Bir memleketin kalkınmasında, hayat standardının yükselmesinde ve dünya milletleri arasında kudretli vaziyetini kazanmasında fen ve teknolojinin başlıca amil olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir.

Fen ve teknolojinin günden güne arz ettiği girift durum karşısında, ileri milletler birbiri ile yarış etmekte ve bu sahada gereken yatırım için her türlü fedakârlıkta çekinmemektedirler. Bir milletin, böyle bir yarışta geri kalmaması veya hayatiyetini devam ettirebilmesi için birçok fedakârlıklar yapmasında zaruret bulunduğuna şüphe etmemelidir.

Bunun dışında, bilhassa bir milletin millî savunma gücünün artışı yine fen ve teknoloji sahasındaki başarıya bağlı olduğu da açıkça bilinmekte ve görülmektedir.

Teknik Öğretim Okullarının endüstriyel, ekonomik ve sosyal kalkınmamız üzerindeki müspet ve çok önemli tesirlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

  1. ENDÜSTSRİYEL TESİRLER:

Teknik Öğretim Okulları;

  1. Endüstriyel branşları: imkân nispetinde en yeni teknik görüşleri takip ederek memleket endüstrisinde modern çalışma ve imalât tekniği getirmekle görevlidirler. Okullar, sergilerinde teşhir ettikleri işler, yaptıkları siparişlerle çevredeki sanatkârlara örnekler vermek suretiyle önderlik etmektedirler.

FOTOĞRAF: (Erkek Sanat Enstitü binasının önden görünüşü)

B) Öğrencilerini en yeni bilgilerle teçhiz ederek mezunlarının endüstri hayatına kolaylıkla intibak edebilmelerini sağlar. Bu da iş yerlerinin verimlerini arttırmak ve iş kalitelerini yükseltmek bakımından çok faydalı olmaktadır.

C) Yeni kurulmakta olan endüstri tesislerinde şiddetle lüzum hissedilen kalifiye işçi kadrosunu yetiştirerek yeni sanayinin doğup gelişmesine imkân verirler.

D) Yetiştirdikleri Yüksek Teknik öğretim mezunları ile milli sanayiin korunmasını, inkişafını milli kaynaklarımızın kendi gücümüzle işletilmesini, hayatî tesislerimizin yabancı mütehassıslar inhisarından kurtulmasını temin ederler.

  1. EKONOMİK TESİRLER:

A) Kız, Erkek Teknik Öğretim Okullarıyla Ticaret Öğretim Okulları mezunları memleket iktisadiyatında ve sanayiinde oynadıkları faal rol sayesinde bir sahanın istihsal kabiliyetini beslemek suretiyle gelir kaynaklarımızın devamını ve gelişmesini sağlarlar.

B) Bilhassa bu mezunlar tarafından tesis edilen atölyeler ve ticari müesseseler birçok kimselere çalışma imkânı vermek suretiyle çeşitli bakımlardan faydalı olmaktadırlar.

C) Meslek sahibi olmayanları yetiştirip değerlendirerek müstahsil elemanlar haline getiren meslek kursları, işsiz vatandaş bırakmamak yolunda büyük gayretler sarf etmektedir. Bu gayenin tahakkuku, sosyal bakımdan da türlü sıkıntılara yol açan karışık bir problem çözümü demektir. Zira mesleksiz ve işsiz insanlar, her cemiyette huzursuzluk vesilesi olan problemli bir kitle teşkil etmektedirler.

  1. SOSYAL TESİRLER

Teknik Öğretimin sosyal hayatımız üzerinde çok hayırlı sonuçlar veren çeşitli tesirleri güze çarpmaktadır.

A) Bu müesseseler, gençlere kabiliyetlerini Teknik Öğretim Okullarının Lüzum ve Faydalarını en iyi şekilde geliştirmek, işe yarar hale koymak, bir sanat veya meslek sahibi olarak hayatlarını kazanmak imkânını verirler.

B) Emin bir geçim yolu bulmuş olmanın verdiği güven gençlerin ruhen muvazeneli müspet ve sağlam karakterli olmalarını temin eder. Cemiyet içinde huzursuzluk yaratan istikametsiz, gayri memnun vatandaş haline düşmelerine engel olur.

C) Teknik Öğretimin zarurî bir neticesi olan disiplinli ve düzenli çatışma itiyat, bu gençlerin hayatları boyunca ayni şekilde gelişmelerini sağlar.

D) Kız Enstitüleri ve Akşam Kız Sanat Okulları, en seçkin bilgilerle mücehhez, değerli ve marifetli ev kadınları yetiştirmektedir. Bu müesseselerden feyiz alan genç kızlarımız mükemmel birer eş ve anne olarak cemiyetimizde son derece kıymetli vazifelere ehliyet kazanmaktadırlar.

Ayrıca dikiş, nakış, moda işleri gibi kadın sanatlarını öğrenmek suretiyle hem aile hem de memleket ekonomisine müstahsil unsur olarak katılmaktadırlar.

E) Gezici Köy Kadınları Kursları, şehir ve kasabaların sosyal inkişaf imkânlarından mahrum köylü vatandaşlarımıza muhtaç oldukları ev kadınlığı, annelik, aile ekonomisi ve sağlık bilgileri vermekle görevli son derece faydalı müesseslerdir. Bu kursların çalıştıkları her köyde yeni bir hayat görüşü, şaşılacak derecede bir yaşama tarzı gelişmesi görülmektedir.

Bir milletin gücü, fertlerin şahsî ve kolektif değerleriyle mütenasiptir. Bu da her şeyden önce çocukların değerli anneler elinde yetiştirilmesine bağlı bulunduğundan Kız Teknik Öğretimin milli hayatimiz üzerindeki müspet tesirleri hiçbir tereddüde yer vermeyecek derecede aşikârdır.

Bugün Teknik Öğretimin politikası; bir yandan örgün eğitim geliştirme yolunda faaliyette bulunmak, bir yandan da halk eğitimi ile birlikte yaygın eğitime bütün gücü ile yardımcı olmaktır.

Bu sayede müstahsil elemanların sayısının artacağına, memleketimizde endüstriyel teşekküllerin gelişeceğime, milli servetimizin çoğalacağına ve bunun neticesi olarak da hayat seviyemizin yükseleceğine kaani bulunuyoruz.

Nihat SAYDAM

Millî Eğitim Bakanlığı