Bu yıl Gaziantep Çocuk Yuvasından hemen hiçbir çocuk yuvasında olmayan bir eğitim-öğretim çalışması meydana getirilmiş bu çalışmadan da çok verimli ve mutlu neticeler alınmıştır.

Derneğimiz yönetim kurulu üyesi ve Halk eğitimi başkanı ve yuvanın murakıbı bulunan Yavuzlar Okulu Müdürü Abdulhakim Köker, yuvadaki çocukların yalınız yedirilip giydirilip yatırdıklarını, eğitim-öğretimleri ile meşgul olunmadığını, bu yüzden çocukların ruhi ve fikri çözüntüye uğramış olduklarını tesbit etmişlerdir.

Durum Yuva Yönetim Kurulunda görüşülmüş ve derhal bir eğitim-öğretim komitesi kurulmasına karar verilmiştir.

İlköğretmen Okulu Müdürü Ali İhsan Beyhan, İlköğreti Müdürü Nurettin Altuğ, Yavuzlar Okulu Müdürü Abdülhakim Köker ve derneğimiz yönetim kurulu üyesi ve Halk Eğitimi Başkanı Abdullah Özerden teşekkül eden komite ilk iş olarak öğretmenleri yardıma çağırmışlar ve eğitim kadrosunu meydana getirmişlerdir.

Hiçbir menfaat beklemeden gönüllü olarak:

Yavuzlar İlkokulundan; Kadir Par, Mehmet Öztaş, Aysel Suna,

Ahmet Çelebi İlkokulundan:

Hilmiye Öktem, Zeliha Ayrancı, Emine Göğüş, Yıldız Göğüş,

Bostancı İlkokulundan: Mustafa Güneş, Ayhan Özuğur,

Namık Kemal İlkokulundan: Ayla Taşar, Münif Paşa İlkokulundan: Dilek Tavşancıl, Şehit Kamil Okulundan: Güner Sacır ve Ticaret Lisesinden: Numan Kartal yuvada çalışmaya başlamışlardır.

Fotoğraf: Gaziantep Çocuk Yuvasında Yuva Çocuklarının “Ressam” Adlı Oyunundan Bir Sahne.

Çalışma ve ders programı, sabahın sekizinden akşamın 20.30’una kadar ders ve mütalaa öğretmenlerinin geliş gidişleri tanzim ve tesbitle çocuklardan temizlik, Kızılay, kitaplık, müzik, spor ve gezi, bahçe güzelleştirme, temsil ve kültür kolları teşkil edilmiş. Her kolun başına da bir veya iki yönetici öğretmen seçilmiştir.

Bir taraftan yuvada okula giden ve gitmeyen çocuklar eğitilirken diğer taraftan da sosyal ve kültürel faaliyetlere başlanmıştır.

Öğretmen Okulu Müdürü Ali İhsan Beyhan’ın büyük yardımıyle Öğretmen Okulu Yuvayı kardeş okul ve müessese seçmiş bununla da yuvadaki kültür faaliyeti daha fazla kökleşerek parlamıştır.

Üst üste Öğretmen Okulunun da katıldığı çok zengin kültür geceleri yapılmış, halk bu gecelere tehacüm derecesinde akın etmiştir.

Yuvadaki bu faaliyeti çok beğenen Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Başkanlığı öğretmenlere birer takdirname göndermiş, bu takdirnameleri kıymetli valimiz Osman Meriç Yuvada tertiplenen bir törenle öğretmenlere bizzat vermiştir.

Her şeyi ilmi olarak görüp, en iyi şekilde halleden, kültürel ve sosyal çalışmalara gösterdiği yakın ilgi ile bu çalışmaları en verimli neticelere ulaştıran kıymetli ve çok muhterem valimiz Osman Meriç’in Çocuk Yuvasına olan büyük yardım ve müzahereti yuvayı her hususta, bilhassa eğitim-öğretim çalışmalarında, kısa zamanda verimli neticelere ulaştırmıştır.

Yuvadaki çocuklar, her gün yuvaya gelip giden güler yüzlü müşfik öğretmen ve ziyaretçilerin içten sevgi ve alakaları ile ruhi ve fikri çöküntüden yavaş yavaş kurtulmaya başlamışlardır.

Çocuklar, bu sayede; vakar, dürüstlük, düşküne yardım, büyüklere saygı, küçüklere şefkat, nefis ve benliğin esaretinden kurtulmak gibi manevi kıymetlerle mücehhez ve şahsiyetlerini kazanmış olarak yetişmektedir.

1949 yılında Gaziantep Çocuk Esirgeme kurumunun gayreti ile inşaatına başlanan Gaziantep Çocuk yuvası,1951 yılından beri öksüz ve kimsesiz yavrularımızın barınağı olmuştur. 1951 yılında ise yeni başlıyan Eğitim- Öğretim faaliyeti, yuvada büyük bir yenilik sağlamıştır.

Gaziantep Kültür

Fotoğraf: Gaziantep Çocuk Yuvasında