Gaziantep Kültür Dergisi, Yüksek tahsil gençlerimizin okumasına yardım ettiği gibi, Gaziantep’i ilmî, tarihi, sınaî içtimaî ve nihayet folklorik bakımlardan incelemek, yaymak ve tanıtmak maksat ve gayesi ile çeşitli malî ve şu halde maddî fedakarlıklar karşılığında kitap yayınları da yapmakta olup ilim ve fikir alanlarına da yer vermiştir.

1953-59 yıllarında şimdilik 25 tane kitap yayını yapmıştır. Bunlar arasında Bugünkü Psikoloji ve Şahsiyet adlı bir kitap da vardır ki bu, mevziî değil, umumî kültüre hizmet eden ve doğrudan doğruya ilmî bir etüd mahsulü kıymetli bir eserdir.

Psikoloji denince, karşılığını Ruhiyat ilmi deyimi ile ifade ederek her şeyden önce hatırıma RUH kelimesi gelir. Psikoloji ise doğrudan doğruya ruh ile ilgili bilgiler anlamındadır. Adem oğlu bir cisim ve ruhtan ibaret bir yaratıktır, bu yaratığa insan diyoruz. Fakat, ruh nedir? Bunu tarif etmek mümkün olmamıştır. Kur’anı Kerimde bir âyetin mealen anlamında; “Ey Peygamberim, sana ruh’ian sorarlar (Yani, ruhun ne demek olduğunu sorarlar) sen, ruh Allah’ın emridir [Yani, O’nun yarattığı ve kendisinin bildiği veya bileceği bir şeydir] diye karşılık ver” buyurulmuştur.

Onun içindir ki ruh tarif edilememiştir. Ancak ruhun varlığını insanlarda gördüğümüz ruhî haller, tezahürlar ve olaylardan [1] öğrenmek mümkün olmaktadır. Ve işte yine onun içindir ki Bugünkü Psikoloji ve Şahsiyet adlı eserde, dünya çapında meşhur eski ve yeni psikoloğ, biyoloğ ve pedagoglarla bu konuda düşünürlerin [2] fikirlerine dayanılarak araştırmalar ve etüdler yapılmış ve ruhi haller çok etraflı, selis ve veciz bir ifade ile tahlil edilmiştir.

Eserin muhteviyatı iki kategoriye ayrılmış olup birincisindeki ruhi tahlilleri ikinci kategoriye bağlıyan şahsiyet konusu üzerinde gereği gibi daha çok durularak izah ve itmam edilmiştir.

Bu eserin yazarı vilâyetimizin çalışma müdürü ve aynı zamanda lisemizde felsefe ve bazı diğer derslerin hocalığında yapmak suretiyle kültürel alanda faaliyet ibraz eden genç enerjik, yüksek kültürlü ve münevver bir zat olan sayın Efdal Emiroğlu’dur. Kitabı yalnız her kültürlü her aydın değil, genel olarak eser herkes tarafından anlaşabilecek pek açık bir dil ve uslupla yazılı olduğundan her okumayı seven kimselerin de faydalanabileceği ve bu sebeple her insana tavsiyeye değer çok kıymetli bir eserdir.

Eserin yazarı Sayın Efdal Emiroğlu’nun canı gönülden tebrik ederken, kültür hâzinemizi zenginleştirmeğe hizmet eden bu gibi ilmi eserlerin daha nice emsalini görmeyi iftiharla beklediğimizi bütün kalbi ve samimi duygularla arz ederim.

Cemil GÜÇYETMEZ

Gazikent Gazetesi

30 Eylül 1959


[1] İpnotizma: Manyatizma, ispirtizma ve de buna dahil olabilir.

[2] Bu me’hazlar kitabın sonundaki Bibliyografya kısmında yazılıdır.