Bakteriler en iptidai canlılardır. Bununla beraber bir gün insan oğuluna petrolden ve tabii gazdan yepyeni bir gıda maddesi kaynağı sağlayabilecektir. Birleşik Amerika ve diğer yerlerdeki bilginler bakterilerle muhtelif denemeler yapmışlar petrol ve tabii gazı protein bakımından zengin sentetik yiyecekler haline getirmişlerdir. Bu amele biosentez veya petrol fermantasyonu olarak bilinmektedir. Birçok araştırma uzmanları bunun geniş̧ çapta, bilhassa dünyanın yiyecek sıkıntısı çeken bölgelerinde kullanılabileceğine inanmaktadırlar. Çünkü bu bölgelerin çoğunda bol miktarda petrol ve tabi gaz bulunmaktadır. Yakıttan ticarî mahiyette yiyecek istihsali sadece dünyanın genel yiyecek istihsalini artırmakla kalmayacak fakat aynı zamanda sağlık ve gelişme için lüzumlu protein miktarını da dikkate değer ölçüde artıracaktır.

Dünya’da en fazla eksikliği hissedilen yiyecek maddelerinin miktarından ziyade, kalitesidir. Başlıca mesele protein eksikliğidir. Birçok kimseler ihtiyaçları olandan çok daha az miktarda protein almaktadırlar. Uzmanlar bir yetişkinin aldığı gıdaların yüzde 4’ünün proteinden müteşekkil olması gerektiğine inanmaktadırlar. Çocuklarda ise ihtiyaç̧ yüzde 20’ye çıkmaktadır. Protein bakımından zengin olmayan yiyecekleri yemek şahıslarda beslenme kifayetsizliğine sebebiyet verir.

Tabii protein bakımından en zengin gıda maddeleri balık, hayvani gıdalar, et, süt, peynir ve yumurtadır. İşte dünyanın geri kalmış̧ bölgelerinde en az bulunan gıda maddeleride bunlardır.

Bilginler petrol ve tabi gazdan elde edilen gıda maddelerinin biftekten daha fazla protein ihtiva ettiğini söylemektedirler. Bunlar aynı zamanda beslenme için elzem olan diğer vitaminler bakımından da zengindir.

Bakteriler ekmekler için mayanın meydana getirilmesi gibi yakıttan aynı şekilde gıda maddesi meydana getirmektedirler. Tek hücreli bakteriler petrol ve tabii gazdaki hidrokarbonları istiklâk etmekte ve mayaya benzer bir protein meydana getirmektedirler.

Bu protein beyaz renklidir ve un gibidir. Hemen hemen hiçbir tadı yoktur. Konsantre protein ve vitamin haline getirebildiği gibi bisküvi, çorba, sos ve hububat unu gibi çeşitli sentetik yiyecekler haline getirilebilmektedir.

Biosentez ameliyesi yeni değildir. Bira ve yoğurt gibi, herkesin aşina olduğu yiyecekler kısmen fermantasyon ameliyesi ile yapılmaktadır.

Yeni olan taraf ham madde olarak petrol ve tabii gazı kullanmak sureti ile bu ameliyeyi ticari mahiyette kullanmaktır. Birçok araştırma uzmanları ticarî mahiyette istihsalin birkaç yıla kadar hakikat olabileceğine inanmaktadırlar.

Bazı bilginler yakıttan ucuz bir fiyata protein elde edebileceğini söylemektedirler. Dünya’da çok geniş̧ petrol ve tabii gaz kaynakları mevcuttur. Bu ameliyede kullanılan bakteriler ise son derecede yeterlidir.

Henüz halledilmesi gereken pek çok teknik meseleler mevcut olmakla beraber, petrolden elde edilen yiyeceklerin kullanılmasına başlıca engelin psikolojik sebeplerden ileri geleceği tahmin edilmektedir. Fakat uzmanlar bunların da bertaraf edileceğine inanmaktadırlar. Bu sahadaki teknoloji ilerledikçe Amerikalı bilginler kömürden de yiyecek maddeleri elde etme imkânlarını araştırmaktadırlar.

Bu ameliye petrol fermantasyonuna benzemektedir ve Laboratuvarda uygulanabileceği görülmüştür. Fakat henüz bu sahada daha pek çok araştırmalara ihtiyaç̧ vardır.

Yakıttan elde edilecek gıda maddelerinin hemen kullanılmaya başlayacağı veya dünyanın bütün yiyecek meselesini halledebileceğini kimse söyleyemez. Fakat birçok kimsenin acil ihtiyacı olan yiyecekler için yeni bir kaynak teşkil edecektir ve bilginler de bu kaynağın imkânlarını geliştirmektedirler.

W. A. SWARTWORTH

(USIS)