Almanyadan gelen bu mektubu aldığımızda hayret etmiş ve belki de bir an için düşünceye dalacaksınız. Kendim burada tahsilde bulunan Gaziantepli bir gencim. Bu bakımdan, beni bu satırları yazmaya sevkeden sebebi söylüyebilirim. İlerden beri Gaziyurdun en büyük ihtiyaçlarından biri olan ve bu gün sizler tarafından kuvveden fiiliyata geçirilen bir ilim dergisinin (Gaziantep Kültür) dergisinin ocak ayı nüshasında bana kadar ulaştırılmış olmasıdır. Derginin her satırını büyük bir itina, gurur ve sevinçle okuyarak; kendimi hayatımın yirmi yaşını doğup büyüdüğüm ve yaşadığım şehrimde hissettim. Temas edilen mevzuların acılığı ve hakikiliği karşısında ağlamamak imkânsızdı. Hele buradaki yüksek medeniyeti görüp tattıktan sonra, girişmiş olduğumuz ileri hamlenin büyüklüğüne ve kutsiliğine inanmamak kabahatlerin en büyüğü ve cehaletin kendisi olur. Gönül arzu ederdiki bu teşebbüs şehrimizin ileri gelen kimseleri tarafından ciddiyetle ele alınıp takip edilsin ve böylece de yurdun güney illerinde ilk kültür ışığının temelleri atılmış olsun. Derginin üzerinde durduğu konular, bizlere istikbalde çok şeyler vaadediyor. Gazi halkın içinde olan yaratıcılık cevherini işlemek zamanı çoktan gelmiş ve geçmek üzeredir.

Ahmet Nazif KARSLIGİL

1 Şubat 1958 Nürnberg - Almanya

Memlekete hizmetin ölçüsü, zemin ve zamanı olmaz. Bu hissiyatı taşıyan bu arzuyu duyan önüne çıkan her fırsattan faydalanmayı bir şeyler yapmayı kendine gaye edinir. Şehrine ve hemşerilerine faydalı olmaya çalışır, işte gençlerimiz içinde sizler bize bunun bariz bir örneğini veriyorsunuz.

Süleyman KURANEL

3 Şubat 1958 Ankara

Uzun zamandan beri felce uğrayan Gaziyurdun kültür hareketleri, bu teşekkülle, genç neslin azimli ve dinamik enerjisiyle yeniden canlanmakta, neşvü neva kılmaktadır; azim ve iradenin elinden ne kurtulurki! Senelerce, asırlarca, Türkün yüce adını muhafaza ve müdafaa ederek bunuulvileştiren Antepliler, bundan böyle kültür sahasında da ön safı işgal etmelidirler, edeceklerdirde.

Mehmet KEPKEP

24 Şubat 1958. İstanbul