Türkiye’de Ticaret ve sanayi odaları için hazırlanan ilk proje ile bugünkü odalar kanununun neşri arasında hemen yarım asırlık bir zaman vardır. Ticaret odalarının en kıdemlisi İstanbul Ticaret ve sanayi odasıdır. 13 Zilkade 1292 tarihli fermanda İktisadi teşkilat mevzu bahis ve 13 Haziran 1292 tarihli kararname ile (Meclisi Ticaret ve ziraat) unvanı ile istişari mahiyette bir meclis ihdas edilmiş ise de bu teşebbüs başarılamamıştır. Bilâhare 6 Safar 1297 tarihli 11 maddelik bir nizamname ile (Dersaadet Ticaret odası) ve 29 Recep 1297 tarihli nizamname ile birer Dersaadet Sanayi odası ve Dersaadet Ziraat odası ihdas edildi ve ilk defa olarak 14 Kânunusani 1882 gününde (Dersaadet Ticaret odası) açıldı. Ve 27 Şubat 1888 gününden itibaren de (Dersaadet Ticaret ve Ziraat ve Sanayi odası) adını aldı.

Meşrutiyetin ilânından iki yıl kadar sonra 31 Mayıs 1326 tarihinde Ticaret ve Sanayi odaları nizamnamen yapıldı ve Ziraat odaları bunlardan ayrılmış oldu. Ve ondan sonra başta İstanbul Ticaret odası olmak üzere bazı odalar az çok bir mevcudiyet göstermeye başladılar.

Fakat asıl terakki ve tekamül Cumhuriyet devrinde başladı.

1923 yılında İstanbul Ticaret ve Sanayi odası ve bunu müteakip İzmir odası tarafından hazırlanan (Ticaret ve Sanayi odaları kanunu) lâyihaleri hükümetçe bazı tadilât ile Büyük millet meclisine arz edildi.

12 maddelik olan bu kanunun 655 numara ile 22 Nisan 1925 tarihinde kabul ve neşredildi ve bu suretle ticaret ve sanayi odaları esaslı olarak kurulmuş oldu.

Gaziantep Ticaret ve Sanayi odası: Ziraat, Ticaret ve sanayi odası namı ile 1315 tarihinde tesis etmiş ise de iptidai bir halde kaldığı ve inkişaf edemediği rivayetten işitilmiştir. O tarihten Antep’in istirdadına kadar olan zamana ait muamelâtı ve vakayii gösteren evrak Fransız işgalinde tamamen kaybolmuş olmakla bu bapta bundan başka malûmat elde edilemedi.

İstirdattan sonraki teşekkül 24 Kânunusani 1922 gününe rastlar.

(Fotoğraf):TİCARET ODASI İDARE HEYETİ

12 Azadan mürekkep olarak kurulmuştur. Senelik mesai hulâsaları şudur:

1338-1339-1340-1341

Gaziantep, Ankara itilâfnamesini müteakip 25 Kânunuevvel 1337 günü Fransızlar tarafından tahliye edildikten sonra 24-1-338 de Mayıs 326 tarihli odalar nizamnamesine tevfikan yapılan intihap neticesi 12 azadan mürekkep oda meçlisi ilk İçtimaını Mutasarrıf Münir beyin riyasetinde aktetti. Bu yıllarda Tacirlerin odaya kayıtları ile sınıf ve derecelerinin tayini ile uğraşıldı.

Yerli malı: Geyme için teşvikat yapılmasına ve buna oda meclisi azalarının numune olmasına karar verildi.

Kaçakçılarla: Muamele yapmamaları için tacirlere yemin ettirildi.

Tacirler arasında mütehaddis meseleler sulhan halledildi. Bazı teamülü ücariler tespit edildi.

Avrupaya: giden seyyar sergiye 43 çeşit yerli malı mahsulât ve eşya ile iştirak edildi.

(Fotoğraf): Ticaret odası başkanı Mahmut Ersoy

(Fotoğraf): Yılmaz Dokuzoğuz

1926

1926 yılında 22 Nisan 341 tarihli ve 655 numaralı kanuna tevfikan yeniden intihap yapıldı:

Odaya ilk defa olarak Ticaret vekâletinden bir Başkâtip tayin edildi.

Mezkûr intihap devresinin Oda meclisi şöyle teşekkül etmişti.

Muntahap azalar

Ali bey Mamat ağa zade

Hamit bey Mütevelli zade

Hacı Kadir bakkal bey

Bahtiyar bey Patpat zade

Mustafa bey Kafadar zade

Rağıp bey Hoca zade

Emin Mazlum bey Karahoca zade

Hüseyin bey Hamut zade

Mahmut bey Kanevetçi zade

Mehmet Hayri bey Müftü zade

Mastafa bey îmam zade

Ökkâş bey Temir zade

Tabii âzalar Rıza Cinanî bey Mmtaka iktisat müdürü Bilâhare Vasıf bey

Şakir Ziya bey - Oda baş kâtibi

Bilâhare Abdullâh Yılmaz bey

926 yılında ilk defa olarak oda bütçesi tanzim edildi. Oda kadrosu yeni nizamnamenin odalara tahmil ettiği vazifeleri yapabilecek bir şekilde tanzim edildi. İlk defa olarak 150 tacir ve sanatkârın iştirakı ile oda kongresi aktedildi.

Dellâl ve simsarlar için tarife yapıldı. Almanya’ya Numunelik Antep pekmezi gönderildi. Amsterdam’a Hasankeyî tütünü numunesi gönderildi.

926 Oda kongresinin ruznamesi şu idi.

1-Ticareti sınaiyenin tanzim ve tezyidi.

2-Ticareti ziraiyenin tanzim ve tezyidi

3-para ve itibar mes’lesi

4-Terakkıyati ticariyeyi işkâl eden mevat

1927

Berlin, Amsterdam mümessilliklerimize ve Tiryesteye Antep fıstığı nümuııeleri gönderildi. Antep pekmezi, Antep fıstığı, Antep kiliminin tağşiş edilmemeleri için talimatnameler ha­zırlanarak her üçü de muayeneye tabi tutuldu. Antep pekme­zinin köylerde temiz ve hilesiz yapılması için ayrıca bir de tarif name neşredildi. Oda kadrosuna bu iş için ilâve edilen mua­yene memurları ile beraber kadro şu şekli aldı,

1 Baş kâtip, 1 Muhasip, 1 Esnaf mürakıbi, 1 İstatistik kâ tibi, 2 Muayene memuru, 1 piyasa memuru.

Yapılan tarifname köylülerimize ve talimatname de Türkiye’deki umum Ticaret ve sanayi odalarına odanın muayene damgası ile beraber gönderildi.