Ulu Önder 26 Kânunusani 933 tarihinde Şehrimizi şereflendirdiler. Şehrimiz için ebedi bir saadet kaynağı olan bu tarihi günde toplanan Şehir meclisi Yüce halâskar için halkımızın taşıdığı sonsuz minnet ve şükran duygularını ifade etmek üzere Büyük Atatürk’e Gazi yurdun hemşeriliğini arz etmeği kararlaştırdı. Ve şu mazbatayı tanzim etti. Tarihi yüksek kıymetine binaen Broşürümüze bu vesika ile başlıyoruz.

Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hazretleri Türkiye’nin banisi ve en büyük milli rehberidir. İşgal edilen yurdumuzun istiklâlini temin için millî bir cidal açmış ve milletin Başkumandanlığını yaparak Türkiye’yi kurtarmıştır. Bundan sonra idari, fikrî, iktisadî, ilmî birçok inkılaplar meydana getirerek yurdumuzu mütemadiyen yükseltmiş ve yalnız Türkiye’de değil, bütün dünyada tarihin en büyük Kumandanı, en büyük inkılapçısı, en büyük ilim ve fikir adamı olarak tanınmıştır.

İşgal edilmiş olan Gaziantep de bu mücadele ve inkılaplarda Büyük Liderin yaktığı ışık arkasından koşmuş, vesaiti harbiyesin olmadığı halde her şeyden evvel tek başına on bir ay mücehhez Fransız ordusu ile çarpışmış, şehrin bombardıman edilmesinden, Mitralyözlerle taranmasından, hücuma uğramasından yılmamış; Fransızlara harben teslim olmamış; bu suretle millî mücadelenin şanlı bir sahifesini yazmış ve tarihe emsali bulunmaz bir kahramanlık namı bırakmıştır.

Bunun için Büyük Millet Meclisi bir Mustafa Kemale bir de Antep’e “Gazilik” madalyası takmıştır.

Gazi Halaskâr, Gazi şehre 26 Kânunusani 1933 tarihinde ilk defa teşrif buyurmuşlardır. Gaziantep ahalisinin hissiyatına tercüman olan Belediye meclisi bu çok ulvî levhanın hatırasını ebedileştirmek ve bununla bir kat daha şereflenmek için şehrin fahrî hemşeriliğini Cumhuriyet Halk Fırkasının daimî, umumî reisi olan adaşına arz ve takdim etmeye ve Gaziantep Cumhuriyet Halk Fırkasının bulunduğu Bey mahallesi nüfusuna bu kaydı tescil ettirmeğe karar vermiştir.

26 Kânunusani 1933