İlgili kuruluşların 36 yıldan fazla süren keşif, etüd va plânlama faaliyetleri sonucu hazırlanan “Aşağı Fırat Gelişme Projesi” uygulandıktan sonra Fırat ovaları, sulama ile Orta Doğu’nun yiyecek ambarı haline gelecektir.

Hazırlanan projeye göre, Keban ile Karababa arasındaki 310 metre düşümden istifade edilerek hidro elektrik sistemiyle enerji üretilecek ve 700 bin hektar sulanabilir araziye su temin edilecektir. Keban Karababa arasında nehrin 347 kilometrelik kısmında üç baraj ve hidro elektrik santralları plânlanmıştır.

Projede, iki müstakil sulama sisteminden meydana geleceği gösterilen sulama tesislerinin ilki olan Urfa, tünel sistemi suyu, Karababa Gölü’nün Bozova ilçesi yakınlarından bir koldan alıp, 300 bin hektarlık arazinin sulanması için 26 kilometre uzunluğunda bir tünel vasıtasiyle Urfa, Harran ve Aşağı Mardin Ovalarına götürecektir. Hilvan kanal sistemi olarak bilinen ikinci tesis ise, suyu, Karababa Gölünden alarak 400 bin hektarlık arazinin sulanması için Siverek, Hilvan ve Yukarı Mardin Ovaları ile Nusaybin-Cizre sahasına sevkedecektir.

Tesislerin 45 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete girmesi öngörülmektedir. (THA)