Kültür, halk arasında mevcut olup kendiliğinden meydana gelen tamamıyle mahallî olan adetler ve gelenekler, dil zevk, giyiniş ve duyuş tarzlarıdır.

Gaziantep, Kavaklık’taki çiğ köfte safaları Başpınar, Dülük, Nurgana gibi mesire yerleri köy düğünlerinde, Türk köylüsü ve Türk genci ateşliliği ile oynar halk oyunları ve bu allar yeşiller giyili topluluğa aheng veren musiki anlayışı, konuşuşu, düşünüşü, çalışkanlığı, kahramanlığı velhasıl her şeyi ile diğer şehirlerden ayrılıklar gösterir amma ne yazık ki bunların bir kısmı başkaları tarafından mal edilmiş başkalarını meşhur etmiş veya bir köşede bırakılıp kalmıştır.

Gaziantep, güzellikler şehri; koca bir devlete göğüs germiş, kanının son damlasına kadar çarpışmış beyaz teslim bayrağı yerine kanlı şehit kefeni çeken ecdadımızın şehri; uzun saçlı, elâ gözlü, al kırmızı fistanlı Türk kızlarının, göğsü memleket aşkıyla çarpan erkeklerin, bu havayı benimsiyen çocukların, her güzel âşıkının şehridir. Her köşesinde ayrı bir güzellik, her an başka bir letafet: Güneş doğarken kızaran ufuklarda ayrı bir neş’e; kızgın öğle sıcağında bazen sıcak, bâzan ılık esen rüzgarın vücutta uyandırdığı kırgınlığı gideren sularındaki tadla ve akşamın son ışıklarındaki duygularıyla çoşan, kaynaşan emsalsiz bir Türk şehridir. Bu şehri tanıtalım.

Mustafa TÜMER