadır. Şimdi düşkünler evinde, bir düşkün erkek ücretle barındırılmaktadır.

Düşkünler evinde barındırılan kimseler hastalandıkları zaman belediye tabibliğine muayene ve tedavi edilir. İlaçları belediyece karşılanır.

Düşkünler evinin gayesi, kimsesiz bakıma muhtaç ve çalışamayacak durumda olan 8 yaşından büyük kadın ve erkek düşkünleri barındırmak, giyindirip beslemek, çeşitli hastalıklardan korumak ve cemiyete zararsız bir hale getirmek ve bilhassa dilenciliği önlemektir.

(Gaziantep Valiliği Raporlarından alınmıştır.)