Her derginin bir hedefi vardır. Halkevleri tarafından çıkarılan dergilerin hedefini de, tabiatile, Halk evlerinin hedefi içinde aramak lâzımdır.

Bütün Halkevlerinin çalışmalarını ,,sevk ve idare”, tanzim ve kontrol eden umumî merkez, bir dergi çıkarmaktadır. Şüphesiz ki bu dergi, onu çıkaran merkezin vazifesine muvazi bir yayın programı takip edecektir, işte ,,Ülkü” nün yaptığı iş budur.

Halkevlerinin çıkardıkları dergilerde ise daha başka evsaf aramak gerektir: Madam ki bir Halkevi kendi çevresi içinde bir çalışma ile ödevlendirilmiştir. Onun dergisi de bu çalışmanın bir aynası olacaktır. Halkevleri dergileri:

(1) Umumî mevzuları, faydalı bilgileri, ana prensiplerimizi kendi muhitlerine öğretirler.

(2) Kendi muhitlerinde etüd ettikleri hususî mevzuları, mahallî olan faydalı bilgileri, çevreleri dışına yayarlar.

Binaenaleyh Halkevi dergilerin de ,,Ümumî mevzular” üzerinde yapılan neşriyatla beraber ,,mahallî mevzular” a dair yazılar da bulunmalıdır.

Birinciler bütün Halkevlerinin ,,müşterek mevzuları”; İkinciler her Halkevinin “hususî mevzuları„dır.

Birincileri okurken hangi Halkevinin dergisini okuduğunuzu anlamazsınız. O yazılarda ancak Türkiyenin ve rejimin damğasını bulursunuz. İkincileri okurken Türkiye içinde muayyen bir yerin rengini ve kokusunu sezersiniz.

Dergiye birinci nevi yazılar .yücud ve ruh tamlığı; ikinci nevi yazılar ise çehri ve karakter hususiliği verir.

Birinci nevi mevzular ile bütün millet meşgul olduğu için onun ehemmiyeti hakkında yeniden izahlarda bulunmıya lüzum yoktur.

Fakat ikinci nevi yazıların ehemmiyeti üzerinde biraz durmak lâzımdır:

Yurdun her bucağında şimdiye kadar dokunulmamış veya üzerinde işlenmemiş pek çok tetkik mevzuları vardır. Her Halkevinin kendi muhitinde yapacağı incelemeler ve araştırmalar, bütün yurdumuzun geniş mikyasta etüd edilmesi demektir. Bu orijinal etüdlerin her biri bir keşif olacak ve umumî mahiyette eser vücuda getireceklerin istifade edecekleri beha biçilmez birer vesika ve kaynak teşkil edecektir.

Bir yerin tarihine, coğrafyasına, Halk musikisine, Halk diline, Halk edebiyatına, âdet ve ananesine, oyunlarına, kıyafetlerine, kullandığı hususî eşyaya, masallarına, itikatlarına, eskiden kalma eserlerine, kitabelerine, sicillerine ... dair yapılacak v tetkikler, Halkevi dergilerinin hususiyetlerini temin edecek olan kıymetli mahsullardır.

Bu mevzular, genç istidadlar için heves edilecek zevkli sahaler, olgun dimağler için bitmez, tükenmez hâzinelerdir,

Her nüshasinde böyle bir kaç yerli tetkikte bulundurmak, kanaatımca Halkevi dergilerinin en başta gelen vazifelerindendir.

Ömer Asım AKSOY