(Geçen Sayıdan Devam)

Hangi Talebeler Buraya Alınır

Okul orta öğrenim çerçevesinde öğretim yapmaktadır. Buraya İlk okulu bitiren öğrenciler alınır. Öğretim suresi 7 yıl olup iki devreden ibarettir.

Birinci ve ikinci devre adile anılır. Birinci devre İMAM HATİP lisesinin orta okul kısmıdır. İkinci devre ise Lise kısmını teşkil etmektedir.

Memleketimizde lise olarak bilinen orta öğretim okullarındaki bütün dersler imam hatip okulunda gösterilmektedir.

Ancak imam Hatip okullarında fazla olarak dinle ilgili derslerde okutulmaktadır. İkinci devrede Lisede görülen derslerden fazla olarak kurânı kerim, Arapça tefsir, Fıkıh, Dinler tarihi, İslam tarihi, “Hem siyasi hemde medeniyet tarihi olarak" Hadis, Din Sosyolojisi, İslâm felsefesi, İslam ve Türk sanatları, Farsça, dersleri gösterilmektedir. Psikoloji dersi hem birinci devrenin son sınıfında hem de birinici devrenin ikinci ve üçüncü sınıfında hem de ikinci devrenin ikinci ve üçüncü sınıflarında gösterilmektedir.

Buradan mezun olan öğrencilerin durumu:

İmam Hatip okulunu bitiren öğrenciler imtihanla bu okulun yükseliş kısmını teşkil eden yüksek İslâm enstitüsüne alınmaktadır.

Buradan çıkan talebe: Çocuk edebiyatı, Eğitim psikolojisi, gibi birkaç dersten imtihan verdiği takdirde ilk okul öğretmeni de olabilmektedirler.

Okul lise ayarında olmakla beraber, okul meslek okulu olarak adlandırıldığı için mezunlarımız doğrudan doğruya üniversitelerin fakültelerine baş vurmaktadırlar. Bu bakımdan ikinci devre mezunları ikinci bir defa lise son sınıf imtihanına girerek üniversiteye girme hakkını kazanmaktadırlar. Genel olarak düşünecek olursak İmam Hatip okulu mezunlarının geleceği diğer orta öğretim okulları mezunlarına nispeten daha avantajlı durumdadır.

İmam Hatip Okulu Müdürü M. Rami Ayaş’ın hal tercümesi

1931 yılında Gaziantep’te doğdu, ilk dört yıl Dayı Ahmet Ağa İlkokulunda, bir yıl da Yeni ilkokul ’da okuyarak Yeni İlkokul dan mezun oldu. Bundan sonra Gaziantep Lisesi’ne devam etti. Bir liseli öğrenci olarak Edebiyat, Din ve Felsefe alanlarına yakından ilgi duydu. 1952-1953 ders yılında lisenin 7/Edebiyat Şubesini bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine gitti. Orada dört yıllık öğrenimi süresince, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Felsefe Şubesine de devam etti. 1956-1957 ders yılı, Fakülteyi bitirişle, 1957-1958 ders yılında Diyarbakır imam Hatip Okulunda öğretmenlik yaparak; Oradan askerlik görevi için ayrıldı. Ankara Piyade Yd. Sb. Okulu ve sonra 57. Tümen 1. Er Eğitim Tugayı, Manisa. Askerlik görevini bitirince, Antalya Lisesine tayip olundu 5439 sayılı kanuna göre Antalya İmam- Hatip Okulunda çeşitli Meslek dersleri ile Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji okuttu. Fakülteyi bitirdiği yıl, ilahiyat Fakültesinin birinci sınıfına devam etmekte iken tanıştığı eşiyle O da öğrenimini bitirdikten sonra 1960 Gaziantep’te evlendi. Bir oğlu var. 5 Kasım 1962 de öğretime açılan ilimiz İmam-Hatip Okuluna Meslek dersleri öğretmeni ve Müdür olarak tayin olundu.

Şimdi, aynı okulda meslek dersleri öğretmeni bulunan eşiyle birlikte İmam-Hatip Okuluna giden yavrularımızı yetiştirmektedir.

Dünyada insan olmak kadar çetin bir şey yoktur. Çünkü: En ufakta olsa, menfaatlarına dokunulduğu zaman hakikatleri inkâr etmekten utanmayanlar pek çoktur.

M. Oğuz GÖĞÜŞ