Büyük hemşehrimiz kadı Bedrettin Mahmut Ayni Akdülceman fi tarihi ehlizzaman adlı 24 ciltlik tarihinde Ayıntapta doğduğunu ve ailesinin menşei Ankara olduğunu ve hayatını Ayıntap Tarihinden Notlar kitabımızda anlatmıştık.

Mahmud Ayni Hicri-784-Milâdi-1338 yılı vefiyatı vukuatında sacur nehrinin Halebe götürülmesinde babam Kadı Şerafittin Ebül Abbas Ahmet ve büyük dedem merhum Kadı Şerafettin Musadan haber verdi ki. Dedemin Halepte yerleştiğini ve ailenin bir ülema ailesi olduğunu anlattıktan sonra babasının Halepten vazife ile Ayıntaba gönderildiğini (sacur) suyunun Halebe götürülmesine memur olarak su yolunun yapılmasında çalışan amelelere nezaret ettiğini ve amele yevmiyelerinin verilmesinde ve sair hesap defterini onun tuttuğunu söyledikten sonra kendi babası Ebül Fadıl Abbas Şerafittin Ahmedin Halepte kadılık yaptıktan sonra Ayıntabın havasının, suyunun güzelliğini beğendiği için vazifesini Ayıntaba naklettirdiğini ve ailesinin Ayıntapta yerleştiğini ve nice yıllar Ayıntapta kadılare niyabet ettikten sonra Ayıntapta otuz yıl kadılık yaptığını ve çok bilgili bir ilim adamı olduğunu anlattıktan sonra. Babam kadi Şerafettin Ahmet vefat ettiği zaman Ayıptapta cenazesi büyük merasimle kaldırıldı ve Halep yolunda (Mukre) denilen yere defnedildi. Ben Ayıntapta Yazıcık semtinde (Keykin) Mahalesinde 762-Hicri Ramazanın onuncu gününde dünyaya geldim ve tahsilimi önce Ayıntapta yapmaya başladım diye anlatıyor.

AÇIKLAMA

Ayninin bu anlatmalarında iki büyük hakikat mevcuttur. Bu hakikatlar hâlâ birer canlı abide olarak yaşamakta ve bize anlaşılmayan iki karanlığı aydınlatmaktadır.

1- Babası kadı Şerafettin Ahmet Ayıntapta (Mukre) denilen Halep yolunda bir yere defnolunmuş olduğuna göre (Mukre) kelimesini okuyanlar tarafından yanlış olarak okunmuştur. Kelimenin aslı (Mukre) olmayıp (Mağre) dir. Yani (Mağara) dır. Halep yolunda defnolunduğuna göre şimdiki Mağara başı civarındaki bir mezarlığa defnedilmiştir.

2- Ayni Bedrettinin Ayıntapta (Keykin) mahallesinde doğduğu Yazıcık semtindeki mahalle o zamandaki bir mahallenin adını yaşatan bu gün gene canlı bir abide de Yazıcık semtindeki (Teftiğin) değirmenidir ve (Keykin) değirmeni denmiştir. Kelimenin aslı: Keykin-Teykin-Tefkin-Teftiğin olmuş. Bir çok istihaleler geçirerek zamanımıza kadar yaşamış olduğu anlaşılmaktadır. Biz şimdi (Teftiğin) değirmeni diyoruz.

Not: 1- Ayıntapta Tabakhanede Kepkep mahallesi vardır. Bunun aslı (Kepkep) Yıldız oğlu mahallesi demektir. Bu mahalle ile (Keykin) mahallesinin hiç bir alâkası yoktur.

2- Bugün Antepte Yazıcık semti, deyince Bekir camii, Mağara başı, Kürkçüler mahallesi denilen kısımlar ayni semtler hep yazıcık semti dahilindedir. Öteden beri bu semtlerin un değirmeni su ile işleyen (Teftiğin) değirmeninden faydalanmışlardır. Hatta daha ilerilerde bostanların ilerilerindeki su değirmenleri varsada bunlar sonradan yapılmışlardır.

3- Yukarda söylediğim mahaleller semti halkı hep motörlü un fabrikaları olmadığı zamanlarda tercihan en yakınlarında olan (Teftiğin) değirmenine un öğütmeye giderlerdi.

4- Muhakkak olarak bileceğimiz nokta (Ayni) nin bu civar mahallelerden birinde doğuş büyümüş olmasıdır.