Hangi sanatın röportajını yapmağa gitsem bu sanatın Ermeniler zamanından acı hakikatiyle karşılaşıyorum. Yurdumuz da Ermeniler var iken kıymetli ve çok kazanç getiren sanatları hep Ermeniler almış Türklere çıraklığını bile vermemişlerdir. Bu ne acı şey…

Çok şükür halen her türlü sanat Türklerin elinde ve o ellerle inkişaf etmektedir.

İşte bu röportajımı yapmak için de Arasa’da iyi şöhret kazanmış ve iyi bir sanatkâr olan saatçi Kanbur İmam usta ve kardeşinin dükkânına gidiyorum. Bana kendilerinden daha eski ve daha sanatkâr olan Mahmut Boğazıdelik’in yanına gitmemi söylemeleri üzerine oraya gidiyorum. Memleketimizde sanatların röportajını yaparak saatçilik hakkında bilgi edinmek faydalı olacaktır. Sayın Mahmut Boğazıdelik sanatların böyle araştırılmasının sanatın inkişaf ve ilerlemesine müessir olacağı kanaatındadır soruyorum.

- Gaziantep’te saatçilik hangi tarihler de başlamıştır?

- Bu sanatın Fransızların Antep’ten çekilmesinden sonraları İmam Hoca zade Ahmet Efendi tarafından başladığını ve şu halde benim bildiğim benim zamanımda kırk yıl kırk yılda daha önceleri olduğuna göre Seksen yıllık bir tarihçesi vardır. Sanatı inkişafı işte bu Ahmet efendiden başlamıştır.

- Daha hangi isimleri hatırlıyorsunuz?

- Altmış yaşlarında olan bu zat bu sanata bizden eski yoktur diyor ve ilâve ediyor: Ancak merhum Rüştü Hoca bizden eski sayılır.

- Siz tamircilik yapıyorsunuz fakat saat satışları hakkında bilginiz vardır satılmakta olan en son marka saatler hangileridir?

- Sırasile Zenit Longen Omega Nacar Hislon Metor Portevet, vs. en meşhur ve muteber olanlardır.

Röportajı Yapan: Cemil GÜÇYETMEZ