Şehrimizde 17 milyon lira sermayeli ve sermayesinin %89,73’ü Türkiye Çimento Sanayiinde, bakiye kısmı muhtelif teşekkül ve şahıslara ait bir çimento fabrikası mevcuttur.

1961 Temmuzunda faaliyete geçmiştir. Günde 250 ton kilinker öğütüyüp 1966 yılı başlarına kadar kuru sistemle çalışmakta idi. 1966 yılı mart ayında günde 550 ton klinker öğütebilecek hale gelerek kuru sisteble çalışmağa başlamıştır.

1965 yılı çimento istihsali 141.272 ton olmuştur. Bunun 64.214 tonu Gaaziantep’e 77.058 tonu civar vilayetlere satılmıştır.

Şehrimizde satılan çimentonun 17.285 tonu resmi sektör, 49.929 tonu özel ihtiyaç sahipleri için tahsis edilmiştir. 46.929 tonun 23.810 tonu şehrimizdeki satıcı firmalara, 12.049 tonu briket imalatcılarına. 11.070 tonu özel inşaat sahiplerine verilmiştir.

Civar illerden Urfa, Adıyaman, Mardın, Maraş, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Hatay ve Mersin’e satılan 77.058 ton çimentonun 57.939 tonu resmi inşaatlara 19.119 tonu özel inşaatlara verilmiştir.

Halen fabrikada 300 işçi ve 55 memur ve teknik personel çalışmaktadır.

Fabrika umumiyetiyle normal porlant çimentosu yapmaktadır. Bazı zamanlarda traslı Çimento ve sipariş üzerine yüksek dayanımlı çimento de yapılmaktadır.

Demir, Profil

a) Demir doğrama ve soğuk demircilik (Dekorasyon) işleri ile meşgul 28 iş yeri mvcuttur, bu iş yerlerinde muhtelif ebatlarda yassı, yuvarlark ve köşeli demirlerden binaların kapı, pencere ve balkon demirleri yapılmakta ve bu işler için senede takriben 2500 ton demir kullanılmaktadır.

100 kadar işçinin çalıştığı bu iş kolunda mahalli ihtiyaçlar karşılanmaktadır.

b) Bu iştürü iki sene kadar önce kurulmuştur. Halihazırda iki firma faaliyet halindedi.

Bir buçuk-iki mm. kalınlığındaki Ereğli malı saç kullanılmakta, bu saçlar pres teşkilatı ile profil haline getirilmektedir.

Aynı zamanda bu iş yerlerinde ayni malzeme ile, kapı, pencere, vitrin yapılmaktadır.

İmalâtın%90 nı profil %10 unu doğ rama işleri teşkil etmektedir.

Sağlamlığı, formunun bozulmama sı ve boyayı iyi muhafaza etmesi dolayısıyle bu doğramaların kullanılışı yaygınlaşmaktadır.

Hazır profil dahilde ve çevre iller de satılmakta az miktarda da karosercilikte kullanılan profil imal edilmektedir.

İş kolunda tahriben senede 90 ton taç kullanılmaktadır. Bu iş kolu talep karşısında süratle gelişmeye başlamıştır.

Tanker

Batmaa’dan Mersin’e ham Petrol nakliyesi işinin tankerlerle yapılması, bu işin nakliyecilere cazip gelmesi bu sebeple tanker yaptırma isteğinin artması şehrimizde tankerciliğin doğmasına sebep olmuştur.

Hali hazırda bu konuda faaliyet gösteren üç firma mevcuttur.

Her firma iki günde 10.000=15.000 litre hacminde bir tanker yapabilecek kapasiteye sahip bulunmaktadır.

Her tanker için 2-3 ton 3-4 mm. lik yerli saç kullanılmaktadır.

Batman-İskenderun boru hattının yapımı bitmek üzere olduğundan, bu iş kolunun geleceğinin ne olacağını tahmin etmek güçtür.

Üzüm

Bu konuda faaliyette bulunan belli başlı 7 firma bulunmaktadır.

Bunlar kurutulmuş üzümlerin çöplerini ve yabancı maddelerini ayıklar, yıkıyarak ve gazlıyarak temizler bozulmasını önlemek için yağlar ve tipleştirerek ambalajlar.

Üzümler ekstra Razaki; Birinci Razaki ve Helvacı adları altında 3 tip halinde, sandıklanmak veya torbalanmak suretiyle tasnif edilmektedir.

7 iş yerinin 8 saat itibariyle günlük kapasitesi 43 tonu bulmaktadır.

Faaliyete azami 6 ay devam edilmektedir.

Sandıklar 13 kg., torbalar 30 kg. Üzerinden düzenlenmektedir.

Üzümler Doğu, Güneydoğu, Orta ve Kuzey Anadoluda daha ziyade pazar bulabilmektedir. İhraç tecrübeleri yapılmıştır. Üzümlerin iri taneli lezzetli olmasına karşılık çekirdekli oluşu ihraç edilme ümidini azaltmaktadır. Nitekim bugüne kadar alınan sonuçlar ümit verici olmamıştır.

Faaliyet halinde iken bu iş kolun da takriben 175 işçi çalışmaktadır.

Tesisler için orta seviyeli tabirin kullanmak mümkündür.

Bu iş kolu 1960 yılından sonra gelişmiştir.

(Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası gazetesinden faydalanılmıştır.)