Gaziantep Türk Musikisi Cemiyetinin hazırladığı konser 21 Mayıs 1958 Çarşamba akşamı Şehir Sineması salonunda verilmiştir. Cemiyet icra heyeti ve hocalarından ibaret 33 kişilik bir gurubun icra ettiği bu konser pek başarılı olmuştur. Bu başarıda, bilhassa hazırlık çalışmalarını ve konseri idare eden, memleketimizin genç bestekârlarından değerli musiki öğretmeni Ali Çelikbaşın büyük rolü olmuştur. Ayrıca konser çalışmalarına iştirak ederek eserlerin mükemmel bir şekilde icra edilmesinde büyük faydalar sağlıyan Cemiyet Başkanı Dr. Cemil Özbal’ın ve diğer hocaların da başarıda rolleri mühim olmuştur. Konser çalışmaları güç şartlar içinde Akyol İlkokulunda yapılmıştır, neticede bütün güçlükler yenilerek memleketimizin musikisever kütlesine nezih bir konser takdim edilebilmiştir. Konser için karşılaşılan güçlüklerden en mühimi salon meselesi olmuştur. Memleketimizde bu gibi toplantıların yapılabileceği mükemmel bir salon olmadığı için sahne ve salon durumu daha az müsait olan Şehir Sineması tercih edilmeğe mecburiyet hasıl olmuştur. Konsere seçkin bir davetli kütlesi iştirak etmiş, fakat maalesef propaganda kifayetsizliği ve bilet satışındaki intizamsızlık sebebiyle pek çok musikisever hemşehrilerimiz gelemediğinden salon, tam dolmamıştır. İkinci güçlük mikrofonlar hususunda olmuştur. Bu gibi, konserlerde sesi tam ve imtizaçlı bir şekilde olarak normal bir vaziyette salona aksettirebilecek mikrofon teşkilatı pek mühimdir. Bu da istenen mükemmeliyette olmamıştır.

Konsere tam saat 21 de Cemiyet Başkanı Sayın Dr. Cemil Özbal’ın bir açış konuşmasiyle başlanmıştır. Başkan bu konuşmasında gelen misafirlere teşekkür ederek cemiyetin çalışmaları ve bu konserde eseri icra edilecek olan Antepli bestekârlardan on altıncı yüzyılda yaşamış olan Mehmet Bey Ayıntabî hakkında kısaca izahta bulunmuştur.

Konser, beş kısımda icra edilmiştir. Birinci kısımda Veli Dedenin iki hane Hicaz Hümayın Peşrevinden sonra Lemi Atlı’nın, Ali Efendi’nin hicaz şarkıları ve Mustâfa Çavuş ile Şakir Ağa’nın Şehnaz Pusolik ve Puselik şarkıları yer almıştır. Eserler tam bir mükemmeliyet ve ses ahengi içinde icra edilmiş, bilhassa hicaz şarkılardan “Yüceldikçe yüceldi yüce dağlar” da pek muvaffak olunmuştur. Konserin ikinci kısmı tamamiyle Antepli bestekârlara hasredilmiştir. Evvelâ Mehmet Bey Ayintabî’nın Irak Kâr’ı Behişt’inden yalnız ufak bir kısım icra edilmiştir. Haddizatında çok uzun olan bu eserin tamamının böyle bir konserde pek fazla vakit alacağı düşünülerek bu şekilde hareket edilmiştir. İcra edilen bu kısım gayet muvaffakiyetli olmuş, bir iki ufak ses hatasından maada memleketimiz de en mükemmel korolara bile nasip olmuyacak bir mükemmeliyetle icra edilmiştir. İkinci olarak musiki hocamız Ali Çelikbaş’ın Evcara makamında bestelemiş olduğu “Severiz gördüğümüz, âfeti dilber diyerek” adlı eseri okunmuştur. Bu da bestenin zorluğuna rağmen meyan kısmındaki bir hatadan maada muvaffakiyetle okunmuş sayılabilir. Üçüncü eser Hacı Hıdır Oğlu Tevfik Bey’in “Kıskanç” isimli eseriydi. İkinci kısma Cemiyet Başkanı Dr. Cemil Özbal’ın muvaffakiyetle icra edilen Suzidil Saz Semaîsi ile son verilmiştir. Konserin üçüncü kısmında bağlama ekibi yer almıştır. Bir darbukanın iştirak ettiği altı kişilik saz ekibi refakatinde Orhan Şanlı muhtelif memleket havalarından beş türkü okudu. Bilhassa Orhan Şanlı’nın gayet rahat ve pürüzsüz okuduğu ve bağlama ekibinin mükemmel bir şekilde refakat ettiği bu türküler radyo sanatkârlarından hiç de geri kalmıyacak bir şekilde icra edildi.

Konserin dördüncü kısmı solo şarkılara ayrılmıştı. Bu kısımda Nevzat Akın, İsmail Hakkı Bey’in Rast Yürük semaisini ve tamburi küçük Osman Bey’in rast şarkısını; Sami Arı, Haci Arif Bey’in Sebâ şarkısını ve Şekerci Cemil Bey’in Besteniğâr şarkısını; Adil Sinanoğlunun ise Çorlu’nun muayyer divan’ı ile Ali Çelikbaş’ın Beyatı şarkısını gayet muvaffakiyetle okudular. Daha sonra saz takımı, İsmail Hakkı Beyin Ferahfeza Peşrevi ile Aziz Dedenin Yegah saz semaisini icra etti.

Beş dakika ara verildikten sonra konserin beşinci ve sonra kısmına geçildi. Bu kısımda Zekai Dedenin Hicazkar Yürük Semaisi, Haci Arif Beyin Kürdili Hicazkar Yürük Semaisi yer almıştı. Konserin hatasız, en başarılı ve en güzel icra edilen kısımda bu son kısım oldu. Bilhassa Haci Arif Beyin Kürdüli hicazkâr makamındaki “Gurup Etti Güneş Dünya Karardı” adlı eseri birinci sınıf koroları bile kıskandıracak bir mükemmeliyette idi.

Gaziantep Türk Musikisi Cemiyetinin müzik sever hemşehrilerimize çektiği bu mükemmel müzik ziyafeti umumiyetle başarılı olmuş, dinliyenleri çok memnun bırakmıştır. Memleketimizde böyle mükemmel sanat faaliyetleri gösteren bir cemiyetin varlığı, bizim için büyük bir iftihar vesilesidir. Musiki Cemiyetinin şimdiye kadar ancak senede bir verebildiği konserler, müziksever halkımızın alaka ve iştiraklariyle daha kısa fasılalarla verilebilir ve bu ufak musiki faaliyetleri daha ileri hamlelerle genişletilebilir.

Onun için Gaziantep Türk Musikisi Cemiyeti, müziksever hemşehrilerimizin yakın alakalan ve çalışmaları iştirakleriyle daha geniş ve mükemmel sanat hareketlerine girişebilecektir.

Dr. Şahap KARSLIGİL